presseticker

Skip to main content

– Setter ikke pris på oppdrettsnæringen

  Publisert: 21.05.2014 14:37 - av  Henning Poulsen

REGULERINGER. – I Norge har vi vært flinke til å ikke lage for store utfordringer for bransjen. Det har også gjort det mulig å øke produksjonen og få ned prisen ved hjelp av en rekke innovasjoner, sier professor Frank Asche. Foto: Henning Poulsen/Pressenytt

Oslo: – Det er forbausende hvor lite opptatte vi er av å ta vare på oppdrettsnæringen i Norge, fastslår professor Frank Asche.

I løpet av årets første fire måneder eksporterte Norge laks for 14,6 milliarder kroner, ifølge Norges sjømatråd. Dette er en økning på 32 prosent fra i fjor. Likevel er bevisstheten lav omkring oppdrett i Norge, ble det hevdet under Cermaqs årlige bærekraftsseminar på Litteraturhuset i Oslo i dag.

 

– Det er forbausende lav forståelse for hvor usannsynlig det var at vi skulle lykkes med å skape en betydelig oppdrettsnæring i Norge. Det er også forbausende hvor lite opptatte vi er av å ta vare på næringen som vi er så heldige å ha skapt, sa Frank Asche, professor ved institutt for industriell økonomi, risikostyring og planlegging ved Universitetet i Stavanger, under sitt foredrag.

 

Hva tåler miljøet?

Han understreker at myndighetene har ansvar for å ivareta bærekraften gjennom reguleringer. – Det er vanskelig å være lønnsom over tid. Derfor vil aktørene alltid oppsøke de letteste løsningene. Her har myndighetene et ansvar for å regulere. Det handler om hvor stort økologisk fotavtrykk vi kan akseptere, sier Asche.

 

– Uten reguleringer vil vi overforbruke enhver naturressurs. Imidlertid er det en kjempeutfordring at vi ikke vet hva miljøet egentlig tåler. Problemer må gjerne oppleves før de kan løses, legger han til.

 

Balanse gir innovasjon og lønnsomhet

Det hele handler om å finne en balansegang, en gyllen middelvei. Asche trekker fram rekeoppdrettens konsekvenser for mangroveskogene i Asia som eksempel på hvordan det kan gå dersom den statlige forvaltningen ikke fungerer. Et motsatt eksempel finner vi i USA.

 

– USA er et godt eksempel på hvordan for strenge reguleringer kveler innovasjon og utviklingen av ny teknologi. I Norge har vi vært flinke til å ikke lage for store utfordringer for bransjen. Det har også gjort det mulig å øke produksjonen og få ned prisen ved hjelp av en rekke innovasjoner, sier Asche.

 

Han mener sterk konkurranse mellom et stort antall leverandører er med på å fremme nyskaping. – I næringer med få leverandører finner vi lite innovasjon. I oppdrettsnæringen er det svært mange selskaper som konkurrerer på en rekke felter, og denne konkurransen stimulerer til innovasjon og utvikling av ny og bedre teknologi, påpeker Frank Asche.

(Pressenytt)

 

Bildetekst:

REGULERINGER. – I Norge har vi vært flinke til å ikke lage for store utfordringer for bransjen. Det har også gjort det mulig å øke produksjonen og få ned prisen ved hjelp av en rekke innovasjoner, sier professor Frank Asche. Foto: Henning Poulsen/Pressenytt

 

Kontaktperson:

* Cermaq ASA, Corporate Affairs Director Lise Bergan, mobil 93 25 11 14

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Frank Asche - bærekraftseminar.JPG 10,58 kB (2706x1905)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Cermaq, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 21.05.2014 14:37
Teknisk løsning ZEVS AS