presseticker

Skip to main content

Fem osloprosjekter får tre millioner innovasjonskroner

  Publisert: 06.11.2017 07:07 - av  Henning Poulsen

Snøhetta får DIP-støtte til sitt eksperimentelle prosjekt "PLAST". Foto: Johnny Syversen

Foto: Hy5

Illustrasjon: First Rent A Car

Disse fem osloselskapene får nesten tre millioner kroner i innovasjonsmidler for å jobbe med alt fra helse og mobilitet, til plastgjenvinning og proteser.

Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP. I år mottar 15 norske innovasjonsprosjekter totalt 7,5 millioner kroner.

 

– Pengene skal brukes til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen, et område som ellers ofte blir forsømt i nyskapingsprosjekter. Ved hjelp av innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk er målet at flere prosjekter skal føre til reell verdiskaping både for mottaker og samfunn, sier Anne E. Bull, rådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Ruter, Oslo Bysykkel og Hertz vil løse transportknuten

Sterk befolkningsvekst både i Oslo og andre byer gjør det tvingende nødvendig å utvikle mer effektive og miljøvennlige løsninger for mobilitet. I fremtiden er det nødvendig at flere innbyggere velger bort privat bileierskap, og da må alternativet være tilstrekkelig attraktivt.

 

Derfor går Hertz Bilpool, Oslo Bysykkel og Ruter nå sammen om et prosjekt som skal utforske mulighetene for sømløs interaksjon mellom ulike transportmidler. Til dette mottar Hertz-selskapet First Rent A Car Norway 620 000 i tilskudd gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP).

 

Snøhetta: Vil ha mer gjenvunnet plast i produktdesign

Vi bruker stadig mer plast, men fremdeles har vi en vei å gå når det gjelder gjenvinning og gjenbruk. Snøhetta mener det ligger en stor miljø- og samfunnsgevinst i å bruke mer gjenvunnet plast i arkitektur og design.

 

Nå får de 540 000 DIP-kroner for å samle tverrfaglig kompetanse om gjenvunnet plast, øke bevisstheten i bransjen og koble dette til reell produktutvikling. Arbeidet skal munne ut i en bokutgivelse samt en inspirasjonsutstilling i Oslo.

 

Hy5: Skal skape bedre proteseløsninger

I dag er det rundt 8 millioner mennesker på verdensbasis som har en hånd- eller armprotese. Mange proteser bruker en gummihanske som imiterer en ekte hånd. Dessverre er disse dyre og upraktiske, og de slites fort ut.

 

Derfor skal nå proteseutvikler Hy5 og K8 Industridesign i gang med et innovasjonsprosjekt for å utvikle et produkt som er rimeligere, enklere i bruk og som utfordrer etablerte sannheter om protesehansker. Prosjektet har fått tilslag fra DIP på 600 000 kroner i støtte.

 

Skannex: Vil desentralisere helsetesting

Med en voksende befolkning i mange utviklingsland øker behovet for raskt og effektivt å kunne oppdage og behandle sykdommer. Skannex, et selskap som leverer avlesingsinstrumenter for diagnostisk testing, ser behovet for å flytte stadig mer av denne testingen ut av sentraliserte laboratorier og til der folk bor.

 

Sammen med K8 Industridesign skal Skannex nå utforske muligheten for å utvikle en avleser som er robust og rimelig nok til å kunne brukes til desentralisert testing. Dette prosjektet mottar 600 000 kroner i støtte gjennom DIP.

 

Orkla Health: Helhetlig sunnhet

Helse og sunnhet er noe veldig mange er opptatt av i dag. Samtidig har vi aldri vært mer usunne enn vi er i dag, ifølge Orkla Health. Dette er utgangspunktet for et innovasjonsprosjekt som flytter fokus fra piller og pulver til forbrukeropplevelser.

 

Sammen med Designit skal Orkla Health utforske og kartlegge kundereisen med utgangspunkt i områdene vekt, sport og magehelse. Målet er å gjøre det enklere å leve et sunt liv. Prosjektet får en bevilgning på 600 000 kroner.

 

Fra digitalisering til gjenvinning

Anne E. Bull er svært fornøyd med kvaliteten og bredden på prosjektene som får DIP-støtte i år.

 

– Prosjektene gjenspeiler mange viktige trender i næringslivet og samfunnet. Digitalisering, bioteknologi, transportutfordringer og bærekraft er blant temaene som går igjen. Det blir utrolig spennende å følge disse prosjektene videre, sier hun.

 

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 61 millioner kroner til 147 prosjekter.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektansvarlig for DIP, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19

* First Rent A Car Norway, Eivind Thorne, mobil 91 83 21 21

* Snøhetta, Stian Alessandro Ekkernes Rossi, mobil 41 57 51 85

* Hy5, Ole Lerstøl-Olsen, mobil 95 13 26 46

* Skannex, Dag Bremnes, mobil 91 70 88 16

* Orkla Health, Anne Gro Johansen, mobil 90 10 95 98

 

 

 

 

Her er årets DIP-prosjekter:

* Alfred Surgery – Kvalitets- og sikkerhetssystem i kirurgi

* Eelume – Slangerobotikk i havbruk

* First Rent A Car Norway – Kombinert mobilitet

* Flir UAS – PSS

* Hepro – Varslingshjelpemiddel

* Hy5 – Protesehanske til protese med adaptive grep

* Møreforskning Molde – Markedstilpassede forskningstjenester

* Orkla Health – Fra pulver og piller til tjenester med løfte om sunt liv

* Pelagia – Makrell på menyen

* Serigstad Agri – Fra mekanikk til tjeneste

* Skannex – Last Mile Diagnostics

* Snøhetta Oslo - PLAST

* TechnipFMC – Mixed Reality-grensesnitt i olje- og gassektor

* Tomra Systems – Håndtering og lagring av returemballasje i fremtidens metropoler

* Øksnes Entreprenør – ØE Resort

 

Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 092A9833.jpg 70,99 kB (5443x3768)
Bilde - vedlegg til sak Hy5pro 2.jpg 4,45 kB (400x540)
Bilde - vedlegg til sak First rent a car 2.jpeg 3,39 kB (480x295)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.11.2017 07:07
Teknisk løsning ZEVS AS