presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2014:

Unge oslodesignere takler samfunnsproblemer

  Publisert: 02.04.2014 13:58 - av  Henning Poulsen

Christopher Konings vant Design for alle-kategorien i Unge talenter 2014 med ”Touch”.

Med konseptet ”The Future of Offshore Supply” tok Martin Skogholt Hansen og Mikael Johansen andreplassen i konkurransen Unge talenter 2014, åpen klasse.

Elisabeth Skjelten kom på tredjeplass i Unge talenter 2014, åpen klasse, med ”Norskhjelpen”.

Oslo: Et armbåndsur som gir deg en helt spesiell tidsfølelse. Et fartøy som øker effektivitet og sikkerhet i offshorebransjen. En sosial møteplass for innvandrere som vil lære norsk. Tre av fire vinnere av designkonkurransen Unge talenter 2014 bor i Oslo.

Prisene ble delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. Unge talenter er en konkurranse som belønner unge og fremadstormende designere.

 

– Årets vinnere griper tak i små og store samfunnsutfordringer, og bruker designmetodikk for å løse problemene. Dette gir en annerledes og verdifull innfallsvinkel til alt fra integrering av innvandrere og rehabilitering av eldre, til utforming av en klokke som alle kan bruke og en mer lønnsom og sikker offshorebransje, sier Line Aandal Røijen. Hun er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

1. plass, klassen Design for alle:

Universelt ur

Hva er klokken? Det er ikke alltid armbåndsuret ditt kan gi deg svaret på det, i alle fall ikke hvis du sitter i et altfor langt møte. Eller er synshemmet. Derfor har Christopher Konings designet et taktilt armbåndsur som lar deg føle tiden.

 

– Det finnes mange typer såkalte blindeklokker. Felles for de fleste av dem er at de dessverre er utformet på en måte som gjør at normalt seende aldri vil gå med dem. Designprosessen stopper ofte opp når den tekniske biten er løst, og du får noe som ser ut som et hjelpemiddel, påpeker Konings. Han er født i Bergen, oppvokst i Asker og nå bosatt i Oslo.

 

Dette bestemte han seg for å gjøre noe med. Han startet designprosessen med en klump modelleringsleire. Denne arbeidsformen ga ham en god pekepinn på hvor mye som skal til før man kan kjenne viserne og kontrastene på klokken.

 

– Jeg sto lenge fast når det gjaldt hvordan jeg kunne løse problemet med viserne. Jeg ønsket ikke å legge på et glasslokk som må åpnes hver gang brukeren skal lese av tiden, sier Konings.

 

Fra hjelpemiddel til statussymbol

Resultatet er ”Touch”, et armbåndsur der viserne i realiteten er skiver som flytter seg. Dette beskytter visere og urverk mot støt og slitasje, samtidig som det er like lett å lese av tiden med øynene som med fingrene. Mens mange armbåndsur som retter seg mot synshemmede er laget av plast og gummi, har Konings i stedet valgt å bruke lær og stål. Dette gir armbåndsuret en klassisk følelse, og flytter produktet fra å være hjelpemiddel til å bli et potensielt statussymbol.

 

– Norges Blindeforbund har testet en modell av uret. De konkluderte med at ”Touch” enkelt kan brukes av en synshemmet person, og dessuten at urets utseende ikke er stigmatiserende. Uret kan brukes av alle, og kan gi langvarig eierglede fremfor å bare være et funksjonelt redskap, sier Konings. Han er nå på utkikk etter en urmaker eller produsent som vil være med på siste runde av produktutviklingen.

 

2. plass, åpen klasse:

Vil effektivisere Nordsjøens melkerute

Oslo-gutten Martin Skogholt Hansen ønsket å utfordre den tradisjonelle måten maritim industri designer og bruker offshorefartøy. Sammen med Mikael Johansen har han kommet opp med et konsept som kan øke effektivitet, sikkerhet og fleksibilitet i offshoresektoren.

 

– Dagens forsyningsfartøyer er arbeidshester som leverer gods og varer til plattformene daglig. Uten denne melkeruta ville ikke plattformene fått nødvendige forsyninger som mat og drikke eller utstyr til boring etter olje og gass. Vi mistenkte imidlertid at dette kunne gjøres langt mer effektivt, sier Hansen.

 

Høy risiko, mye dødtid

Derfor la Hansen og Johansen ut på en fem dager lang studietur på et forsyningsskip i Nordsjøen. Der oppdaget de at det går med mye tid på venting mellom tidkrevende manuelle operasjoner, på grunn av dårlig logistikk. Lasting og lossing på havn og ved plattform tar også lang tid, og er dessuten risikabelt for mannskapet på dekk.

 

– Vi bestemte oss for å se helhetlig på hvordan man kunne øke effektivitet, sikkerhet og fleksibilitet for håndtering av last med systemorientert design som fremgangsmåte, sier Johansen.

