presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2017:

Feirer nyskapende norske møbler

  Publisert: 15.11.2017 12:49 - av  Henning Poulsen
Fora Form, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og Flokk har laget noen av årets mest spennende møbel- og interiørinnovasjoner. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket 2017.

De prestisjefylte utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Ny norsk kontorstolsuksess

I fjor fikk den suksessrike norske kontorstolserien HÅG et nytt tilskudd - stolen HÅG SoFi Mesh. Stolen er en videreføring av HÅG SoFi, og følger originalens strenge krav til ergonomi og miljø. Det er Flokk, tidligere kjent som Scandinavian Business Seating, som står bak nyvinningen. Stolen ble utviklet av Powerdesign og Frost Produkt, sammen med Flokks egne designere.

 

I juryeringsprosessen ble HÅG SoFi Mesh omtalt som en svært god og gjennomtenkt kontorstol, der funksjonalitetene ikke går på bekostning av det estetiske.

 

«Stolen har et raffinert og varmt uttrykk – nesten feminint – ikke minst takket være gode materialvalg og fargepaletten. Korsryggstøtten er en liten genistrek – den er både et sentralt designelement og en stor bidragsyter til sittekomforten, og det samme kan sies om armlenene, som med sin smarte «slideback»-funksjon gir bedre og større fleksibilitet enn tradisjonelle armlener. Det er vår sterke overbevisning at stolen vil lykkes godt i markedet, noe også salgstallene så langt bekrefter,» skriver juryen.

 

Skapte kortreiste ullserier

Sammen med Flokk ønsket Gudbrandsdalens Uldvarefabrik å utvikle en helnorsk verdikjede for møbelstoff. Resultatet ble Sirdal, Suldal og Setesdal, tre kortreiste, bærekraftige møbelstoffer i norskprodusert ull. Seriene ble først lansert i 2015, og ble tidligere i høst lansert på nytt i ny fargedrakt.

 

Juryen skriver at møbelstoffene Sirdal, Setesdal og Suldal fremstår som sterke både teknisk og designmessig:

 

«Vi lar oss begeistre av viljen og evnen til å gå motstrøms og utvikle et helnorsk ullstoff til møbler i en verden av syntetiske konkurrenter. Dette lykkes Flokk og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik svært godt med, synes vi og vil berømme dem for å være tro mot opphavet og ikke kutte svingene når det gjelder kvalitet og design,» står det i jurykjennelsen.

 

Storeslem til Fora Form

Møbelprodusenten Fora Form mottar ikke mindre enn tre DOGA-merker i år.

 

Sammen med møbeldesigner Runa Klock lanserte Fora Form bordserien «Root» tidligere i år. Her hentes inspirasjon fra naturen og røttenes vakre kurver. Serien som nå mottar DOGA-merket 2017 består av seks bord i forskjellige former, størrelser og høyder som utfyller hverandre og kan brukes alene eller i kombinasjon.

 

Fora Form og møbeldesigner Lars Tornøe mottar DOGA-merket for «Kvart», et fleksibelt konferansebordkonsept ment for eksportmarkedet. Innen 2020 skal konseptet bli det største volumproduktet innenfor bordkolleksjonen til Fora Form.

 

Det vanker også et DOGA-merke på stolen «Camp», som ble lansert under Stockholmsmessen i februar 2017. Den er utviklet i samarbeid med Anderssen & Voll og er en del av Ørsta-bedriftens satsing på eksportmarkedet.

 

Tidløse, elegante møbler

Juryen er svært begeistret for bordkonseptet Kvart:

 

«Bordet fremstår som elegant og diskré med en tidløs karakter. Selve formen oppleves som harmonisk, nesten organisk, og de slanke føttene gir bordene visuelt en uanstrengt letthet. Vi liker også at Kvart kan kombineres med andre løsninger, og det passer like godt i kantinen som på styrerommet. Vi har derfor stor tro på Kvart som eksportprodukt og gratulerer Fora Form med nok et godt møbel,» står det i jurykjennelsen.

 

Om Root skriver juryen følgende: «Dette er en vellykket variasjon over det klassiske, enkle sidebordet. Inspirasjonen fra treets røtter er subtilt håndtert i det enkle understellet, og den bevisste materialbruken gjør at dette er bord som vil tåle tidens tann og eldes med verdighet.»

 

Fra jurykjennelsen om Camp står det at stolen «…har mange gode kvaliteter og løsninger, med et tidløst og elegant preg. Komponentene som armlener og fotkryss har en enkel og god detaljering som møtes på en elegant måte.»

 

Løfter fram de beste

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/

 

 

Kontaktpersoner:

* Flokk, Christian Lodgaard, mobil 906 95 841

* Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Ragnhild Nordhagen, mobil 402 83 225

* Fora Form, Jeanette Løining, mobil 932 23 850

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har fått DOGA-merket 2017 for kolleksjonen Sirdal, Suldal og Setesdal. Foto: Ragnhild Nordhagen

 

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik deler DOGA-merket med Flokk og Anti. På bilde HÅG Capisco trukket i stoffet Suldal. Foto: Pål Laukli

 

Flokk får DOGA-merket 2017 for HÅG SoFi Mesh. Foto: Flokk

 

Fora Form mottar DOGA-merket 2017 for bordkonseptet Kvart. Foto: Fire Grader

 

Fora Form mottar DOGA-merket 2017 for stolen Camp. Foto: Fire Grader

 

Fora Form blir også utmerket for Root. Foto: Fora Form

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak GU hovedbildet_mobelstoffene.jpg 19,21 kB (2100x1500)
Bilde - vedlegg til sak FLOKK_HÅG Sofi_01.jpg 3,75 kB (2726x4458)
Bilde - vedlegg til sak fora form Hovedbildet_kvart.jpg 2,60 kB (5000x2814)
Bilde - vedlegg til sak GU Doga_merket_mobelstoffene_03.jpg 1,51 MB (2100x1500)
Bilde - vedlegg til sak GU rebrand.jpg 2,52 MB (2560x1440)
Bilde - vedlegg til sak fora form_camp_01.jpg 3,05 MB (2607x3071)
Bilde - vedlegg til sak fora form_Roottable_03.jpg 4,14 MB (5578x3690)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:49
Teknisk løsning ZEVS AS