Her er nominasjonene til årets designbransjepriser
På torsdag denne uken samles bransjen til den årlige Designindustrikonferansen i Oslo. Her skal det avgjøres hvem som har gjort seg fortjent til prisene Årets produkt, Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger og Klassikerprisen.
De nominerte er Aclima, Dale of Norway, Glamox, Glamox Luxo, Kjaer + Loege, Lillelam, Rottefella, Røros Tweed, Solberg Spinderi og Swix.
– Den norske design- og ferdigvareindustrien lever og leverer! Gjennom å satse på høy kvalitet og god design, skaper bransjen geniale produkter og sterke merkevarer. Vi har 85 prosent eksportvekst siste 10 år, sier Egil Sundet i Norsk Industri Designindustrien, som deler ut de fire prisene.
Likevel er bransjesjefen bekymret over utviklingen. Han forteller at produksjonen i Norge står på stedet hvil, mens en del bedrifter i stedet investerer i fabrikker i Baltikum og Polen.
– Dette skyldes at rammevilkårene for investeringer og formueskatt er dårligere i Norge. Vi må få denne veksten hjem, slik at Norge får flere bein å stå på i tiden fremover, sier Sundet.
Årets eksportbedrift - nominert: Aclima
86 år etter at de lagde den første filtsålen av ullavfall, har Aclima vokst til å bli en populær leverandør av kvalitetsprodukter i ull til både privat- og proffmarkedet. De hevder seg også sterkt utenfor Norges grenser.
Fra 2023 til 2024 økte eksporten med 16 prosent, slik at 61 prosent av omsetningen nå stammer fra eksportmarkedene. I fjor åpnet Aclima showroom med tre ansatte i København, og mot slutten av året sikret Buskerud-bedriften seg en viktig rammeavtale med NATO.
Årets eksportbedrift - nominert: Dale of Norway
Dale of Norway er internasjonalt anerkjent for strikkeplagg av høy kvalitet i ren ull. Tekstilbedriften har røtter helt tilbake til 1879, og holder til i idylliske omgivelser på Dale i Vaksdal kommune.
Eksportomsetningen har økt med nesten 13 prosent det siste året, og eksportandelen ligger på 58 prosent. Produsenten har siden 1958 laget den offisielle VM-genseren til det norske skilandslaget. I dag har Dale of Norway har forhandlere i en lang rekke land over store deler av verden.
Årets eksportbedrift - nominert: Glamox
Glamox, som ble stiftet i 1947, utvikler, produserer og distribuerer profesjonelle belysningsløsninger globalt.
Det oslobaserte belysningsselskapet har i dag en eksportandel på hele 70 prosent. I fjor leverte det norske milliardkonsernet en eksportvekst på opptil 10 prosent i et krevende verdensmarked.
Klassikerprisen - nominert: «L-1» av Glamox Luxo
Skrivebordslampen L-1 ble designet av Luxos grunnlegger, industrigründeren Jac Jacobsen. Lampens arm justeres ved hjelp av fjærer som virker etter samme kraft- og motkraftsprinsipp som musklene i en menneskearm.
Siden 1937 har millioner av L-1 lamper blitt solgt over hele verden, og L-1 har fått mange prestisjetunge priser innen industriell design. Selv i dag tjener det norske selskapet, som i 2009 ble en del av Glamox-konsernet, gode penger på designklassikeren.
Klassikerprisen - nominert: «Solveig Kjøkkenhåndkle» av Solberg Spinderi
Solveig er en småmønstret tekstil som opprinnelig ble designet av Astrid Sampe i 1958, og som siden er blitt hentet fram fra Solberg Spinderis fantastiske arkiv av historiske tekstiler.
Ved å kombinere bindingene og mønsteret fra 50-tallet med helt nye farger, er Solveig like dekorativ og tidsriktig i dag som da tekstilet opprinnelig ble designet.
Årets produkt - nominert: «KLOSS» av Kjaer + Loege
Kjaer + Loege løfter stikkontakter, brytere og dimmere til et helt nytt nivå, både estetisk og funksjonelt. I stedet for å bare være praktiske nødvendigheter som skjules i interiøret, gjør gründerbedriften dem til designelementer i seg selv.
Kloss-kolleksjonen er designet av oslobaserte Antonio Cascos Chamizo etter konsept av Mette Kjær Enger Løge. Inspirasjonen er hentet i de enkle og geometriske formene fra barndommens lekeklosser. Kolleksjonen kommer i naturlige og levende materialer som tilfører varme i interiøret.
Årets produkt - nominert: «SkateX» av Rottefella
Hele ni år tok det å utvikle SkateX, et innovativt nytt bindingssystem for langrennsski. Metallpinnen foran på skoen er blitt erstattet av en cleat under tåballen. Dette gir sterkere forbindelse og bedre stabilitet ved skøyting.
