presseticker

Skip to main content

ARCHITECT@WORK arrangeres i Oslo 29.-30. september:

Setter avfall på arkitektenes agenda

  Publisert: 06.09.2021 07:12 - av  Henning Poulsen

GJENBRUK PÅ AGENDAEN. Design- og arkitektmessen Architect@Work Oslo handler om avfall og ombruk. Foto: Architect@Work

ERFARINGER. Arkitektene Esbjørn Kjell og Erik Ege i DARK Arkitekter skal dele sine erfaringer innen gjenbruk. Foto: DARK

REDDET KJØKKENET. Da Ramsøskar Interiørarkitekter pusset opp lokalene til Redningsselskapet, fikk det gamle kjøkkenet nye fronter. Skapene fikk stå. Foto: Niklas Hart

Oslo: Avfall og gjenbruk blir et sentralt tema under arkitektur- og designmessen ARCHITECT@WORK Oslo denne måneden.

– Hele 15 prosent av Norges totale CO2-utslipp stammer fra bygg- og anleggsbransjen. Det gir arkitektene en stor hodepine, men også store muligheter når morgendagens Norge skal bygges, sier Eveline Debouvere. Hun er utstillingsansvarlig hos Kortrijk Xpo og arrangerer bransjemessen ARCHITECT@WORK i Oslo fra 29. til 30. september.

 

Messen, som finner sted på X Meeting Point Oslo, er rettet mot arkitekter, designere, bygningsingeniører, interiørarkitekter og andre som jobber med byggeprosjekter, urbanisering og byplanlegging. Dette er andre gang messen arrangeres i Norge, og denne gangen ligger fokuset på håndtering og gjenbruk av avfall i arkitekturen.

 

Hente fra fortiden for å sikre fremtiden

Erik Ege, arkitekt og partner i DARK Arkitekter, mener bransjen kan lære av hvordan man brukte materialer og ressurser før i tiden. På åpningsdagen av ARCHITECT@WORK Oslo skal han sammen med kollega Esbjörn Kjell holde et foredrag om verdien av å «tørre å tenke gammelt».

 

– Det er lett å tro at gjenbruk er noe nytt, men det er langt fra sannheten. Vi mennesker har gjennom hele vår historie, med unntak av kanskje de siste 100 årene, alltid tenkt sirkulært, fordi materialer var dyre eller mangelvare. I dag budsjetterer vi med at materialer skal holde i 50 år. Gjenbruk er ikke noe nytt, men vi har kanskje ikke forstått hvor viktig det er. Vi må være enda smartere og våge å være mer radikale når vi bygger framtidens byer, sier Ege.

 

Vil ha gjenbruk som premiss i prosjekter

På torsdagen skal Tomas Stokke, arkitekt i London- og Oslo-baserte Haptic Architects, snakke om gjenbruk av strukturer og materialer. Arkitektselskapet han jobber i har utviklet en egen metode for bærekraft: «The Haptic Way».

 

– Interessen og bevisstheten i bransjen øker, men jeg blir stadig overrasket over at gjenbruk ikke ligger inne som et premiss i flere prosjekter. Her må byggherrene bli flinkere, sier han.

 

Stokke mener at gjenbruk av strukturer og materialer bør være fundamentalt viktig i arkitektbransjen.

 

– Materialene som allerede finnes er en verdifull ressurs som vi bør ta vare på. Dessuten bidrar gjenbruk av særlig bygninger til å gi karakter til områder, noe som er viktig for historiefortellingen om byene våre, sier han.

 

Stiller ut avfall

Hoveddelen av ARCHITECT@WORK Oslo er en utstilling av om lag 200 produkter fra 80 produsenter og distributører. En egen norsk jury bestående av fire arkitekter har i månedene før messen jobbet med å velge ut utstillingsobjekter.

 

– Hele poenget med messen er å presentere nye og innovative produkter og konsepter. På den måten er alle de som besøker oss garantert å forlate messen med nye inntrykk og impulser, sier Debouvere.

 

Besøkende på ARCHITECT@WORK Oslo vil også kunne få med seg Beautiful Waste, en vandreutstilling som fordyper seg i innovative avfallsbaserte løsninger som er kommersielt tilgjengelige i dag.

 

Det blir også foredrag av trendjeger Stefan Nilson fra Trendstefan, Åshild Wangensteen Bjørvik fra Mad arkitekter, Trond Ramsøskar fra Ramsøskar Interiørarkitekter og Instagram-fenomenet Christian Trampedach.

(Pressenytt)

 

Sjekk ut program for ARCHITECT@WORK Oslo her: https://www.architectatwork.no/nb-no/attraksjoner-og-seminarer/

 

Bildetekster:

GJENBRUK PÅ AGENDAEN. Design- og arkitektmessen Architect@Work Oslo handler om avfall og ombruk. Foto: Architect@Work

 

ERFARINGER. Arkitektene Esbjørn Kjell og Erik Ege i DARK Arkitekter skal dele sine erfaringer innen gjenbruk. Foto: DARK

 

REDDET KJØKKENET. Da Ramsøskar Interiørarkitekter pusset opp lokalene til Redningsselskapet, fikk det gamle kjøkkenet nye fronter. Skapene fikk stå. Foto: Niklas Hart

 

 

Kontaktperson:

* ARCHITECT@WORK, tlf. +47 23 52 53 67, epost norway@architectatwork.com

 

Praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Photo Overview_2.jpg 1,78 MB (2900x1933)
Bilde - vedlegg til sak Dark - Kjell og Ege.jpg 3,03 MB (4032x3024)
Bilde - vedlegg til sak redningsselskapet - foto niklas hart.jpg 736,92 kB (1333x2000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Architect@Work, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.09.2021 07:12
Teknisk løsning ZEVS AS