presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Fire norske arkitekturprosjekter i toppklasse får viktig utmerkelse

  Publisert: 22.01.2020 07:10 - av  Henning Poulsen

Bymiljøetaten i Oslo mottar DOGA-merket for Nedre Foss Bypark. Foto: Tomasz Majewski

Vestre utmerkes for utemøbelserien Folk. Foto: Max Rommel

Lindesnes Havhotell får DOGA-merket for Under, Europas første undersjøiske restaurant. Foto: Ivar Kvaal

En spiseattraksjon i verdensklasse – under havet. En grønn lunge langs Akerselva. En serie bymøbler inspirert av det svenske «Folkhemmet». En omfattende rehabilitering av militære områder over hele landet. Disse fire arkitekturprosjektene får nå utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Forsvarsbygg og Restauranten Under er dessuten nominert til selve hovedprisen, DOGA Hedersmerket, som deles ut senere på ettermiddagen.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og er full av lovord om de fire arkitekturprosjektene.

 

– Det ligger en svært sterk helhetstanke bak alle disse prosjektene som jeg finner imponerende. Dette er arkitektur i toppklasse, sier Hjemdal.

 

Gourmet under havet

På Spangereid i Lindesnes kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter flere meter under vannoverflaten. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med kyndig hjelp fra verdensberømte Snøhetta.

 

Under, som åpnet dørene 20. mars i fjor, er resultat av et helhetlig og tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere, havforskere og lokale sørlandshåndverkere. Utvendig er bygningen formet for å ta hensyn til sine omgivelser – både over og under vannskorpen.

 

Innvendig er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er til og med designet en egen møbelserie bare for restauranten, og lokal eik går igjen i interiør og detaljer. Utvendig er bygget utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som lar havforskere studere den lokale havfloraen og -faunaen.

 

Juryen gratulerer Snøhetta og Ubostad-brødrene med et «aldeles storslagent prosjekt», og skriver at det er umulig å komme utenom Under når årets DOGA-merker skal deles ut:

 

«Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som det må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til minste detalj, og samspiller mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten,» står det i jurykjennelsen.

 

Fra glemsel til glede langs elva

Det vanker også utmerkelse på Bymiljøetaten, som sammen med Norconsult har utviklet en grønn lunge langs Akerselva; Nedre Foss bypark.

 

Området mellom Kuba og Nedre Foss gård var i mange år preget av forfall og glemsel. Bymiljøetaten ønsket å fylle området med gode fellesrom og aktiviteter, til glede for byens befolkning.

 

Våren 2017 stod et mangfoldig parkområde klart til bruk, med lekeplass, elvepromenade, tribune og fisketrapp.

 

I sin vurdering legger juryen spesielt vekt på at byparken løser flere behov på én gang:

 

«Ved å videreføre gangveien har de tilgjengeliggjort og aktivisert en ny del av byen og skapt et attraktivt byrom for mange typer aktiviteter. Prosjektet er gjennomført med innsikt og respekt for området, noe som eksempelvis kommer frem ved at de har beholdt en murvegg med graffiti fra parkens nære fortid. Dette er, etter vår mening, et svært godt og sympatisk prosjekt,» uttaler juryen.

 

Monumental tilbakeføring

Hva skjer med skytefelt og treningsområder den dagen de mister sin militære verdi? I Norge er svaret ofte å tilbakeføre det naturlige landskapet. Fra Hamar har Forsvarsbygg siden tidlig på 2000-tallet samarbeidet med 3RW arkitekter om det ambisiøse prosjektet Landscape Healing.

 

Det arkitektledede, tverrfaglige prosjektet kobler sammen forskere, biologer, historikere, arkeologer og soldater. Siden oppstarten har Landscape Healing jobbet med 27 områder over store deler av landet. Den dagen det settes strek for prosjektet vil 200 kvadratkilometer med natur være rehabilitert.

 

Juryen kaller arbeidet monumentalt og tror arbeidsformen vil ha stor påvirkning på lignende prosjekter i fremtiden:

 

«Landscape Healing er ekstremt komplekst, med utfordringer knyttet til alt fra å rydde gammel ammunisjon til å gjenplante flora. Prosjektet er gjennomført med stor ydmykhet og respekt for den opprinnelige naturen på de forskjellige stedene og bør bli et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Innovativ og retro

Tradisjonsrike Vestre bruker ofte stålplater i produksjon av sine utemøbler, men nå ville de prøve noe nytt; ekstrudert aluminium. Resultatet er Folk, en serie med benker, krakker, bord, avfallsbeholdere og sykkelstativer. Den estetiske inspirasjonen er hentet fra 1950-tallet og det svenske «folkhemmet».

 

Serien er utviklet sammen med det svenske designbyrået Front og aluminiumsprodusenten Norsk Hydro, gjennom en tverrfaglig prosess der arkitekter, ingeniører, designere og landskapsarkitekter har jobbet sammen.

 

Som alltid med Vestre står bærekraft i sentrum. Folk er designet for å kunne bli produsert rasjonelt, ved bruk av minst mulig råvarer. Serien oppfyller 9 av FNs 17 bærekraftsmål.

 

Juryen mener utemøbelserien Folk er innovativ og fremtidsrettet:

 

«Formen har en tidløs kvalitet som føyer seg fint inn i ulike omgivelser, og vi vil også applaudere samarbeidet mellom Vestre og Norsk Hydro. Det er akkurat slike konstellasjoner vi trenger i omstillingen av norske næringsliv,» står det i juryens vurdering.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Vestre, Jan Christian Vestre, mobil 415 45 805

 

* Lindesnes Havhotell, Kathrine Ubostad, mobil 959 08 240

* Stig Ubostad, mobil 913 80 269

* Snøhetta, Ingrid Sårheim, mobil 928 27 185

* Forsvarsbygg, Trond Enemo, mobil 815 70 400

* 3RW arkitekter, Vilde Braanaas, mobil 480 62 905

* Bymiljøetaten, Kamilla Borgnes, mobil 980 05 332

* Norconsult, Line Beate Løvlien, mobil 454 01 781

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Bymiljøetaten i Oslo mottar DOGA-merket for Nedre Foss Bypark. Foto: Tomasz Majewski

 

Vestre utmerkes for utemøbelserien Folk. Foto: Max Rommel

 

Lindesnes Havhotell får DOGA-merket for Under, Europas første undersjøiske restaurant. Foto: Ivar Kvaal

 

Forsvarsbygg belønnes med DOGA-merket for Landscape Healing. Foto: Forsvarsbygg

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:10
Teknisk løsning ZEVS AS