presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Priser til Lysaker-simulator og Bærum-stol

  Publisert: 16.03.2022 18:51 - av  Henning Poulsen
Lysaker-selskapet har gjort simulatortrening rimeligere og mer tilgjengelig for studenter og sjøfolk over hele verden. Møbeldesigneren fra Bærums Verk har skapt en stol som snur opp-ned på hvordan auditorier kan bygges og brukes. Nå hedres Kongsberg Digital og Torsteinsen Design med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Årets vinnere av DOGA-merket har kommet opp med kreative løsninger på hvordan vi kan skape de nye, lønnsomme, innovative arbeidsplassene, attraktive byer og steder og samtidig ta vare på naturen. Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med, og gir et spennende innblikk i hva Norge skal leve av i framtiden, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

– Næringslivet og offentlig sektor har to tøffe pandemiår bak seg, og mange utfordringer foran seg. Vi lever i usikre tider, og da er det viktigere enn noen gang at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjon og verdiskaping, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Kongsberg Digital senker terskelen

Simulatortrening er uvurderlig når du skal lære å navigere et skip. Skyløsningen K-Sim Connect har gjort simulatortrening enda mer kostnadseffektiv og tilgjengelig.

 

Kongsberg Digital, med hovedkontor på Lysaker, har i snart femti år produsert og levert maritime simulatorer over hele verden og er i dag en av de ledende leverandørene i bransjen. Nye behov i markedet og utvikling i teknologien gjorde at selskapet så muligheten for å tilby maritim simulatortrening via nettskyen. Sammen med EGGS Design og en rekke fagmiljøer gikk de i gang med å utvikle det som skulle bli K-Sim Connect.

 

– Simulatortrening skal være brukervennlig, og vi ønsket å senke brukerterskelen ytterligere ved å sørge for en god og gjennomtenkt brukeropplevelse tilpasset en ny tid, sier Gullik Anthon Jensen. Han er produktdirektør for digitale tjenester i Kongsberg Digital.

 

Gjennom visuell historiefortelling skapte designerne engasjement og entusiasme blant instruktørene, studentene og utdanningsstedene som deltok i testing og utvikling. På den måten sikret de viktige tilbakemeldinger og innspill.

 

– Visualisering og presentasjon av håndgripelige løsninger er helt avgjørende for å holde en god fremdrift gjennom hele innovasjonsprosjektet. Her bruker vi design aktivt for å konkretisere våre mål og ha konstruktive dialoger med kunder og brukere underveis, sier Jensen.

 

Brukes over hele verden

Resultatet fra prosjektet er en opplæringsplattform som har fått stor interesse i den maritime industrien.

 

– Stadig flere institusjoner og tusenvis av studenter rundt om i verden bruker nå K-Sim Connect, sier Jensen.

 

Han legger til at Kongsberg Digital har lært mye i løpet av utviklingsprosjektet.

 

– Integreringen av design i dette prosjektet har gjort oss minst ett hakk vassere når det kommer til å skape gode løsninger, sier produktdirektøren.

 

Tar simulering til et nytt nivå

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur mener Kongsberg Digital og EGGS Design sammen tar simulatortrening til et nytt nivå.

 

«Avansert navigasjonssimulering krever mye datakraft. Derfor er det et enormt løft når K-Sim Connect gjør det mulig å lære å styre et gigantisk skip fra en liten, bærbar enhet hvor som helst i verden,» står det i jurykjennelsen.

 

Torsteinsen Design utfordrer dyr plassbygging

Etter noen tunge pandemiår er vi igjen klare for kurs, seminarer, konserter og forelesninger. Men skal alt tilbake til det gamle i landets mange tusen saler og auditorier? Nei, mener Fora Form og møbelbedriftens betrodde partner Torsteinsen Design i Bærums Verk.

 

– Enten må arkitekter tegne auditorier som er tilpasset sittemøblene, eller så må sittemøblene plassbygges for å passe til auditoriet. Uansett blir det dyrt og lite fleksibelt, sier Pål Eid-Hviding. Han er markedssjef i Fora Form.

 

Viktig samarbeid med Bærumsdesigner

Visjonen til den tradisjonsrike møbelprodusenten i Ørsta er å utvikle en standardisert og tilpasningsvennlig stol med tiltalende visuell helhet. Fora Form gav oppdraget til sin faste samarbeidspartner gjennom mange år, Torsteinsen Design.

 

– Vi er én av bedriftene i Norge som har jobbet lengst med profesjonelle designere. Torsteinsen Design er en viktig del av vår designhistorie de siste tiårene, sier Eid-Hviding.

 

Sammen med sin designpartner kom Fora Form opp med en stol som gjør jobben til de som skal bygge og innrede auditorier betraktelig enklere. En spesiell innfestingsløsning gjør at hver enkelt stol enkelt kan byttes ut. Og til tross for høy grad av funksjonalitet, er stolen svært stilren og tiltalende.

 

DOGA-merke nr. 50 til Fora Form

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller Arena et strålende eksempel på hva design kan tilføre det offentlige rom.

 

«Arena gir funksjonelle svar på flere tekniske utfordringer. Blant annet kan deler og stoler skiftes ut, mens det ellers er vanlig at rekker med stoler må byttes når noe går i stykker. Det stilrene formspråket bidrar til å gi produktet lang levetid, og det er et stort pluss at møbelet ikke konkurrerer med salens uttrykk,» står det i jurykjennelsen.

 

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger som gir positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

 

– Vi mottok faktisk vår første utmerkelse fra DOGAs forløper helt tilbake i 1965, og i år feirer vi et aldri så lite jubileum. DOGA-merket til Arena er nemlig utmerkelse nummer 50 for Fora Form, sier Eid-Hviding i Fora Form.

 

Planet, samfunn, økonomi

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger som gir positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

 

I år er det i alt 13 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, i tillegg til tre mottakere av DOGA-merket nykommer.

 

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for bærekraftig omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektene her:

https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/vinnere-av-doga-merket/fleksibel-standard-for-fremtidens-auditoriestoler/

 

https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/vinnere-av-doga-merket/kongsbergs-simuleringsplattform-gir-tryggere-sjofart/

 

 

Kontaktpersoner:

* Kongsberg Digital, markeds- og kommunikasjonsleder Anne Voith, mobil 48 08 46 40

* Fora Form, markedssjef Pål Eid-Hviding, mobil 95 21 22 53

* Design og arkitektur Norge, Ellen Heggestad, mobil 92 65 35 30

 

 

Bildetekster:

Bilder fra overrekkelsessermonien vil legges ut på denne lenken cirka kl 19:00 i dag: https://www.flickr.com/photos/doganorway/albums/72177720297368169

 

LEKKER OG PRAKTISK. Den modulære Arena-stolen kommer snart til et auditorium nær deg. Foto: Fora Form

 

SIMULATOR. Med K-Sim Connect kan sjøfolk gjennomføre simulatortrening via nettskyen. Foto: Kongsberg Digital / EGGS Design

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2022 18:51
Teknisk løsning ZEVS AS