presseticker

Skip to main content

Nødlysinnovasjon fra Mo i Rana hylles for god design

  Publisert: 05.03.2024 06:50 - av  Henning Poulsen

BEDRE OG GRØNNERE NØDLYS. Prolink International mottar DOGA-merket for design og arkitektur for nødlyset Prolink Alpha. Foto: Gard Hagen

Fra utviklingen av Prolink Alpha. Foto: Gard Hagen

De har utviklet et batterifritt nødlys som er sikrere, rimeligere og mer bærekraftig. Nå belønnes Mo i Rana-selskapet Prolink International med DOGA-merket for design og arkitektur.

Prolink International mottar DOGA-merket sammen med Inventas under en seremoni i Oslo 14. mars.

 

– Årets vinnere av DOGA-merket viser hvordan design og arkitektur kan skape innovasjon, lønnsomhet, bærekraft, nye markeder, flere arbeidsplasser og mer attraktive byer. Dette er strålende eksempler på hvordan design og arkitektur skaper verdi i både privat og offentlig sektor, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. I forrige uke ble det avslørt hvilke arkitekturprosjekter som får DOGA-merket i år. Nå røper DOGA hvilke designprosjekter som mottar utmerkelsen.

 

– Når fremtidsutsiktene er usikre, er det viktig at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjonsprosesser. Her er det mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Prolink Alpha: Grønnere og bedre nødlys

Skilting av rømningsveier er lovpålagt overalt i verden, men de to eksisterende løsningene er langt fra perfekte: Mens tradisjonelle nødlys forbruker millioner av batterier årlig, kan den selvlysende varianten gi for svakt og upålitelig lys.

 

– Som totalleverandør av løsninger for merking av rømningsveier, så vi veldig tydelig at de eksisterende produktene på markedet hadde sine begrensninger. Her så vi at det var mulig å gjøre det bedre, sier Andreas Rengård Nilsen, avdelingsleder i Prolink International.

 

Satset på hybridløsning

De ønsket derfor å utvikle en ny hybridløsning som kan kombinere det beste fra de to løsningene, og hentet inn hjelp fra industridesignerne i Inventas.

 

Inventas gikk grundig til verks. De gjennomførte mange intervjuer og kartlegginger i ulike bransjer, før de kom opp med et løsningskonsept som består av et selvlysende materiale og en spesialutviklet lyskilde. Ytterligere runder med intervjuer og brukertester måtte til for å finne den rette utformingen og materialsammensetningen.

 

Til slutt endte de opp med Prolink Alpha, et nødlys som lyser som det skal, uten batterier. Det produseres i Nordland, er enkelt å montere, svært driftssikkert og har et robust og attraktivt utseende. Og viktigst av alt: Det kan teoretisk redusere strømforbruket tilsvarende driften av 50 000 elbiler og forhindre at fire millioner batteripakker går i avfallet.

 

– Med god produktutviklingshjelp fra Inventas har vi fått et produkt som sparer kundene for penger, og der bærekraft går som en rød tråd gjennom hele livsløpet, fra montasje til avhending. Og så er all produksjon i Norge, med lokale leverandører som Glomma Papp, CTM Lyng og NCP, forteller Nilsen.

 

Siden lanseringen i 2022 har Prolink Alpha blitt tatt godt imot i markedet, med om lag 1300 solgte armaturer så langt.

 

– Vi bygger stein på stein med denne satsingen. Prolink Alpha har allerede blitt anerkjent og brukes av flere store aktører i Norge. Etter hvert blir det naturlig å se på eksportmuligheter i Skandinavia og Europa, sier Nilsen.

 

Eksemplarisk utviklingsarbeid

Juryen kaller Prolink Alpha en innovativ, solid og helhetlig løsning.

 

«Prolink og Inventas har lykkes i å realisere et vedlikeholdsfritt system som drastisk reduserer det samlede batteri- og strømforbruket, med potensial til å ta en ledende posisjon i markedet. Vi merker oss at utviklingsprosjektet er gjennomført på en eksemplarisk måte – med omfattende brukertesting. Resultatet er markedets første batterifrie nødlys – et gjennomarbeidet produkt helt ned til monteringsanvisninger og emballasje,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

 

 

Bildetekster:

BEDRE OG GRØNNERE NØDLYS. Prolink International mottar DOGA-merket for design og arkitektur for nødlyset Prolink Alpha. Foto: Gard Hagen

 

 

Kontaktpersoner:

* Prolink International, avdelingsleder Andreas Rengård Nilsen, andreas@prolink.no, mobil 41 50 58 63

* DOGA, leder kommunikasjon, Jeanette Solhaug, jso@doga.no, mobil 91 37 75 46

* DOGA, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

Faktabokser:

Hva er DOGA-merket?

Prisen deles ut av Design og Arkitektur Norge (DOGA).

Overrekkelsen av DOGA-merket skjer på DOGA 14. mars.

 

 

Hva er DOGA?

Kommunal og distriktsdepartementet og Næringsdepartementet har satt disse målene for DOGAs arbeid:

- Øke konkurranseevnen i næringslivet
DOGA skal bidra til økt kunnskap om og bruk av design og arkitektur i innovasjons- og verdiskapingsprosesser i næringslivet.

- Økt innovasjon i offentlig sektor
DOGA skal bidra til samarbeid på tvers av sektorer og bedre tjenester gjennom økt offentlig bruk av design og arkitektur.

- Utvikle bærekraftige, attraktive og innovative byer og tettsteder
Gjennom designmetodikk, arkitektur og innovasjonsprosesser skal DOGA fremme utvikling av bærekraftige og attraktive byer, tettsteder og lokalsamfunn i hele landet.

- Gi gode design- og arkitekturpolitiske råd
DOGA gir råd til regjeringen rundt utvikling av politikk og virkemiddelbruk på design- og arkitekturfeltet.

 

Bildetekster:

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.03.2024 06:50
Teknisk løsning ZEVS AS