presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Romsdalsk krok og nordmørsk frivillighet får designros

  Publisert: 27.04.2016 18:35 - av  Henning Poulsen
Oslo: Grande Fabrikker fra Innfjorden har sammen med Anunatak i Åndalsnes skapt en garderobekrok som gjør barnehagen til et tryggere sted. Rokilde sykehjem i Kristiansund har fått en nyskapende frivillighetstjeneste som bekjemper kjedsomhet blant beboerne. Nå mottar de Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Grande Fabrikker og Rokilde sykehjem den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde i forbindelse med Transform 2016, landets viktigste møteplass for arkitektur- og designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Rokilde sykehjem har på forbilledlig vis brukt tjenestedesign for å skape en frivillighetstjeneste som er unik i norsk helsesektor. Grande Fabrikker har sammen med en underskog av lokale aktører designet et trygt og funksjonelt alternativ til dagens krokløsninger som kan bidra til at vi får færre tragiske uhell i landets barnehager, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Rokilde sykehjem er også nominert til Hedersprisen for god design. Denne prisen deles ut i kveld.

 

Grande Fabrikker: Gjenoppfant garderobekroken

Etter flere ulykker begynte barnehager å skru ned kleskrokene i garderoben på grunn av kvelingsfaren. Men hva er vel en garderobe verdt når du ikke kan henge fra deg klærne? Dette ble utgangspunktet for et norsk innovasjonsprosjekt som på sikt kan trygge barnehagegarderober både nasjonalt og internasjonalt.

 

– En garderobe uten hengefunksjon er ingen god garderobe. Vi ønsket å se på mulighetene for å gjøre garderobene tryggere, samtidig som opphengsfunksjonen ble ivaretatt, sier Torbjørn Hjelden, daglig leder for Grande Fabrikker på Skjelbostad i Innfjorden.

 

En prosjektgruppe på sju fagpersoner fra Grande Fabrikker, Åndalsnes-designbyrået Anunatak, skolemøbelprodusenten Offinn på Vestnes og plastprodusenten Plasto, også fra Åndalsnes, ble opprettet for å jobbe med problemstillingen.

 

Livreddende utløser

Flere måneder med utviklingsarbeid, studier og evaluering av prototyper fulgte. Blant annet ble det jobbet mye med å få til den en mekanisk utløserfunksjon som fungerte optimalt. Resultatet er garderobekroken Hlìn, en firearmet krok med roterbar sylinder. Den er enkel å montere og passer på hvilken som helst garderobehylle med et sikkert festeunderlag.

 

Den potensielt livreddende innovasjonen ligger i utløsermekanismen. Ved en belastning på mer enn om lag 8 kilo løsner simpelthen kroken og faller ned på golvet. Hjelden forteller at dette er et unikt produkt, og at det gir trygghet til både barn, foreldre og barnehageansatte. Interessen fra markedet har vært stor siden lanseringen i fjor høst.

 

– De første barnehagene har allerede erstattet alle sine gamle kroker med Hlìn-kroker, og tilbakemeldingene er veldig gode. De ansatte sier de er lettet over at ulykkesrisikoen er fjernet, sier Hjelden, som selvsagt også har sørget for å installere Hlìn-krokene i barnegarderobene hos Grande.

 

Rokilde sykehjem: Beboerne kjedet seg

Mange arbeidsoppgaver og knappe ressurser gjør at trivselsaktiviteter ofte blir prioritert vekk i sykehjemmene. Dette gjør at særlig pasienter som ikke får besøk kjeder seg og mistrives. Rokilde sykehjem går imidlertid nye veier. Med en spesialdesignet frivillighetstjeneste har pasientbesøkene skutt i været.

 

– Vi har jobbet med kulturtilbud i en årrekke, og har også samarbeidet med flere frivillige aktører, særlig på fellesarrangementer. Likevel måtte vi erkjenne at vi ikke helt nådde fram. Pasientene fortalte at de kjedet seg, og at de ikke hadde mye å finne på, sier Stephanie Helland, enhetsleder ved Rokilde sykehjem.

 

Hun forteller om ansatte som gikk hjem med høye skuldre fordi de ikke hadde tid til å gi aktiv omsorg i en travel arbeidshverdag. Heller ikke de pårørende var fornøyd med situasjonen. Noe måtte gjøres.

 

Ville ha individuelle aktiviteter

– Pasientene etterlyste aktiviteter som var mer individuelle og tilpasset dem. Både pasienter, pårørende og medarbeidere mente at frivillige kunne være del av en løsning, og dermed ble det til at vi fulgte dette sporet, forklarer Helland.

 

Tjenestedesignere fra Designit ble koblet på prosjektet. De gjennomførte både workshoper og dybdeintervjuer med beboere, ansatte og pårørende for å få innsikt og innspill.

 

De oppdaget at selv om de fleste pasientene opplevde kjedsomhet, hadde de vidt forskjellige behov, ønsker og forutsetninger. Noen ville ha en strikkepartner, andre noen å gå tur med. Også de frivillige hadde sine behov og ønsker, og Designit utviklet derfor et kartleggingsverktøy for å avdekke og koble individuelle interesser og preferanser.

 

Plansjer og inspirasjonshefter ble designet med en enkel og leken strek for å informere om prosjektet og skape entusiasme og oppslutning hos alle parter. Egne buttons ble laget til de frivillige. Oppfølgingsmøter og evalueringsskjemaer har gitt de frivillige anledning til å komme med fortløpende innspill.

 

Over 800 besøk – hittil

Høsten 2014 ble det gjennomført et pilotprosjekt med åtte frivillige trivselsvenner, og etter grundige evalueringer ble besøkstjenesten «Trivselsvenn i sykehjem» lansert i januar i fjor. Stephanie Helland forteller at tilbakemeldingene har vært strålende.

 

– I 2015 genererte tjenesten 700 besøk fra trivselsvenner, og i årets første to måneder har vi hatt 115 besøk. Resultatene har vært så gode at vi ble invitert til å gjennomføre pilotprosjekter i kommunens tre andre sykehjem, og nå er Trivselsvenn implementert også her, sier Helland fornøyd.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Grande Fabrikker, daglig leder Torbjørn Hjelden, mobil 907 94 254

* Anunatak, gründer og industridesigner Heidi Leren, mobil 977 21 439

* Rokilde sykehjem, enhetsleder Stephanie Helland, mobil 920 27 788

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

Grande Fabrikker og Anunatak mottok Merket for god design for garderobekroken Hlìn. Foto: Matti Bernitz

 

Rokilde sykehjem og Designit mottok Merket for god design for «Trivselsvenn i sykehjem». Foto: Hedda Bangsund

 

Kroken Hlìn gjør barnehagegarderoben til et tryggere sted. Foto: Anunatak

 

Merk:

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/tjenester/trivselsvenn-i-sykehjem

http://doga.no/merket/møbeldesign/hlín

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottaker her:

https://vimeo.com/164225741

https://vimeo.com/164233935

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:35
Teknisk løsning ZEVS AS