presseticker

Skip to main content

Eikelampe fra Nevlunghavn til New York

  Publisert: 12.05.2016 07:17 - av  Henning Poulsen

EIK TIL USA. Lampen Acorn, designet av Atle Tveit, er Northern Lightings bestselger i USA. Foto: Chris Tønnesen

VIL HA EKSPORTUTVIKLING. – Et kortsiktig og lite visjonært virkemiddelapparat hindrer oss i å kappe inn forspranget til våre nordiske konkurrenter, sier Egil Sundet i Møbel + Interiør. Foto: Norsk Industri

Oslo: Denne helgen skal den iøynefallende lampen Acorn vises fram på en viktig designmesse i New York. Bak lampen står designeren Atle Tveit fra Nevlunghavn.

Lørdag åpner østkystens viktigste møbel- og interiørmesse, ICFF, dørene på Javits Center i New York. Over 700 utstillere skal knive om oppmerksomheten til de drøyt 32 000 besøkende som forventes innom i de fire dagene messen varer. På den norske Insidenorway-standen stiller belysningsinnovatørene Northern Lighting, møbelprodusenten VAD og designduoen Ope.

 

Northern Lighting tar med seg ikke mindre enn ni produktserier til ICFF-messen. Blant disse finner vi Bell, Acorn, Unika og Moo, som alle selger ganske godt på det amerikanske markedet allerede.

 

– Det er et spennende og stort marked, men nokså fragmentert og komplisert å jobbe i. Derfor har vi alliert oss med en amerikansk distributør som har teknisk godkjenning, nettverk og erfaring. Så langt fungerer det godt - og de er med på å satse på oss videre for vekst blant annet gjennom ICFF og promotering av flere nye modeller, sier markedssjef Stine Birkeland i Northern Lighting.

 

Acorn er en pendellampe designet av Atle Tveit for Northern Lighting. Lampen er organisk i sin utforming, tydelig inspirert av naturen og da spesielt eikenøtten - «acorn» på engelsk. Lampen er laget i eik og malt aluminium.

 

Krever langsiktig jobbing

Det er Norsk Industri Møbel + Interiør som står bak Insidenorway, den norske standen som stilles ut på ICFF. Bransjesjef Egil Sundet skulle gjerne hatt mer drahjelp fra det norske virkemiddelapparatet.

 

– Eksporttallene peker stødig oppover for norsk møbel- og interiørbransje, men i skandinavisk sammenheng er vi fremdeles minst. Et kortsiktig og lite visjonært virkemiddelapparat hindrer oss i å kappe inn forspranget. Derfor ønsker vi oss en norsk eksportutviklingsordning, sier Sundet.

 

Han understreker at mens messer som ICFF kan være en døråpner inn på internasjonale markeder for norske aktører, krever det langsiktig jobbing og mye tålmodighet for å slå igjennom i for eksempel USA.

 

– En dansk bedrift kan få mellom 25 og 50 prosent av kostnadene sine knyttet til eksportsatsing dekket av virkemiddelapparatet i Danmark i en treårsperiode. I Norge kan man kun få støtte i ett år. Dette er for kort periode til å lykkes. Det blir bare et skippertak, sier Sundet.

 

Etterlyser enklere støtteordninger

Stine Birkeland i Northern Lighting mener norsk eksportfokus i større grad bør omfatte ferdigvareindustrien.

 

– Myndighetene kan lære mye av Danmark, som for eksempel gir direkte økonomisk støtte for aktører som stiller ut produkter og merkevarer på internasjonale messer. Slike enkle støtteordninger tror jeg gir håndfaste resultater uten for mye byråkrati rundt prosessene, sier hun

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

Insidenorway i New York

* Insidenorway er en felles norsk stand eid av Norsk Industri.

* Står for 9. år på rad på International Contemporary Furniture Fair (ICFF) på Javits Center i New York 14. - 17. mai.

* Et samarbeid med Innovasjon Norge og Det norske generalkonsulatet i New York

* ICFF vil ha over 32 000 deltakere og mer enn 700 utstillere i år. Bransjemessen er åpen for publikum den siste dagen, 17. mai.

* Norsk møbel- og interiørindustri omsatte for 17 milliarder kroner i 2015. 40 prosent eksporteres. USA er fjerde viktigste eksportmarked og tar imot 10 prosent av norsk eksport.

 

Bildetekster:

EIK TIL USA. Lampen Acorn, designet av Atle Tveit, er Northern Lightings bestselger i USA. Foto: Chris Tønnesen

 

VIL HA EKSPORTUTVIKLING. – Et kortsiktig og lite visjonært virkemiddelapparat hindrer oss i å kappe inn forspranget til våre nordiske konkurrenter, sier Egil Sundet i Møbel + Interiør. Foto: Norsk Industri

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Industri Møbel + Interiør, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

* Northern Lighting, markedssjef Stine Birkeland, mobil 971 56 158

* VAD, administrerende direktør Håkon Vad, mobil 901 02 709

* Ope, gründer og designer Lars Urheim, mobil 970 94 854

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 12.05.2016 07:17
Teknisk løsning ZEVS AS