presseticker

Skip to main content

Ålesunding vinner Jacob-prisen

  Publisert: 22.01.2020 17:26 - av  Henning Poulsen

Runa Klock mottar Jacob-prisen på under DOGA-dagen 2020. Foto: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge

Oslo: Hun regnes som en av Norges mest sjangeroverskridende og tidsaktuelle designere. Nå har Runa Klock fra Ålesund mottatt design- og arkitekturfeltets fremste utmerkelse.

Jacob-prisen ble delt ut til Runa Klock onsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

«Runa Klock er en visjonær og grensesprengende fagutøver som demonstrerer designfagets potensial som en driver i samfunnsutviklingen,» står det i begrunnelsen til Jacob-prisens jury.

 

Den viktigste utmerkelsen

Jacob-prisen er oppkalt etter den første mottakeren, gullsmed Jacob Prytz. Den deles ut årlig av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, understreker at den over 60 år gamle prisen har en helt spesiell posisjon i design- og arkitekturfaget.

 

– Dette er den fremste utmerkelsen av sitt slag i Norge. Den løfter fram kunstnere, designere og arkitekter som preger våre liv, skaper arbeidsplasser og setter Norge på kartet, sier han.

 

Multitalent og sosial entreprenør

Ålesunderen Runa Klock er utdannet innen både møbel- og interiørdesign og bærekraftig design. De siste ti årene har hun drevet egen bedrift i Oslo. Hun er dypt involvert i bærekraftige prosjekter som Epleslang, Bokhari, Retour og Moving Mamas.

 

Spennet i arbeidet hennes går fra interiørarkitektur, møbler og belysning til objekter, konsepter og matemballasje. Hun veksler mellom å opptre som designer, strateg, gründer, markedsfører, sosial entreprenør, oppfinner og stedsutvikler.

 

Juryen kaller Klock et forbilde i vår tid, og skriver at hun er en inspirasjon for både næringsliv og kreative utøvere.

 

«Hun jobber med bærekraft på en måte som går langt utenfor den tradisjonelle definisjonen av ordet. Klock er opptatt av å ta i bruk ubenyttede materielle og menneskelige ressurser, og gjør dette med stor suksess. For eksempel skaper Bokhari-prosjektet flere hundre arbeidsplasser, skolegang til arbeidernes barn og tilgang til rent, gratis vann til de 5000 menneskene i landsbyen fabrikken ligger i,» står det i jurykjennelsen.

 

Til de som flytter grenser

Siden 1957 har Jacob-prisen blitt gitt til designere og arkitekter som har stor innflytelse på̊ sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagområder.

 

Jacob-prisen har igjennom årene blitt gitt til størrelser som gullsmed og smykkedesigner Grete Prytz Kittelsen, møbeldesigner Sven Ivar Dysthe, industridesigner Tias Eckhoff, glassdesigner Willy Johansson, arkitekt Cathrine Vigander og motedesigner Elisabeth Stray Pedersen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om Jacob-prisen: https://doga.no/Aktiviteter/dogas-priser/jacob-prisen/

 

Kontaktpersoner:

* Runa Klock, mobil 958 87 414

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Runa Klock mottar Jacob-prisen på under DOGA-dagen 2020. Foto: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 17:26
Teknisk løsning ZEVS AS