presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Agder-selskaper imponerer med "NASA-stol" til oljebransjen og klær med usynlig refleks

  Publisert: 27.04.2016 18:40 - av  Dag Yngve Dahle
Oslo: Cameron Sense har utviklet X-COM, en operatørstol for drilling med science fiction-faktor. Morild Norway lager klær som får refleks til å bli noe attraktivt. Nå får selskapene Merket for god design.

Det var onsdag ettermiddag Cameron Sense og Morild Norway - som begge holder til i Kristiansand - mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Begge disse prosjektene har på hver sin måte tatt produktkategoriene et steg videre - Cameron Sense ved smart bruk av høy teknologi og Morild ved smart implementering av reflekterende elementer. De er treffende eksempler på at design kan brukes for å skape noe nytt i konkurranseorienterte markeder, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Cameron Sense: Stol med NASA-følelse

Juryen er svært begeistret for operatørstolen X-COM, som er myntet på operatører i oljenæringen. Nivået på stolen er så høyt at juryen mener den gir assosiasjoner til NASA.

 

– Dette er en knallgod tilbakemelding på den helhetlige designtankegangen bak X-COM. Å få Merket for god design understreker tilbakemeldingene vi har fått på operatørstolen i markedet. Vi har presentert stolen på bransjemesser og har sett at dette er et produkt som vekker interesse både hos kunder og konkurrenter. Estetikken skiller seg ut, sier Tim Bjørk, produktingeniør hos Cameron.

 

Det innebærer at design har spilt en sentral rolle i utviklingen av produktet.

 

– Intuitivt, godt og målrettet design har alltid ligget til grunn for brukeropplevelsen man får med våre produkter. Da X-COM ble utviklet for fremtidens drillere, var design en naturlig del av utviklingsprosessen, sier han.

 

Bjørk roser alle involverte parter, blant andre designbyrået Eker Design og Kristiansand-baserte Norsap.

 

Vellykket samarbeid

– Det har vært essensielt å ha samarbeidspartnere som har jobbet på tvers av disipliner og som har hatt et helhetlig fokus underveis. Utviklingen har involvert mange tekniske disipliner og ulike partnere, som har lyktes med å gjøre en teknisk avansert innretning til et enkelt og lett forståelig instrument for styring av avanserte industrielle maskiner, sier han.

 

Han legger til at den helhetlige designtenkningen kommer tydelig frem.

 

– Effekten er tydelig gjennom tilbakemeldinger fra kunder og operatører, som sier at systemet er lett å forstå og det er enkelt å utføre oppgaver. Dette er en god respons med tanke på de mange avanserte prosessene som styres samtidig og systemene som kontinuerlig overvåker arbeidet og regelverket som må følges, sier Bjørk.

 

Morild Norway: Livreddende klær

Hvordan endre folks oppfatning av refleks som noe traust og gubbete? Hvordan gjøre fotgjengere mer synlige i trafikken? Morild Norways løsning er kule klær med innebygget refleks.

 

– Vi var lei av at refleks var usexy og noe man sjelden husket å bruke. Vi så et behov for moteriktige, kule klær med innebygde reflekterende egenskaper. Vi er de første i markedet med en slik forretningsidé. Å motta Merket for god design synes vi er en svært hyggelig fagmessig anerkjennelse av jobben vi gjør med å koble funksjon med design, sier Siri Urdal Bakke, som sammen med Lisa Østvedt Gustafsson er gründerne av Morild.

 

Hun forteller at design, formuttrykk og estetikk er de viktigste faktorene når de designer et Morild-plagg.

 

– Når du tar på deg et Morild-plagg, skal du ikke tenke at du tar på deg en refleks. Du skal føle at du tar på deg det fineste plagget du har, sier hun.

 

Det norske har stått sentralt i utviklingen av kolleksjonen. Det skulle imidlertid vise seg at inspirasjonen kom fra en helt annen del av verden.

 

Mønster

– Ideen bak skjerfet Morild Saga har hele tiden vært veldig "norsk". Vi ønsket å produsere skjerfet i Norge og vi hadde typisk norske inspirasjonskilder, trodde vi. Utgangspunktet var et gammelt familiebilde fra 70-tallet, med et billedvevteppe med gåsøyemønster i bakgrunnen. Vi trodde dette teppet var erkenorsk, men det viste seg etter hvert at det var vevd i Peru, sier Bakke.

 

Dette viste seg å være uproblematisk:

 

– Min partner Lisa har solid bakgrunn innen konstruksjon av vevde tekstiler, og hun så en klar sammenheng mellom mønstrene i gamle norske vev-, strikke- og broderioppskrifter og gåsøyemønsteret fra Peru, sier hun.

 

Å satse på reflekterende klær har vært vellykket - også økonomisk. Omsetningen i selskapet steg fra 500.000 kroner i 2011 til vel fire millioner kroner i 2015.

 

– Vi har offensive mål for fremtiden. I tillegg til å øke omsetningen på hjemmemarkedet har vi fått Innovasjon Norge med på laget i en målrettet internasjonal satsing fra 2017, sier Bakke.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Cameron Sense, produktingeniør Tim Bjørk, mobil 477 10 984

* Cameron Sense, administrerende direktør Tom Fidjeland, mobil 908 79 941

* Morild Norway, gründer og designer Siri Urdal Bakke, mobil 958 73 863

* Morild Norway, gründer og designer Lisa Østvedt Gustafsson, mobil 958 73 863

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

Cameron Sense, Norsap og Eker Design mottok Merket for god design for operatørstolen X-COM. Foto: Stian Herdal.

 

Juryen var svært begeistret for operatørstolen X-COM, som nå får Merket for god design. Foto: Stian Herdal.

 

Morild Norway mottok Merket for god design for den reflekterende kolleksjonen Saga. Foto: Isabel Watson.

 

Dette skjerfet med refleks er en del av kolleksjonen Saga som Morild Norway har fått Merket for god design for. Foto: Jon Petter Thorsen.

 

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk design- og arkitektursenter. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

Merk:

 

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/industridesign/x-com-operatørstol

http://doga.no/merket/tekstil-og-klesdesign/morild-plagg-med-integrert-refleks

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:

https://vimeo.com/164230493

https://vimeo.com/164252013

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:40
Teknisk løsning ZEVS AS