presseticker

Skip to main content

Nordnorsk stjernelag vant innovasjonskonkurranse – vil blåse liv i Distrikts-Norge

  Publisert: 21.09.2021 11:14 - av  Henning Poulsen

MODULHUS. Smarte modulhus er en del av innovasjonskonseptet i Lebesby kommune. Foto/illustrasjon: Plenum

 

PLANER. Konseptet «Modulbygda» åpner for en rekke fleksible konstruksjoner i Lebesby. Illustrasjon: Plenum

VAKKERT. Nordlys over Kjøllefjord. Foto: Per Jørgen Sørbø

Innovatører og designere fra Tromsø og Bodø ønsker å invitere verden til finnmarkskommunen Lebesby ved hjelp av smarte modulhus og en digital møteplass. Nå går de til topps i Gnist.

– Prosjektet i Lebesby er et strålende eksempel på hva som skjer når designere, kommuner og næringsliv finner sammen. Mange kommuner i Norge strever med de samme utfordringene, og jeg tror overføringsverdien fra dette løsningsforslaget er betydelig, både i Nord-Norge og i resten av landet, sier Malin Kock Hansen i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Hun er leder for Gnist, et innovasjonsprogram for steds- og næringsutvikling i lokalsamfunn. Gjennom Gnist-programmet vil kommunene få hjelp til å tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Parallelt med at de beste løsningene fra årets runde av Gnist presenteres, går DOGA og Nordic Edge i gang med å lete etter nye kommuner.

 

Lebesby, en kommune nordøst i Finnmark, har jobbet med å stoppe fraflytting i flere år. Planlegger Hege Johansen forteller at Gnist-konkurransen hjelper kommunen med å tenke nytt om steds- og næringsutvikling.

 

– Gnist-prosjektet har gitt oss verdifull kunnskap og erfaring om innovativt utviklingsarbeid. Ikke minst har vi fått anledning til å samarbeide med et stort nettverk av aktører rundt i landet. Mange som vi neppe ville krysset veier med, hadde det ikke vært for prosjektet, sier Johansen.

 

Inviterer verden til Lebesby

Bak konseptet «Modulbygda», som vant i Lebesby, står det Tromsø-baserte design- og kompetansebyrået Plenum og samarbeidspartnerne Lab Nord-Norge, Nordic Smart House i Bodø og designlaben Travers. Vinnerbidraget foreslår en fysisk og digital møteplass for innovasjon, samarbeid, utdannelse og kultur i Lebesby kommune.

 

– Modulbygda lanserer nye tanker om hvordan vi kan invitere verden inn til Lebesby, både fysisk og digitalt. Konseptet er ambisiøst, og vi er motiverte for å utforske hvordan dette kan bli en realitet og hvordan vi kan få til bred samskaping i kommunen vår, sier Johansen.

 

Sammen med kommunen og innbyggerne har Plenum brukt designdrevet innovasjon for å skape en rekke brukerhistorier, for eksempel den utflyttede studenten med hjemlengsel, arbeidsinnvandreren fra Kosovo og bedriftslederen som leter etter kvalifisert arbeidskraft. Disses behov og ønsker skal knyttes sammen gjennom en digital samhandlingsplattform og en serie med spesialiserte modulhus.

 

– Vi har et sterkt ønske om å bidra til bærekraftige og levende steder som legger til rette for hverdagsaktivitet, og hvor det er attraktivt å etablere seg både for innbyggere og næringsliv. Konseptet er skalerbart og kan utvikles over tid og på tvers av kommunegrenser, sier daglig leder Heidi Johnsen i Plenum.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, seniorrådgiver Malin Kock Hansen, mobil 959 24 953

* Lebesby kommune, prosjektleder Hege Johansen, mobil 979 90 908

* Plenum, daglig leder Heidi Johnsen, mobil 934 19 656

 

 

Bildetekster:

MODULHUS. Smarte modulhus er en del av innovasjonskonseptet i Lebesby kommune. Foto/illustrasjon: Plenum

 

PLANER. Konseptet «Modulbygda» åpner for en rekke fleksible konstruksjoner i Lebesby. Illustrasjon: Plenum

 

VAKKERT. Nordlys over Kjøllefjord. Foto: Per Jørgen Sørbø

 

Dette er Gnist:

Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Programmet gir kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine spesifikke utfordringer, og snu disse til muligheter og nyskaping. Målet er å bidra til nye arbeidsplasser og mer attraktive lokalsamfunn i hele landet.

 

Programmet er initiert av DOGA og Nordic Edge, i samarbeid med Distriktssenteret, Innovasjon Norge, Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP), KS, Siva, Forskningsrådet og Husbanken.

 

Norconsult er engasjert til å drive følgeforskning og metodeutvikling for å bidra til kompetansebygging og skalering. Følgeforskningen finansieres av DOGA, Distriktssenteret og fylkeskommunene Innlandet, Rogaland og Troms og Finnmark.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 21.09.2021 11:14
Teknisk løsning ZEVS AS