presseticker

Skip to main content

Rogaland-design inntar Manhattan

  Publisert: 11.05.2022 10:53 - av  Henning Poulsen

NY DEKOR. Figgjo skal vise fram sin nye dekorserie, Figgjo Ela, på Inside Norway-standen under ICFF 15.17. mai. Foto: Figgjo

RUNDT SKAP. Fram Oslo håper at skapet «Rundkast», designet av Andreas Bergsaker fra Stavanger, vil få det til å gå rundt for designivrige amerikanere. Foto: Inger Marie Grini

 

ISBJØRN. Arne Tjomsdals velkjente isbjørnfigur skal reise til USA. Foto: Eikund

For første gang er USA det største eksportmarkedet for norske møbler og interiør. Nå skal ærverdige Figgjo, klassikerspesialisten Eikund fra Hellvik og designprodukter med forbindelser til Stavanger og Jæren innta New York.

Denne uken reiser åtte norske møbel- og interiøraktører til New York for å delta på USAs viktigste designmesse: ICFF 2022, som vil besøkes av mer enn 10.000 arkitekter, designere, forhandlere, distributører og journalister mellom 15. og 17. mai.

 

Forbindelsene til Rogaland er mange:

 

Figgjo: Serverer porselen med skreddersøm

Historierike Figgjo er nokså nye på det amerikanske markedet, men likevel kommer om lag 10 prosent av omsetningen utenfor Norden nettopp fra USA. Takket være en god forhandler selger porselensprodusenten særlig godt på vestkysten.

 

– Vi reiser til New York og ICFF for å øke kjennskapen til merkevaren vår i USA. Vi ønsker å vise oss fram til i hotell- og restaurantbransjen og forhandlere. I tillegg vil vi at interiørarkitekter og designere oppdager de mulighetene vi tilbyr i skreddersydde dekorkonsepter. Her er vi svært gode, sier Christian Gj. Vassdal, som er markedsansvarlig i Figgjo.

 

Han gleder seg til å vise fram den aller nyeste dekorserien, Figgjo Ela, som rogalandsprodusenten lanserte høsten 2021.

 

– Den har vi allerede hatt suksess med, og den går godt sammen med våre andre produktserier. Vi skal stille ut med Figgjo Base, Pax og Oslo-kolleksjonen også. I tillegg viser vi fram serveringsfatene i Figgjo Tri-serien med ny dekor. Større serveringsfat med dekor er noe vi er gode på, og der vi skiller oss ut fra konkurrentene, sier Vassdal.

 

Eikund: Frister amerikanerne med designklassikere

Selv om de er en relativt ny aktør på markedet, har Eikund bygget opp en imponerende katalog av norske møbelikoner fra 1950-tallets gullalder. Til Inside Norway-standen på ICFF tar de med rubb og stubb.

 

– Dette er i realiteten Eikunds lansering i USA. I tillegg er vi eneste rene møbelaktør som stiller ut Inside Norway-standen. Det betyr at vi har ekstra mye gulvplass å boltre oss på, og den skal vi fylle med klassikerne våre, sier Jørgen Tengesdal.

 

Blant møblene som Rogaland-bedriften håper å friste et amerikansk designpublikum med finner vi Torbjørn Bekkens «Veng»-stoler og «Evja»-kaffebord, Sven Ivar Dysthes «Era»-stol, Fredrik A. Kaysers stoler «Fluffy», «Hertug» og «Krysset», Sigurd Resells «Øya»-bord og «Jaer»-krakk, «Hunter»- og «Broadway»-stolene til Torbjørn Afdal og Arne Tjomsdals velkjente isbjørnfigur.

 

– Norge er et eksotisk land for amerikanere flest. Det er et kjøpesterkt publikum som liker nordisk design og som elsker historiene som ligger bak klassisk møbeldesign. Samtidig er det ikke bare å komme til USA og forvente at produktene skal selge seg selv. Vi har jobbet i kulissene i flere år, og har nå sikret oss en veldig god distributør. Det er først nå vi virkelig kan begynne å ta ut en gevinst her, sier Tengesdal.

 

Fram Oslo: Designer fra Stavanger og metallarbeid fra Vigrestad

Fram Oslo er ingen nykommer på det amerikanske markedet. Nå satser designselskapet på å skape nye kontakter og kundeforhold under ICFF 2022.

 

– Vi har nylig inngått en avtale med en betydelig aktør på det amerikanske turistmarkedet, og vi jobber med enda en kontrakt med en stor og viktig aktør. Imidlertid har pandemien satt en stopp for en del andre ting, og vi satser nå på å bygge et nytt nettverk i USA, sier medgründer og daglig leder Annette Hoff.

