presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Hyller bærekraftige matter og utemøbler

  Publisert: 22.01.2020 07:17 - av  Henning Poulsen

Heymat får DOGA-merket for Heymat+. Foto: Sofie Brovold

Vestre utmerkes for utemøbelserien Folk. Foto: Max Rommel

Vestre har laget en serie utemøbler som hyller 1950-tallets inviterende formspråk. Heymat står bak en mattekolleksjon som folk over hele verden løper av seg skoene for å kjøpe. Nå blir de to produsentene tildelt DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og fremhever både Heymat og Vestre som to fremragende eksponenter for norsk design.

 

– Vestre har holdt på i nesten 70 år, og har ved hjelp av design og bærekraft etablert seg i verdenstoppen på utemøbler. Heymat er en fremadstormende og utrolig spennende nordnorsk aktør som selger matter over hele verden. Begge bruker design aktivt for å lykkes som vareprodusent i Norge, sier han.

 

Lager matter av plastflasker

Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian etablerte Heymat i 2016. Målet deres var å lage dekorative designmatter av samme høye kvalitet som en industrimatte.

 

Samtidig er bærekraft er viktig del av identiteten til Mo i Rana-bedriften. Da Heymat og designpartner Kristine Five Melvær skulle utvikle en ny, slitesterk matteserie, ble resirkulerte plastflasker valgt som råstoff.

 

Resultatet er Heymat+, en serie vakre og stemningsskapende matter som tåler røff utendørsbruk, har høy absorberingsevne og er enkel å rengjøre. Mattene kommer i to størrelser og har fire ulike mønstre inspirert av japanske zenhager, duvende bølger og svaiende strå. Hver matte er laget av 66 plastflasker

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige tanken bak matteserien Heymat+:

 

«Heymat+ scorer høyt på så å si alle kriteriene i DOGA-merket, og er etter vår mening et strålende eksempel på et tverrfaglig samarbeid mellom industridesign, grafisk design og tekstil. Resultatet er et bruksprodukt med høy estetisk verdi og god funksjon,» står det i jurykjennelsen.

 

Innovativ og retro

Tradisjonsrike Vestre bruker ofte stålplater i produksjon av sine utemøbler, men nå ville de prøve noe nytt; ekstrudert aluminium. Resultatet er Folk, en serie med benker, krakker, bord, avfallsbeholdere og sykkelstativer. Den estetiske inspirasjonen er hentet fra 1950-tallet og det svenske «folkhemmet».

 

Serien er utviklet sammen med det svenske designbyrået Front og aluminiumsprodusenten Norsk Hydro, gjennom en tverrfaglig prosess der arkitekter, ingeniører, designere og landskapsarkitekter har jobbet sammen.

 

Som alltid med Vestre står bærekraft i sentrum. Folk er designet for å kunne bli produsert rasjonelt, ved bruk av minst mulig råvarer. Serien oppfyller 9 av FNs 17 bærekraftsmål.

 

Juryen mener utemøbelserien Folk er innovativ og fremtidsrettet:

 

«Formen har en tidløs kvalitet som føyer seg fint inn i ulike omgivelser, og vi vil også applaudere samarbeidet mellom Vestre og Norsk Hydro. Det er akkurat slike konstellasjoner vi trenger i omstillingen av norske næringsliv,» står det i juryens vurdering.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Vestre, Jan Christian Vestre, mobil 415 45 805

* Heymatt, Sonja Djønne, mobil 414 49 696

* Designer Kristine Five Melvær, mobil 905 73 287

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Heymat får DOGA-merket for Heymat+. Foto: Sofie Brovold

 

Vestre utmerkes for utemøbelserien Folk. Foto: Max Rommel

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:17
Teknisk løsning ZEVS AS