presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Løfter fram Pressens hus som miljøforbilde

  Publisert: 22.02.2023 10:24 - av  Henning Poulsen

Pressens hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

To nedslitte bygårder i Oslo sentrum har blitt til et foregangsprosjekt for ombruk av bygninger. Nå hedres utbygger og arkitektene bak Pressens hus med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er et godt eksempel på hvordan eldre bygninger kan få nytt liv ved hjelp av ombruk. I dette prosjektet holdes klimautslippene nede, samtidig som pressen har fått en dynamisk og egenartet kompetansearena midt i Oslo, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Ville ha mediehus med sjel

De ville egentlig bygge boliger. Da Riksantikvaren satte foten ned, måtte utbygger Aspelin Ramm tenke nytt om de to gamle, verneverdige bygårdene i Skippergata.

 

Samtidig var noen av landets aller viktigste medieorganisasjoner på utkikk etter et nytt hjem med sjel og sterke arkitektoniske kvaliteter. De to partene fant sammen, og gikk inn i et transformasjonsprosjekt utenom det vanlige.

 

Sammen med arkitektselskapene Atelier Oslo og KIMA arkitektur samt interiørarkitekten IARK, startet de i 2016 planleggingen av den nye bygningen.

 

Beholdt det ytre, endret det indre

De utvendige fasadene ble rehabilitert, og prosjektet fant tilbake til den originale fargesettingen. Innvendig ble det gjort mye. To atrier er bygningens hovedårer. Det ene ligger i tilknytning til inngangspartiet, der iøynefallende trebroer leder oppover etasjene.

 

Det andre atriet ligger over kantine- og arrangementsdelen, der stålkonstruksjonen fra det opprinnelige lageret som lå her står bevart. Kontorer, møterom og sosiale soner omgir atriene. Dagslys slipper inn i bygningen gjennom glasstak.

 

Etter fem år kunne nye Pressens hus endelig åpne dørene. I løpet av kort tid har huset blitt en sentral arena for journalistikk, mediepolitikk og ytringsfrihet.

I dag rommer bygningen NTB, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Faktisk.no, SKUP, Landslaget for lokalaviser, Fagpressen, Norsk Lokalradioforbund, Norsk Journalistlag og Institutt for journalistikk.

 

I fjor vanket det arkitekturpriser fra både Oslo kommune og Oslo Arkitektforening for Pressens hus.

 

«Sterke gjenbrukssignaler»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Pressens hus for å løfte fram bevaringsverdige bygg til ny prakt.

 

«Med gjennomført estetikk og materialer av høy kvalitet har de formet atrier og rom som er tilpasset den opprinnelige bygningsmassen på en vakker og funksjonell måte. At sentrale medieaktører har dette som hovedkvarter, gir positive ringvirkninger og sender sterke signaler om verdien av å gjenbruke gamle bygninger,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/pressens-hus

 

 

Bildetekst:

Pressens hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Pressens hus, Jonas Norsted, jonas@atelieroslo.no, mobil 40 24 97 98

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 10:24
Teknisk løsning ZEVS AS