presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Slik kutter du plastforbruket... og får renere tenner

  Publisert: 15.02.2023 10:23 - av  Henning Poulsen

GRØNNERE TANNPUSS. Nå kan du endelig bytte børstehodet uten å kaste hele tannbørsten. Derfor hedres prosjektet nå med et skinnende rent DOGA-merke for design og arkitektur. Foto: Orkla Home & Personal Care

Tannbørster med utskiftbart hode gjør at vi bruker 82 prosent mindre plast. Nå hedres Jordan og Abry & Kavanagh Design med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette industridesignprosjektet har null hull. Resultatet er en fullgod tannbørste som belaster miljøet mindre – og som dessuten lønner seg rent økonomisk både for kunde og produsent, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

DOGA-merket for design og arkitektur deles ut 16. mars i Oslo, men allerede nå røper DOGA de 12 første vinnerprosjektene. Blant disse finner vi Jordan Change.

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi.

 

Startet med masteroppgave

Vær ærlig – hvor ofte kjøper du ny tannbørste? Er det hver tredje måned, slik bransjen anbefaler? I så fall er det bra for munnhygienen din – men kanskje ikke så fint for miljøet eller privatøkonomien.

 

Dette er i ferd med å forandre seg. Nå har nemlig Orkla Home & Personal Care utviklet og lansert en fullgod Jordan-tannbørste med utskiftbart hode.

 

Historien starter med masteroppgaven til Martin Boldvik ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo, der han samarbeidet med Orkla og Jordan. Her foreslår han en tannbørste med hode som kan tas av og byttes. Dette likte Orkla så godt at de bestemte seg for å teste ut konseptet.

 

En god del brukerundersøkelser senere, ble innovasjonsprosjektet «Change» etablert. Jobben med å utforske og utvikle den tekniske løsningen med utbyttbart børstehode gikk til Abry & Kavanagh Design.

 

Tett, tverrfaglig samarbeid

Prosjektet ble tuftet på et tett og tverrfaglig samarbeid mellom oppdragsgiver, designere, verktøymaker, maskinleverandør, produsent, testere og patentadvokater. Løsninger ble utviklet, testet, evaluert og forkastet. Til slutt satt Orkla igjen med et produkt som tilfredsstilte alle tekniske, praktiske, brukerrettede og legale krav.

 

Jordan Change ble lansert i fjor, og er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker i Norge og i en rekke butikker nedover i Europa. Tannbørsten er like praktisk og brukervennlig som andre tannbørster, men gir en rekke fordeler til både bruker, produsent og miljøet.

 

Børstebytt til halv pris

Prisen for et utskiftbart børstehode er nemlig bare halvparten av hva en vanlig tannbørste koster, noe som gjør tannpleien rimeligere. Samtidig sparer Orkla Home & Personal Care ressurser ved å produsere færre håndtak.

 

Og kanskje viktigst: Plastbruken går ned med 82 prosent når det bare er tannbørstehodet som byttes ut, og ikke hele tannbørsten. Dersom hele Norges voksne befolkning går over til denne løsningen, ville vi spart 60 tonn plast hver gang vi bytter tannbørste.

 

I tillegg tar hodene mindre plass under transport, noe som i prinsippet betyr at én lastebil nå kan frakte det som man tidligere trengte tre lastebiler for å klare.

 

«Unik mekanisme»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur lar seg imponere av den grundige utviklings- og designprosessen som ligger bak Jordan Change.

 

«Låsmekanismen er intuitiv og enkel å bruke, og den bidrar til redusert plastforbruk. Her har produktdesignerne lyktes med å utvikle en unik mekanisme, elegant integrert i produktet, uten at det forstyrrer brukeropplevelsen,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

Grønn løsning for hvite tenner | DOGA

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Jordan Change, Martin Boldvik, martin.boldvik@orkla.no, mobil 46 78 38 48

 

Bildetekst:

GRØNNERE TANNPUSS. Nå kan du endelig bytte børstehodet uten å kaste hele tannbørsten. Derfor hedres prosjektet nå med et skinnende rent DOGA-merke for design og arkitektur. Foto: Orkla Home & Personal Care

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.02.2023 10:23
Teknisk løsning ZEVS AS