 

Fram Oslo skal vise fram både nyheter og etablerte produkter på Inside Norway. Det blir lansering for «Rundkast», et vegghengt skap designet av Andreas Bergsaker fra Stavanger, som natt til onsdag fikk hederlig omtale under utdelingen av NYCxDESIGN-prisene. Både dette og «Haldar» er tilvirket ved Haaland Tynnplate i Vigrestad på Jæren.

 

I tillegg er Hoff spent på mottakelsen til «Skave», designet av Njål Hatteberg, Taran Neckelmann og Ayla Gürsoy i nyetablerte Ytre. Det iøynefallende treskrinet er inspirert av tradisjonell byggeteknikk på Vestlandet, og gikk til topps under utstillingen Håndverk+ i 2021. Natt til onsdag mottok de tre unge designerne bak Ytre studentprisen NYCxDESIGN for treskrinet.

 

– I Fram Oslo er vi opptatt av inspirasjonen og historien bak designet. Det er noe særegent med norsk møbel og interiør, noe vilt og vakkert og kanskje litt utemmet sammenlignet med våre naboland, og dette appellerer til amerikanske designkjøpere. I tillegg er Norge forbundet med ærlige, enkle produkter som holder høy kvalitet, sier Hoff.

 

Sterk eksportvekst til USA

Eksporten av møbler til USA steg med solide 36,5 prosent i fjor. Det forteller Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

– Bransjen og bedriftene har satset tungt og målrettet på det amerikanske markedet i flere år, og nå får vi lønn for strevet, sier han.

 

Nå går 17,9 prosent av den norske møbel- og interiøreksporten til USA, som dermed vipper Sverige ned fra tronen som møbelbransjens største kunde. For 10 år siden var USA kun det femte største eksportmarkedet.

 

– Nord-Amerika er et helt enormt stort marked, og derfor har designindustrien jobbet i fellesskap for å få et fotfeste her. Vi deltar på viktige designmesser og bygger et nettverk av representanter som kjenner markedet og kan koble oss med arkitekter, forhandlere og media. Dette har gitt resultater, påpeker Sundet.

 

– Trenger eget eksportkontor

Derfor ønsker han å gjenta den amerikanske suksessformelen i andre potensielt store eksportmarkeder i Europa og Asia. Til dét trenges tyngre skyts.

 

– Mitt store hjertebarn er at norsk design- og ferdigvareindustri får sitt eget eksportkontor, slik våre konkurrenter i Danmark har. Det ligger mye hardt arbeid bak suksessen vår i USA. Med et eksportkontor med på laget kunne vi virkelig utvidet satsingen og åpnet opp gigantiske markeder for norske produsenter over hele verden, sier Sundet.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

NY DEKOR. Figgjo skal vise fram sin nye dekorserie, Figgjo Ela, på Inside Norway-standen under ICFF 15.17. mai. Foto: Figgjo

 

RUNDT SKAP. Fram Oslo håper at skapet «Rundkast», designet av Andreas Bergsaker fra Stavanger, vil få det til å gå rundt for designivrige amerikanere. Foto: Inger Marie Grini

 

ISBJØRN. Arne Tjomsdals velkjente isbjørnfigur skal reise til USA. Foto: Eikund

 

BROADWAY TIL MANHATTAN. Eikund skal vise fram Torbjørn Afdals «Broadway» på ICFF. Foto: Eikund

 

IKON. Designklassikeren «Fluffy» av Fredrik A. Kayser skal stilles ut på den norske standen i New York. Foto: Eikund

 

KLASSISK BORD. «Evja», av Torbjørn Bekken. Foto: Eikund

 

HENGER GODT. Også «Haldar» er designet av Andreas Bergsaker. Foto: Fram Oslo

 

 

Kontaktpersoner:

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

* Eikund, daglig leder Jørgen Tengesdal, mobil 98 82 17 71

* Figgjo, markedsansvarlig Christian Gj. Vassdal, mobil 92 44 77 32

* Fram Oslo, daglig leder Annette Hoff, mobil 97 14 78 22

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Figgjo Ela_Hires.jpg 1,42 MB (4500x3000)
Bilde - vedlegg til sak IngerMarieGrini_FramOslo_Rundkast_8626.jpg 10,36 MB (3840x5760)
Bilde - vedlegg til sak Eikund_des1810609-1.jpg 8,25 MB (6087x4520)
Bilde - vedlegg til sak Eikund_Jan20_13445-1.jpg 286,93 kB (4139x5217)
Bilde - vedlegg til sak DSC03377.jpg 13,46 MB (6000x4000)
Bilde - vedlegg til sak Eikund_juni176219-1.jpg 1,40 MB (4803x6496)
Bilde - vedlegg til sak Haldar_FramOslo 1 copy.jpg 291,01 kB (1407x1801)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.05.2022 10:53
Teknisk løsning ZEVS AS