 

Modulbasert nyvinning

Resultatet er et konsept som har fått navnet ”The Future of Offshore Supply”. De to designerne foreslår utvikling av et helt nytt offshorefartøy, MPS (Multi Purpose SWATH). Dette er en modulbasert skipsplattform som kan koble seg til spesialiserte moduler ut fra hvilke oppdrag den skal utføre, for eksempel vindmølleinstallasjoner eller subseaoperasjoner. Skipsplattformen kan også koble på kontorenheter, mannskapsområder og tekniske rom.

 

Skroget gjør skipet svært stabilt i høy sjø. Det øker komforten og reduserer tretthet og sjøsyke, og dermed også risiko for menneskelige feil. Modulløsningen gjør dessuten at fartøyet kan settes sammen på en måte som optimaliserer logistikk og reduserer unødig dødtid om bord.

Nå håper de to designerne at aktører fra maritim industri fatter interesse for prosjektet. – Vi har fått mange tilbakemeldinger på at dette er et sterkt prosjekt. Det ligger et stort og uforløst potensial for design som metode i denne bransjen. Forhåpentligvis kan prosjektet fungere som en vekker, sier Hansen.

 

3. plass, åpen klasse:

Design for integrering
Innvandring står for størsteparten av Norges befolkningsvekst. God språkopplæring er et nødvendig skritt på vei mot jobb, inkludering og integrering. Elisabeth Skjelten har designet en sosial møteplass for øving i norsk.

 

– Jeg fikk ideen da jeg jobbet som frivillig i Oslo Røde Kors for å forbedre aktiviteter for voksne på asylmottak. Her fikk jeg bekreftet at det går an å bruke

designmetoder til utvikling av frivillig arbeid, forteller Skjelten. Hun er opprinnelig fra Asker, men bor i dag på Grünerløkka i Oslo.

 

Populær norskøving

Da hun skulle skrive masteroppgaven ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo henvendte hun seg derfor til Røde Kors for å finne et passende prosjekt. Røde Kors foreslo Norskhjelpen, et frivillig drevet prosjekt for innvandrere som ønsker å øve seg i norsk. Norskhjelpen ble startet i 2011, og massiv pågang gjorde at prosjektet snart begynte å revne i sømmene. De frivillige manglet retningslinjer og opplæring, og dette førte til svært ujevnt utbytte for deltakerne.

 

Skjelten opprettet et samarbeid med deltakere, frivillige og ansatte ved Røde Kors. Hun brukte mapping, et egenutviklet tjenestedesignkonsept, for å hjelpe partene med å komme til en felles enighet om hva Norskhjelpen skal være – og gjøre. Resultatet av prosjektet er en veileder og en lommeguide, samt en opptegnet brukerreise og en plan for implementering. Skjelten utformet også konsepter til norskøvingsmateriale, blant annet et sett med ordkort.

 

Ble headhuntet

Takket være prosjektet ble Elisabeth Skjelten raskt headhuntet til Halogen etter at hun leverte masteroppgaven. Hun jobber fremdeles frivillig i Røde Kors, og her lever også prosjektet hennes videre.

 

– Veilederen har lagt føringer for videre drift og utvikling av Norskhjelpen, som nå heter Norsktrening. Snart skal den brukes i hele landet. Lommeguiden videreutvikler jeg sammen med en ansatt i Røde Kors. Nå har de også fått inn en frivillig designer for å utvikle materiell. Røde Kors har definitivt fått opp øynene for hva design kan tilføre av verdier til frivillig arbeid, sier Skjelten.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2014 streames på norskdesign.no fra klokken 09.30 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2014:

Vinner – kategorien Design for alle: Christopher Konings – ”Touch”

1. plass – Åpen klasse: Noidoi – ”WalkOn”

2. plass – Åpen klasse: Martin Skogholt Hansen/Mikael Johansen – “The Future of Offshore Supply”

3. plass – Åpen klasse: Elisabeth Skjelten – ”Norskhjelpen”

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 17.00, onsdag 2. april: http://www.norskdesign.no/jurykjennelser-2014/category9267.html

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

 

Bildetekster:

Christopher Konings vant Design for alle-kategorien i Unge talenter 2014 med ”Touch”.

 

Med konseptet ”The Future of Offshore Supply” tok Martin Skogholt Hansen og Mikael Johansen andreplassen i konkurransen Unge talenter 2014, åpen klasse.

 

Elisabeth Skjelten kom på tredjeplass i Unge talenter 2014, åpen klasse, med ”Norskhjelpen”.

 

Noidoi med Cosmin Cioroiu og Kathrine Lønstad havnet på førsteplass i konkurransen Unge talenter 2014, åpen klasse, med prosjektet ”WalkON”.

 

 

Kontaktpersoner:

* ”Touch”, Christopher Konings, mobil 938 02 467

* ”The Future of Offshore Supply”, Martin Skogholt Hansen, mobil 970 16 661

* ”Norskhjelpen”, Elisabeth Skjelten, mobil 928 97 798

* ”WalkON”, Kathrine Lønstad, mobil 407 60 742

* Norsk Designråd, prosjektleder Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Designråd. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Publisert: 02.04.2014 13:58
Teknisk løsning ZEVS AS