presseticker

Skip to main content

DOGA-merket Nykommer:

Samisk omskaping gir nykommerpris

  Publisert: 10.01.2019 07:03 - av  Henning Poulsen

Ramona Salo Myseth mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Marvin Pope

Ramona Salo Myrseth har designet en kleskolleksjon som setter samisk kultur i en moderne og global kontekst. Nå får hun utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Ramona Salo Myrseth torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

 

– Gjennom Den samiske halvtimen inviterer Ramona Salo Myrseth oss til å se på samisk kultur på en annerledes måte. Dermed blir prosjektet ikke bare en kleskolleksjon, men også en historiefortelling som setter det å være samisk i en spennende og tankevekkende kontekst, sier han.

 

Del av ung urfolkbølge

Ramona Salo Myrseth er født og oppvokst i den sjøsamisk kommunen Kåfjord, som blant annet huser Riddu Riddu-festivalen og er et møtepunkt for samer, kvener og nordmenn. Samisk kultur har hatt stor innvirkning på hennes tilnærming til designfaget. Dette er tydelig i Den samiske halvtimen, som var Salo Myrseths masteravhandling ved Kunsthøgskolen i Oslo.

 

Juryen skriver at Kåfjord-kvinnen er del av en voksende, internasjonal bølge med unge designere og kunstnere som tar tilbake og redefinerer sine urfolkverdier:

 

«Den ubeskjedne ambisjonen til merkevinneren var å vise at urfolk ikke er isolerte stammer, men verdensfolk. At de er en del av en global kultur av myter, historier og tradisjoner som ikke forholder seg til landegrenser eller nasjoner. Med eventyrlyst og dyp kjærlighet dykket hun ned i den samiske kulturen og skapte en kleskolleksjon med et personlig uttrykk som redefinerer det vi tenker på som «samisk», samtidig som den er tro mot røttene,» står det i juryens kjennelse.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Ramona Salo Myseth, mobil 934 21 350

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Ramona Salo Myseth mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Marvin Pope

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 07:03
Teknisk løsning ZEVS AS