presseticker

Skip to main content

Satser på Lofoten-sjøgress – får innovasjonsstøtte

  Publisert: 13.10.2025 10:42 - av  Henning Poulsen

SATSER PÅ SJØGRESS. Lofoten Seaweed Company vil gjøre havets grønnsaker mer tilgjengelige og attraktive både for profesjonelle kokker og i de tusen hjem. Nå mottar de 500 000 kroner fra DOGA. Foto: Morten Munthe

Foto: Morten Munthe

TREFFSIKKER NYSKAPING. – Når du får med designere helt fra begynnelsen, øker sjansen for at innovasjonsprosjektet treffer riktig, sier Anne Elisabeth Bull i DOGA (t.h.). Her er hun på besøk hos Gunhild Fretheim i Gameopedia, en av årets mottakere. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

De vil bygge en arktisk undervannshage på Flakstadøya. Nå får Lofoten Seaweed Company 500 000 kroner fra DOGA for å sette i gang et innovasjonsprosjekt med brukerne på laget.

Støtten fra Design og arkitektur Norge (DOGA) sørger for at brukernes behov settes i sentrum, noe som øker sjansen for at innovasjonsprosjektet i Lofoten lykkes.

 

– Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne. Dette kan bidra til lønnsomme, fremtidsrettede bedrifter og en bærekraftig omstilling av næringslivet, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

 

Bygger undervannshage på land

Tang og tare er noe av det mest bærekraftige du kan spise. Likevel står sjøgress sjelden på menyen til restauranter, kantiner eller hjemme hos folk flest. Dette planlegger Lofoten Seaweed Company å gjøre noe med.

 

I fiskeværet Napp i Flakstad kommune jobber selskapet med å gjøre havets grønnsaker mer tilgjengelige og attraktive både for profesjonelle kokker og i de tusen hjem. Nå ønsker selskapet å skape et sted der man kan utforske, smake og lære om kystens mest bærekraftige og næringsrike råvarer.

 

Sammen med arkitektkontoret Lala Tøyen vil Lofoten Seaweed transformere et gammelt fiskebruk til et levende visningssenter – en arktisk undervannshage på land. Gjennom medvirkning og design som metode skal prosjektet gi lokalsamfunnet en ny fellesstue, og samtidig sette Napp på kartet.

 

Målet er å skape en destinasjon som kobler sammen kompetanse, matkultur, turisme og stedsutvikling – lokalt, regionalt og internasjonalt.

 

Juryen kaller prosjektet et nytt, strategisk steg på veien mot opplevelsesbasert verdiskaping i Lofoten.

 

«Prosjektet er tidsriktig og modig, med stor læringsverdi for både marin sektor og reiselivet. Vi ser en evne til å kombinere kunnskapsløft, design og næringsutvikling, og tror på overføringsverdi til andre aktører som ønsker å bygge bro mellom produksjon, opplevelse og bærekraft,» kommenterer juryen.

 

Mer treffsikker nyskaping

Totalt deler DOGA ut totalt 12 millioner kroner til designdrevet innovasjon i år. Denne gangen er det 26 prosjekter som får støtte. Pengene er øremerket design, og skal sikre at designkompetanse er involvert gjennom hele innovasjonsprosjektet.

 

– Når du får med designere helt fra begynnelsen, øker sjansen for at innovasjonsprosjektet treffer riktig. I stedet for å gjette på hva folk vil ha, lager du noe som folk behøver og trenger. Da øker sjansen for at du lykkes med det du satser på, sier Anne Elisabeth Bull, leder for designdrevet innovasjon i DOGA.

 

Hun ser noen tydelige trender blant årets 26 utvalgte prosjekter:

 

– Det er gledelig å se at nesten alle årets prosjekter har en helhetlig tilnærming til bærekraft. Å forstå hvilket avtrykk du setter både på folk, marked og planet, gir ikke bare bedre løsninger, det gir også langsiktig verdi for virksomheten din, sier hun.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Lofoten Seaweed Company, daglig leder Angelita Eriksen, mobil 90 67 35 22, angelita@lofotenseaweed.no

* DOGA, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no

 

 

Bildetekster:

SATSER PÅ SJØGRESS. Lofoten Seaweed Company vil gjøre havets grønnsaker mer tilgjengelige og attraktive både for profesjonelle kokker og i de tusen hjem. Nå mottar de 500 000 kroner fra DOGA. Foto: Morten Munthe

 

TREFFSIKKER NYSKAPING. – Når du får med designere helt fra begynnelsen, øker sjansen for at innovasjonsprosjektet treffer riktig, sier Anne Elisabeth Bull i DOGA (t.h.). Her er hun på besøk hos Gunhild Fretheim i Gameopedia, en av årets mottakere. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

SOSIAL BÆREKRAFT. Bærekraft er sentralt i årets utvalgte innovasjonsprosjekter. Her er Anne Elisabeth Bull (t.v.) sammen med prosjektleder Siri Sanden i Norasonde (t.h.) og en deltaker på arbeidstrening. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

HØYT NIVÅ. – Vi fikk inn så mange solide søknader at vi fint kunne støttet dobbelt så mange prosjekter, sier Anne Elisabeth Bull, leder for designdrevet innovasjon i DOGA. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

Dette er designdrevet innovasjon:

* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.

* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

* Design og arkitektur Norge (DOGA) deler ut økonomisk støtte til virksomheter slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.

* Støtten skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.

* Siden 2009 har DOGA delt ut 137 millioner kroner til totalt 308 prosjekter.

* Les mer om prosjektene og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

* Les mer om årets mottakere her: https://doga.no/dip-mottakere-2025


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 13.10.2025 10:42
Teknisk løsning ZEVS AS