Systemet, som er designet av Thomas Holm, Jørn Frode Danielsen og Magnus Andersen for Rottefella, har blitt omfavnet av skiløpere både i Norge og utenlands.
Årets produkt - nominert: «Juli» av Røros Tweed
Den Anderssen & Voll-designede ullpleddserien ble lansert i fjor høst, og ble raskt en bestselger hos Røros Tweed.
Serien kommer i lette og sommerlige farger, og henter inspirasjon fra broderiteknikken. Som alle andre Røros Tweed-pledd er Juli laget i Norge, med norsk ull.
Årets merkevarebygger - nominert: Lillelam
Norske småbarn er inntullet i merinoull fra Lillelam. Selskapet ble startet i 2004 av to småbarnsmødre som ikke fant gode nok ullklær til sine små. Det manglet rett og slett funksjonelle klær med fint design i myk og ren ull som ikke klør. Så da måtte de rett og slett lage det selv.
Siden oppstarten for over 20 år siden har gründerbedriften skapt en sterk identitet – og befestet seg som uunnværlig i de første leveårene til barn over hele landet. Juryen roser Lillelam for tydelig posisjonering og god historiefortelling.
Årets merkevarebygger - nominert: Røros Tweed
Røros Tweed har fra tidlig av vært en forkjemper for norsk ull. Den tradisjonstunge produsenten har også lagt ned en stor innsats for å klassifisere norsk ull.
I dag er Røros Tweed mest kjent for ullpleddene de lager i samarbeid med prisvinnende designere som Kristine Five Melvær, Hallgeir Homstvedt, Anderssen & Voll og Ingunn Birkeland. Her til lands har tweedpleddene fra Røros fått en nesten unik posisjon takket være suverent håndverk, attraktivt design og sterk historiefortelling. Røros Tweed gjør det også sterkt på eksportsiden.
Årets merkevarebygger - nominert: Swix
For nordmenn på skitur er Swix like selvfølgelig som kvikklunsjen og termosen med kakao i sekken. Både merkevaren og smøringen i de forskjellige fargene ble lansert en sen høstkveld i 1946, og ble raskt en del av den norske folkesjelen. Swix ble også raskt en del av hverdagen til konkurranseskiløpere, og fikk sin OL-debut under lekene i St. Moritz i 1948.
Siden den gang har Swix blitt en veletablert merkevare i mange land og flere verdensdeler. I dag produserer Swix foruten skismøring også skistaver, skibekledning og annet skitilbehør. I dag ser man ikke sjelden motebevisst ungdom iført den hvite Swix-undertrøyen som synlig bekledning, ifølge bransjeprisjuryen.
(Pressenytt)
Bildetekster:
DESIGNOBJEKTER. Gründerbedriften Kjaer + Loege omskaper dimmere og stikker til designobjekter. Foto: Kjaer + Loege
GJØR GULL AV ULL. Aclimas produktutvikling åpner mange dører for ull som material i klesplagg. Foto: Aclima
JOBBER FOR BEDRE VILKÅR. Bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri Designindustrien mener produsenter bør få bedre rammevilkår. Foto: Norsk Industri
STRIKKEEKSPORT. Dale of Norway er nominert til prisen Årets eksportbedrift. Her fra strikkerommet på Dale. Foto: Dale of Norway
HENDIG LAMPE. Lampen L-1 gjør belysning enklere både hjemme og på kontoret. Foto: Glamox Luxo
LYS PÅ MUSEUM. Blant prestisjeoppdragene Glamox har sikret seg, henger belysningen av Kunstsilo i Kristiansand høyt. Foto: Halvor Gudim/Glamox
KLER DE YNGSTE I ULL. Lillelam har etablert en sterk merkevare rundt baby- og barneklær i merinoull.
PÅ SPORET AV INNOVASJON. Med SkateX har Rottefella skapt en helt ny type skibinding. Foto: Rottefella
POPULÆRT PLEDD. Juli har blitt ett av Røros Tweeds mest populære pledd etter lanseringen i fjør høst. Foto: Røros Tweed
FRAM FRA ARKIVET. Solberg Spinderi har hentet fram Astrid Sampes kjøkkenhåndkle Solveig fra designarkivet sitt. Foto: Solberg Spinderi
STERK MERKEVARE. Swix er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Foto: Swix
Les mer om Designindustrikonferansen og meld deg på her: https://events.provisoevent.no/nho/events/designindustrikonferansen-24-april-2025/register (Presse slipper inn gratis)
Kontaktpersoner:
* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92
* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04









