presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Lindesnes-restaurant og blæretang fra Grimstad får viktig pris

  Publisert: 22.01.2020 07:01 - av  Henning Poulsen
Med Under har Sørlandet fått en spiseattraksjon i verdensklasse. Og Grimstad-blæretang spiller en viktig rolle i den nye sommerakevitten til Eivind Hellstrøm. Nå får både restaurant og akevitt utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

Restauranten Under er dessuten nominert til selve hovedprisen, DOGA Hedersmerket, som deles ut senere på ettermiddagen.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og er full av lovord om Lindesnes-restauranten Under.

 

– Det ligger en svært sterk helhetstanke bak Under som jeg finner utrolig imponerende. Her har både Lindesnes og Sørlandet fått et landemerke de kan være stolte over, sier Hjemdal.

 

Gourmet under havet

På Spangereid i Lindesnes kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter flere meter under vannoverflaten. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med kyndig hjelp fra verdensberømte Snøhetta.

 

Under, som åpnet dørene 20. mars i fjor, er resultat av et helhetlig og tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere, havforskere og lokale sørlandshåndverkere. Utvendig er bygningen formet for å ta hensyn til sine omgivelser – både over og under vannskorpen.

 

Innvendig er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er til og med designet en egen møbelserie bare for restauranten, og lokal eik går igjen i interiør og detaljer. Utvendig er bygget utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som lar havforskere studere den lokale havfloraen og -faunaen.

 

Juryen gratulerer Snøhetta og Ubostad-brødrene med et «aldeles storslagent prosjekt», og skriver at det er umulig å komme utenom Under når årets DOGA-merker skal deles ut:

 

«Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som det må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til minste detalj, og samspiller mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten,» står det i jurykjennelsen.

 

Grimstad-tang i helårsakevitt

Nordmenn blir stadig mer interessert i tradisjonsmat og -drikke, og derfor er det ingen overraskelse at antall akevittvarianter i polhyllene har eksplodert de siste årene.

 

Den kjente kokken og TV-personligheten Eivind Hellstrøm står bak flere av disse, blant annet Hellstrøm Sommer Aquavit. Målet er å gjøre akevitten til en helårsdrikk, fremfor noe som kun hentes fram når julematen står på bordet. Hellstrøm har blant annet brukt blæretang fra Grimstad for å komponere sin milde og runde sommerakevitt.

 

For å komplementere akevitten henter vinhuset Moestue Grape Selection og designpartner OlssønBarbieri inspirasjon fra myter og overtro knyttet til den norske midtsommernatten. Den grønne flasken med silketrykk sender tankene mot en slags magisk eliksir.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige gjennomføringen av produktet:

 

«Flasken minner om gamle, håndmalte flasker, og er etter vår mening et svært vellykket samarbeid mellom designer og illustratør. Det er også et stort pluss at de har løpt linen helt ut, uten å falle for fristelsen til å kutte noen svinger med for eksempel plastforsegling eller papiretiketter,» skriver juryen.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Moestue Grape Selections, Jon Lindahl, mobil 988 31 842

* OlssønBarbieri, Henrik Olssøn, mobil 900 87 336

* Lindesnes Havhotell, Kathrine Ubostad, mobil 959 08 240

* Stig Ubostad, mobil 913 80 269

* Snøhetta, Ingrid Sårheim, mobil 928 27 185

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Mostue Grape Selections mottar DOGA-merket på onsdag for akevitten Hellstrøm Sommer Aquavit. Foto: OlssønBarbieri

 

Lindesnes Havhotell får DOGA-merket for Under, Europas første undersjøiske restaurant. Foto: Ivar Kvaal

Bilde - vedlegg til sak Under7-foto_Ivar_Kvaal.jpg 340,71 kB (2048x1365)
Bilde - vedlegg til sak Under1-foto_Ivar_Kvaal.jpg 540,13 kB (2048x1365)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:01
Teknisk løsning ZEVS AS