presseticker

Skip to main content

Nominerte til Hedersprisen for god design 2015:

Innovasjon i fyr og flamme

  Publisert: 26.03.2015 07:00 - av  Henning Poulsen

Jøtul og Anderssen & Voll er nominert til Hedersprisen for god design for Jøtul F305-serien. Foto: Cadesign

 

Anderssen & Voll ved tegnebrettet.

 

Oslo: Jøtul og designbyrået Anderssen & Voll har laget en tidløs og rentbrennende støpejernovn som gir panoramainnsyn til flammene. Nå er de nominert til Hedersprisen for god design.

Jøtul skal kjempe mot Oslo universitetssykehus, NRK og Epleslang om den høythengende designprisen, som deles ut på Designdagen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) 15. april.

 

– Jøtul er et fremragende eksempel på en norsk bedrift med lange tradisjoner som likevel ikke er redd for å gå nye veier. Ved hjelp av førsteklasses designkompetanse holder Jøtul seg relevante i et norsk og internasjonalt marked der endringene skjer fort, sier næringsminister Monica Mæland.

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter.

 

Utfordret etablerte peissannheter

Jøtul er en av verdens eldste eksisterende produsenter av ovner. De ønsket å bryte med etablerte sannheter om hvordan en vedovn skal se ut. Resultatet er en tidløs støpejernovn tilpasset det moderne hjem. Etterspørselen har vært så høy at Kråkerøy-produsenten til tider ikke har klart å lage mange nok.

 

– I ovnsbransjen lages det stort sett vertikale produkter med høye, smale glass og et forholdsvis lite brennkammer. Vi stilte oss selv spørsmålet «Hvordan brenner en peis egentlig best?». Vi ville sette funksjon i sentrum for innovasjon, forteller Marius Torjusen, merkevaredirektør i Jøtul.

 

Tidløs og effektiv

I 2012 utarbeidet Jøtul en ny merkevareplattform som sto sentralt i utviklingsprosessen selskapet nå gikk inn i. Anderssen & Voll, tidligere en del av Norway Says, ble koblet på. De jobbet tett sammen med Jøtuls egne ingeniører.

 

– Målet var å konstruere en moderne vedovn med funksjonaliteten til en klassisk ovn. Den måtte ha god plass til ved, være lett å bruke og gi høy effekt uten at det gikk på kompromiss med formen, sier merkevaresjef Mette Olafsen.

 

Tradisjonelt OG moderne

Juryen er henrykt over den nye ovnsserien til Jøtul. I jurykjennelsen står det at «Jøtul F 305 er både tradisjonell og moderne på én gang. Den preges av tradisjonsrikt støpejernhåndverk og retroorientert formgivning, men er samtidig strippet for ornamenter og daterte elementer».

 

Jøtul F 305-serien ble lansert høsten 2014, og skiller seg tydelig ut fra konkurrerende merker. Brennkammeret er horisontalt, noe som gir god plass til ved. Det store glasset i døren utgjør 70 prosent av fronten og gir panoramainnsyn til bålet.

 

Overgår alle miljøkrav

På miljøsiden leverer ovnserien oppsiktsvekkende godt. Partikkelutslippene ved brenning av ved ligger nesten tre ganger så lavt som kravene for å bli Svane-merket – og mer enn sju ganger lavere enn norske standardkrav til utslipp. Jøtul legger også mye ressurser i å lære kundene sine å fyre så miljøvennlig som mulig.

 

– Jøtul er et levende stykke norsk industrihistorie som på ingen måte er klar for historiebøkene. De er et godt bevis på hvordan norsk industri kan holde seg relevant ved å samarbeide med designere, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Norsk design- og arkitektursenter offentliggjør vinneren på Designdagen 15. april, årets største markering av design og innovasjon. Arrangementet er åpent for alle som melder seg på, og byr på foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Hedersprisen for god design og andre utmerkelser deles ut på ettermiddagen. De nominerte til Hedersprisen vil også vises i en egen utstilling på DOGA fra 15. april til 10. mai.

(Pressenytt)

 

 

* Mer informasjon om Designdagen 2015: www.doga.no/designdagen

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Jøtul, konsernsjef merkevarer Marius Torjusen, mobil 901 46 759

* Anderssen & Voll, designer Torbjørn Anderssen, mobil 452 42365

 

 

 

Bildetekst1:

Jøtul og Anderssen & Voll er nominert til Hedersprisen for god design for Jøtul F305-serien. Foto: Cadesign

 

Bildetekst2:

Epleslang og Dinamo er nominert til Hedersprisen for god design. Foto: Jo Michael

 

Bildetekst3:

NRK og Bleed er nominert til Hedersprisen for god design for NRKs TV-app. Foto: NRK

 

Bildetekst4:

Oslo universitetssykehus og Designit er nominert til Hedersprisen for god design for brystkreftprosjektet. Foto: Designit

 

 

 

FAKTABOKSER:

Her er de nominerte til Hedersprisen for god design 2015

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designkompetanse for å øke konkurranseevne og verdiskaping.Juryen nominerer kandidater som utmerker seg spesielt blant årets mottakere av Merket for god design. Blant årets søkere er følgende 4 kandidater blitt plukket ut:

 

Produkt: Epleslang – profil- og emballasjedesign
Bedrift: Epleslang
Design: Dinamo
Kategori: Emballasjedesign

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/nyhet/fra-nedfallsfrukt-til-eksklusiv-eplemost

 

Produkt: Jøtul F305-serien
Bedrift: Jøtul
Design: Anderssen & Voll
Kategori: Industridesign

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/nyhet/innovasjon-i-fyr-og-flamme

 

Produkt: NRK TV-app
Bedrift: NRK
Design: Bleed
Kategori: Interaksjonsdesign

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/nyhet/millionsuksess-for-nrk-tv-app

 

Produkt: ”Hvis pasienten fikk bestemme”
Bedrift: Oslo universitetssykehus
Design: Designit
Kategori: Tjenester

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/nyhet/designet-vekk-ventelistene

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Jøtul 1_foto Cadesign.jpg 9,94 kB (3340x2362)
Bilde - vedlegg til sak anderssen og voll.jpg 2,86 kB (7016x4961)
Bilde - vedlegg til sak Jøtul 2.jpg 2,02 kB (2956x2067)
Bilde - vedlegg til sak Jøtul 3.jpg 2,56 MB (2956x2067)
Bilde - vedlegg til sak Pressebilde2.jpg 1,01 MB (1369x1711)
Bilde - vedlegg til sak Epleslang_bilde03_foto_Jo_michael_web.jpg 208,70 kB (1382x922)
Bilde - vedlegg til sak Hvis pasienten fikk bestemme 3.jpg 3,31 MB (2667x1838)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.03.2015 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS