presseticker

Skip to main content

Mange kommuner stiller miljøkrav i Akershus

  Publisert: 11.09.2014 07:00 - av  Stefan Thorsteinsen
Oslo: I Oslo og Akershus krever 14 av 23 kommuner at deres leverandører betaler for forsvarlig gjenvinning. Ski kommune er en av disse, og mener at flere kommuner bør følge deres eksempel.

Bare 84 av landets 429 kommuner stiller krav til sine leverandører om å være tilknyttet en returordning for innsamling og gjenvinning av brukt emballasje. Kildesortering, innsamling og gjenvinning er en viktig del av kampen for miljøet, men likevel er det flere av de som selger og produserer varer som ikke er med på å betale for gjenvinningen av emballasjen sin.

 

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener kommuner og fylkeskommune bør gå foran som et godt eksempel. – Jeg er opptatt av at det offentlige skal ta miljøansvar og inspirere så mange som mulig, både private og næringsdrivende, til å gjøre det samme, sier miljøvernministeren.

 

Viktig å stille krav

Allerede i 2009 besluttet Fornyings- og administrasjonsdepartementet at offentlige virksomheter skal kreve at deres leverandører er medlem i en returordning for brukt emballasje. Til tross for dette er bare 84 av 429 kommuner per i dag kontrollmedlem i Grønt Punkts returordning.

 

I Oslo og Akershus er Ski, Asker, Bærum, Oslo, Nittedal, Nannestad, Skedsmo, Sørum, Rælingen, Fet, Aurskog-Høland, Enebakk og Vestby kommune med i ordningen. Hurdal, Eidsvoll, Nes, Ullensaker, Gjerdrum, Lørenskog, Oppegård, Nesodden, Frogn og Ås kommune har foreløpig valgt å stå utenfor.

 

Ordfører i Ski kommune, Anne Kristine Linnestad, mener flere kommuner nå må ta ansvar.

 

– Vi er overrasket over at ikke flere kommuner og fylkeskommuner tar et slikt miljøansvar. Flere bør se nytten i å stille krav til leverandørene, både økonomisk og miljømessig. Innkjøp og forbruk på kommuneskala er et viktig virkemiddel for å bidra til et miljøvennlig og bærekraftig samfunn, og gir tydelige signaler om at kommunene er bevisste sitt miljøansvar, sier hun.

 

Linnestad mener det er mest rettferdig at så mange som mulig blir med på spleiselaget for gjenvinning av emballasje.

 

– Våre leverandører skal ikke være gratispassasjerer når det gjelder å betale for retur av egen emballasje. I alle aktuelle anskaffelser stiller Ski kommune kontraktskrav om at valgt leverandør ved kontraktsignering skal være medlem av Grønt Punkt eller lignende ordning, sier hun.

 

Spleiselag for miljøet

I Norge har næringslivet inngått avtale med miljømyndighetene hvor de som sender emballasje ut på markedet også tar ansvar for at den blir samlet inn og forsvarlig gjenvunnet. Bidrag til kommunene og de private aktørene som samler inn emballasjen dekkes av næringslivets medlemskap i Grønt Punkt. Det offentlige kan gjennom gratis kontrollmedlemskap kreve at deres leverandører er med på spleiselaget og bidrar.

 

– Kontrollmedlemmene våre betyr mye for den jobben vi gjør for miljøet og samfunnet. Skal vi klare å få med oss hele næringslivet på spleiselaget, er vi avhengige av at det offentlige bruker den makten de har til å påvirke alle sine leverandører, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKSER:

Hvem er ansvarlig for gjenvinning?

For 20 år siden vedtok Stortinget at næringslivet selv skal organisere returordninger for gjenvinning av brukt emballasje.

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansieringen av returordningene for emballasje. Alle som produserer eller selger produkter med emballasje tar miljøansvar ved å være medlem i Grønt Punkt Norge. Virksomheter som omsetter emballerte varer og ikke melder seg inn er gratispassasjerer i et system hvor de fleste aktuelle bedrifter i Norge deltar og tar ansvar. Emballasje fra gratispassasjerer blir kildesortert på lik linje med emballasje fra medlemmer i Grønt Punkt, og belaster ordningen med kostnader. Grønt Punkt er et non-profit-selskap.

 

Hva er kontrollmedlemskap?

I Grønt Punkt finnes det to typer medlemskap som er med å sikre miljøriktig håndtering av emballasje: Standardmedlem og kontrollmedlem. Standardmedlemskap gjelder for de som selv produserer eller importerer varer med emballasje. Kontrollmedlemskap er et gratismedlemskap for aktører som krever at deres vareleverandører er medlem av en returordning.

 

Hva er en returordning for emballasje?

  • En returordning for emballasje sikrer at den emballasjen som kildesorteres blir gjenvunnet på en miljøriktig måte.
  • Grønt Punkt-ordningen er en returordning som sikrer gjenvinning av kildesortert emballasje.
  • Grønt Punkt rapporterer årlig gjenvinningsresultater til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

 

Hvorfor trenger vi egentlig emballasje?

I dagens samfunn er de fleste varer emballert, og emballasje får ofte mye ufortjent kritikk. Emballasjen er nødvendig for at varen beskyttes fram til forbrukeren, i tillegg til å virke salgsfremmende. Uten emballasje hadde varer og produkter i langt større grad blitt ødelagt.

 

 

Kontaktperson:

* Grønt Punkt, kommunikasjonsrådgiver Terje Elvsaas, mobil 934 80 683


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Grønt Punkt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.09.2014 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS