presseticker

Skip to main content

Nye og gamle klassikere fra Sunnmøre til New York

  Publisert: 18.05.2017 08:52 - av  Henning Poulsen

«Convair» er en norsk møbelklassiker med tidløs design. Foto: VAD

Møbelprodusent VAD fra Stordal tar med seg nesten en hel skandinavisk stue til New York. Dette er tiende gang den norske utstillingen Insidenorway deltar på den toneangivende boligmessen ICFF.

I årets første kvartal økte norsk møbel- og interiøreksport til USA med hele 60,4 prosent fra samme kvartal i fjor. Det viser nye tall fra Designindustrien, som inntil nylig het Norsk Industri Møbel + Interiør.

 

Søndag 21. mai åpner østkystens viktigste møbel- og interiørmesse, ICFF, dørene på Javits Center i New York. På nesten 17 000 kvadratmeter skal om lag 750 utstillere kjempe om oppmerksomheten til over 35 000 besøkende.

 

På den norske Insidenorway-paviljongen stiller den tradisjonsrike tekstilprodusenten Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, den innovative møbelbedriften VAD, den uortodokse designduoen Ope og den spennende utfordreren Heymat.

 

Økende interesse for nordisk design

VAD, som har levert nyskapende møbelløsninger siden 1870-tallet, skal vise fram hele fire serier i New York i år: Sofasystemene «Lean» og «Pivot», kaffebordet «Side» og den norske designklassikeren «Convair»

 

– Vi har deltatt på ICFF hvert år siden 2011, og dette har gitt oss en tilstedeværelse i USA og Canada. Møbelmarkedet i Nord-Amerika viser positiv utvikling, med økende interesse for nordiske møbler. Også denne gangen tar vi med modeller som er gode representanter for den skandinaviske stilen og som vi vet har et solid potensial i Nord-Amerika, sier administrerende direktør Håkon Vad.

 

Som femte generasjon Vad sørger han for kontinuitet i familiebedriften. Denne gangen tar han også med ett av sine egne verk til New York: Det enkle og elegante kaffe- og sidebordet «Side».

 

Designklassiker og salgssuksess

Det modulære sofasystemet «Lean» er designet av Sverre Uhnger, med rene linjer og et lett uttrykk. Designprofessorene Sigurd Strøm og Torstein Nilsen står bak «Pivot», et fleksibelt, selvforklarende sofasystem inspirert av brosteiner.

 

– «Convair» var designet av min avdøde far, Oddmund Vad, og ble lansert i 1973. Den var i produksjon fram til 1981 og ble solgt i over 6000 eksemplarer. Den ble en internasjonal suksess i sin samtid, og nå ønsker vi å gjenta denne suksessen. Stolens design og uttrykk er unikt den dag i dag, og gir oss mulighet å tilby noe som andre ikke har, sier Håkon Vad.

 

Vil øke norsk eksport

I år feirer Egil Sundet, bransjedirektør i Designindustrien, 10-årsjubileum for den norske fellesstanden Insidenorway på ICFF i New York.

 

– Hensikten er å løfte fram norske møbel- og interiørbedrifter og bistå med eksportetablering i internasjonale markeder. Siden 2005 har vi hatt over 50 norske paviljonger på messer og utstillinger blant annet i Tokyo, Berlin, Wien, Shanghai, New York, Toronto, Milano og Los Angeles. I senere år har USA blitt et av de viktigste eksportmarkedene for bransjen, forteller Sundet.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

Insidenorway i New York

* Insidenorway er en felles norsk stand eid av Norsk Industri.

* Står for 10. år på rad på International Contemporary Furniture Fair (ICFF) på Javits Center i New York 21. - 24. mai.

* Et samarbeid med Innovasjon Norge og Det norske generalkonsulatet i New York

* ICFF venter over 35 000 deltakere og nesten 750 utstillere i år.

* USA er det fjerde viktigste eksportmarkedet for norsk møbel- og interiørindustri etter Sverige, Danmark og Tyskland.

* I 2016 økte eksporten til USA med 5,6 prosent.

* Første kvartal 2017 vokste USA-eksporten med 60,4 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

* Total norsk møbel- og interiøreksport til utlandet lå i fjor på 6,4 milliarder kroner.

 

 

Bildetekst:

«Convair» er en norsk møbelklassiker med tidløs design. Foto: VAD

 

 

 

Kontaktpersoner:

* VAD, administrerende direktør Håkon Vad, mobil 901 02 709

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak vad - convair-5.jpg 12,03 kB (4515x3010)
Bilde - vedlegg til sak VAD Lean sofa.jpg 3,08 kB (5272x3951)
Bilde - vedlegg til sak VAD Side table.jpg 2,95 kB (4093x3378)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.05.2017 08:52
Teknisk løsning ZEVS AS