presseticker

Skip to main content

Ikke vær en emballasjesynder i romjulen, råder bransjen:

Hele 60 000 tonn emballasje blir med hjem i jula

  Publisert: 20.12.2017 07:00 - av  Henning Poulsen

IKKE BLIR OVERVELDET. Unngå emballasjerot på julekvelden ved å lage til resirkuleringsstasjoner i stuen. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Det er ikke bare artige dingser, stygge vaser og hjemmestrikkede sokker som skal pakkes opp 24. desember. Et forsiktig anslag fra Grønt Punkt Norge antyder at 60 000 tonn emballasje har funnet veien inn i norske hjem denne julen.

– Julen er den tiden på året da det trekkes inn mest emballasje i de fleste norske hjem. Denne emballasjen spiller en viktig rolle når det gjelder å beskytte julegavene våre mot støt og skader, men når den har utspilt sin rolle er det viktig at den kildesorteres, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

 

Ifølge Virke kommer nordmenns julehandel til å overskride 56 milliarder kroner i år. I gjennomsnitt handler hver og en av oss for 10 710 kroner i desember. Av dette er 4460 kroner dagligvarer, mens 6250 kroner er fra øvrige butikker.

 

– Lag avfallsstasjoner i stuen

Med opptil flere dusin gaver som skal pakkes opp, er det lett å bli overveldet av innpakningspapir og emballasje i løpet av julekvelden. Jaana Røine foreslår derfor at man før gaveoppakkingen lager til improvisatoriske kildesorteringsstasjoner i stuen. På den måten kan man fortløpende få blant annet gavepapir, gavebånd, kartong og plastemballasje unna veien.

 

– Da blir det hyggeligere å sitte foran treet, samtidig som det går fortere å rydde opp etterpå. La kildesortering av emballasje bli din julegave til miljøet i år, oppfordrer Røine.

 

Hun har enda flere grønne juletips:

 

Pakk inn med gaveesker.

Pakk alternativt. Bruk for eksempel resirkulerbare gaveesker av kartong i stedet for glanset gavepapir. Du kan også bruke gråpapir eller ferdiglagede gaveposer av gråpapir. Bruk hyssing i stedet for vanlige bånd og klipp ut nisser fra melkekartonger og bruk dem som merkelapper.

 

– De fleste ender opp med ganske mye gavepapir når alle julepresangene er åpnet. Sjekk med kommunen du bor i om hvordan du bør behandle dette avfallet. Det varierer nemlig fra sted til sted, forklarer Røine.

 

Gjenbruk bobleplasten.

Mange gaver er beskyttet av bobleplast under gavepapiret når de ligger under juletreet. Bobleplast, som i praksis er LDPE-plastfolie, er ren og fin plastemballasje som kan kildesorteres. Imidlertid kan den også brukes til å pakke ned julepynt i, eller du kan spare den til neste års julegaveinnpakking.

 

– Isopor (EPS) som kommer med gavene kan du levere på miljøstasjon eller kaste i restavfallet. Den skal ikke leveres med plastemballasje. På sorteringsanleggene for plastemballasje skaper dette materialet nemlig mye krøll, sier Røine.

 

Også telysholdere kan kildesorteres.

Har du tenkt på telysene? Telysholdere er laget av aluminium og egner seg utmerket til kildesortering når stearinen er brent opp. Da sorteres de som metallemballasje. Du må huske å trykke løs vekeholderen av stål i bunnen av telysholderen, noe som er enkelt å gjøre.

 

Ikke brenn drikkekartonger.

Er du én av dem som fremdeles fyrer med drikkekartonger, papp og avispapir?

 

– Resirkulér kartongene, ikke brenn dem. De gir lite varme, mye aske, kan skape pipebranner, giftig røyk og mye svevestøv, sier Røine, som også minner om Returkartonglotteriet, som kan gjøre kildesorteringen riktig lønnsom for deg.

(Pressenytt)

 

 

 

Bildetekst:

IKKE BLIR OVERVELDET. Unngå emballasjerot på julekvelden ved å lage til resirkuleringsstasjoner i stuen. Foto: Johnny Syversen

 

Kontaktperson:

* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05

FAKTABOKS

Grønt Punkt Norge:

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plastemballasje, metallemballasje, glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.
  • Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på dette miljøansvaret ivaretas. I over 20 år har materialselskapene som eier Grønt Punkt Norge sørget for at emballasje over hele landet samles inn og blir gjenvunnet.
Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak IMG_8171_crop.jpg 18,49 kB (4470x3266)
Bilde - vedlegg til sak IMG_8152NY.jpg 8,03 kB (3397x5052)
Bilde - vedlegg til sak IMG_8175NY_crop.jpg 5,90 kB (2345x3949)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Grønt Punkt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.12.2017 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS