presseticker

Skip to main content

Rogalandsinnovasjon hjelper spedbarn og eldre

  Publisert: 23.01.2017 07:10 - av  Henning Poulsen

LEASING AV BARNEKLÆR. Ett av DIP-prosjektene som får støtte skal utvikle et leasingskonsept for klær og utstyr, rettet mot blant annet småbarnsfamilier. På bildet marin designer Eva Futing i Helly Hansen og Mads Bruun Høy i Æra Strategic Innovation. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Lyse vil bruke TV-en som et hjelpemiddel i eldrepleie. Reemsys vil redde spedbarn i krisesituasjoner. Nå får de to Stavanger-selskapene nesten 400 000 kroner i innovasjonsmidler til idéutvikling.

Stadig flere eldre betyr færre pleiere per pasient. For at regnestykket skal gå opp er det nødvendig at flere eldre bor hjemme lenger. Lyse har fått 160 000 kroner i innovasjonsstøtte til et idéutviklingsprosjekt for å utforske hvordan TV-en kan brukes til helseoppfølging i hjemmet.

 

– Å bruke en smarttelefon eller et nettbrett er ikke nødvendigvis en enkel sak for eldre mennesker med funksjonsnedsettelser eller dårlig finmotorikk. Dessuten kan terskelen for bruk av slik teknologi være høy. De fleste har en TV, men den brukes i liten grad til interaktive tjenester. Vi ønsker å se nærmere på hvordan TV-en kan brukes til dette formålet, sier Andrea Marie Stangeland, designer og innovasjonstrainee i Lyse.

 

Teknologi kan redde barn

I krisesituasjoner er spedbarn ekstra sårbare. Dette er utgangspunktet for nyskapingsarbeidet til Reemsys, et selskap som jobber med å øke sikkerheten til spedbarn ved bruk av innovativ teknologi og nye løsninger.

 

– Vårt første produkt var en selvoppblåsbar krybbe som øker sannsynligheten for at et spedbarn overlever ved et forlis til sjøs. Nå skal vi se på nye områder hvor innovasjon og nytenkning kan forebygge tragiske utfall i nødssituasjoner der spedbarn er spesielt utsatt, forteller Petter S. Berge, daglig leder i Reemsys. Prosjektet skal gjennomføres med designbyrået Inventas, og har fått 220 000 kroner i støtte.

 

Gir 7,5 millioner til idéutvikling

Dette er åttende gang det deles ut midler gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). 7,5 millioner kroner går til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen i 16 norske innovasjonsprosjekter. Pengene skal brukes til å prøve ut helt nye innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk.

 

Ifølge Anne E. Bull, rådgiver ved Norsk design- og arkitektursenter (DOGA), gir årets utvalgte prosjekter et godt øyeblikksbilde av det som skjer på innovasjonssiden i norsk næringsliv akkurat nå.

 

– Målet er å øke konkurransekraften i norsk næringsliv gjennom å utvikle nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer. I år har vi valgt ut en rekke spennende prosjekter innen blant annet bærekraft, velferdsteknologi, forretningsutvikling og havbruk, sier hun.

 

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 56 millioner kroner til 134 prosjekter.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* DOGA, rådgiver DIP, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19

* Lyse, designer Andrea Marie Stangeland, mobil 99 36 10 53

* Reemsys, daglig leder Petter S. Berge, mobil 98 61 01 44

 

 

 

 

Bildetekst:

LEASING AV BARNEKLÆR. Ett av DIP-prosjektene som får støtte skal utvikle et leasingskonsept for klær og utstyr, rettet mot blant annet småbarnsfamilier. På bildet marin designer Eva Futing i Helly Hansen og Mads Bruun Høy i Æra Strategic Innovation. Foto: Johnny Syversen

Her er årets DIP-prosjekter:

* Assitech - «Behovsstudie hverdagsrehabilitering»

* Helly Hansen - «Lease the oufit»

* Kongsberg Maritime - «Tryggere akvakulturoperasjoner med offshoreteknologi»

* Lyse AS - «Interaksjon med TV i en velferdssetting»

* Martime Cleantech - «Fremtidens servicebåter for oppdrettsnæringen»

* Mittet AS - «Kontroll over luftkvaliteten i oppholdsrom og arbeidslokaler»

* Norsk Gjenvinning - «Til låns»

* Norsvin - «Svinaktig god lønnsomhet»

* Oslo Bysykkel - «Bysykkeloptimering»

* Pubgene - «Forenkling av kompleks medisinsk informasjon for forbedret diagnostikk og behandling»

* Reemsys AS - «Redning av spedbarn i nød»

* Respinor AS - «Nytt diagnostisk utstyr for overvåkning av mellomgulvbevegelser.

* Tjelbergodden Rensefisk - «Skånsom og effektive renholdsverktøy for kar»

* Trilobite Microsystems - «Bruk av nanoteknologi for rensing av ballastvann til skip»

* Unisport Scandinavia - «Nye forretningsmuligheter og økte inntekter innen publikumsrettet idrett»

* Wonderland - «Søvn som tjeneste»

 

Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 01 DIP HH Johnny Syversen jan17.jpg 21,71 kB (5760x3840)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.01.2017 07:10
Teknisk løsning ZEVS AS