presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Seks Viken-prosjekter får viktig utmerkelse

  Publisert: 22.01.2020 07:08 - av  Henning Poulsen

Oppegård kommune mottar DOGA-merket for det nye sykkelhotellet ved Rosenholm stasjon. Foto: Espen Grønli

 

Piql mottar DOGA-merket på onsdag. Foto: Piql

Lightcircle tildeles DOGA-merket i dag. Foto: Lightcircle

Et sykkelhotell i Oppegård. En dataleser fra Drammen. En sparkesykkel på Hvalstad. En lader fra Kongsberg. En TV-kokk fra Moss og en designer i Bærum. Alle disse mottar utmerkelsen DOGA-merket i dag.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge.

 

Innovativt sykkelhotell

Oppegård er en av kommunene som har forpliktet seg til å jobbe aktivt for å få flere innbyggere til å velge sykkel fremfor bil i hverdagen. Det mest synlige tiltaket er et uvanlig og smart sykkelhotell ved Rosenholm togstasjon.

 

Oker Arkitektur har stått for utformingen av sykkelhotellet, som knytter seg til eksisterende infrastruktur i området ved hjelp av ramper og gangveier. Material- og fargebruk er inspirert av jernbanens estetikk, og hotellet er lagt under Rosenholmbrua. Et område som ellers ville ligget brakk utnyttes nå på en innovativ måte.

 

Juryen mener sykkelhotellet er et eksempel til etterfølgelse når det kommer til hvordan ubrukte byrom kan utnyttes:

 

«Sykkelhotellet på Rosenholm stasjon er veldig fint gjort både med tanke på plasseringen under broen og med tanke på at man har skapt et vakkert element med et nesten skulpturelt uttrykk. Muligheten er godt sett og løsningen er smart tenkt. Dette bør være et eksempel til etterfølgelse når det gjelder hvordan man kan ta utnytte ubrukte byrom på nye, smarte måter,» skriver juryen.

 

Tøff sykkel for alle

Også barn med funksjonsnedsettelser ønsker å være i aktivitet, noe mange hjelpemidler ikke tar høyde for. Hepro og det Hvalstad-baserte datterselskapet Krabat har utviklet en løpe- og sparkesykkel som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn.

 

Sykkelen Krabat Runner er et resultat av en brukerrettet designprosess der målet har vært å gi barn med funksjonsnedsettelser mulighet til å delta i lek og sosiale aktiviteter med andre barn. Den har tre hjul, lar seg tilpasse brukeren og er konstruert for å tåle utendørslek.

 

DOGA-juryen roser Hepro og Krabat for å ha utviklet en sykkel som er så tøff at også funksjonsfriske barn ønsker å bruke den.

 

«Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og andre barn og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang barn imellom,» skriver juryen.

 

Trygg og billigere lading

Vi eier stadig flere digitale produkter, enten det er smarttelefoner, smartklokker, nettbrett, lesebrett eller andre duppeditter. Dermed øker også behovet for lading. Som svar på dette har Lightcircle fra Kongsberg i samarbeid med Frost Produkt utviklet Kokong, et smartprodukt som lader digitale produkter på en trygg måte.

 

Kokong analyserer enheten den skal lade, og kan dermed tilpasse strømtilførselen etter behov. Når enheten er ferdigladet, skrur Kokong av strømmen. Dette reduserer både strømbruk og risiko for brann.

 

Juryen mener Kokong er et sterkt eksempel på potensialet som ligger i industridesign:

 

«Den visuelt enkle og rene formen inneholder veldig avansert elektronikk og løser på en elegant måte noe som er et problem i mange husstander, kontor og institusjoner. Vi er ikke overrasket over den positive mottakelsen produktet har fått i markedet så langt,» står det i jurykjennelsen.

 

Brukervennlig dataleser

Da det norske lagringsselskapet Piql i Drammen skulle lage en ny versjon av sin velkjente Piql Reader, ønsket de at den skulle være mer tilgjengelig for bedriftsmarkedet. Mens den gamle Piql Reader bare eksisterer i noen få eksemplarer og krever spesialkompetanse for å bruke, var målet med den nye versjonen at den skulle være brukervennlig og kompakt.

 

Derfor ble EGGS design koblet på. Sammen med Piql har de laget en ny Piql Reader som er sikker og enkel i bruk, og som er kompakt nok til å passe godt inn i de fleste kontormiljøer.

 

For øyeblikket har Piql produsert 10 eksemplarer av den nye dataleseren. Disse er på rundreise hos testkunder over hele verden, og tilbakemeldingene er svært gode.

 

Juryen er imponert over hvordan form og funksjon er ivaretatt i den nye versjonen av Piql Reader.

 

«Vi opplever Piql Reader som et helhetlig og godt gjennomtenkt produkt, som løser et potensielt stort problem for mange bedrifter på en elegant måte. At det har vakt stor interesse på det internasjonale markedet, forundrer oss ikke. Nye Piql Reader har potensial til å løse et viktig og voksende problem for mange bedrifter og organisasjoner når andre lagringsmåter ikke er sikre nok eller er uegnet av andre årsaker,» står det i jurykjennelsen.

 

Bærumsdesigner lager matter av plastflasker

Ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian etablerte Heymat i 2016. Målet deres var å lage dekorative designmatter av samme høye kvalitet som en industrimatte.

 

Samtidig er bærekraft er viktig del av identiteten til Mo i Rana-bedriften. Da Heymat og designpartner Kristine Five Melvær fra Bærum skulle utvikle en ny, slitesterk matteserie, ble resirkulerte plastflasker valgt som råstoff.

 

Resultatet er Heymat+, en serie vakre og stemningsskapende matter som tåler røff utendørsbruk, har høy absorberingsevne og er enkel å rengjøre. Mattene kommer i to størrelser og har fire ulike mønstre inspirert av japanske zenhager, duvende bølger og svaiende strå. Hver matte er laget av 66 plastflasker

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige tanken bak matteserien Heymat+:

 

«Heymat+ scorer høyt på så å si alle kriteriene i DOGA-merket, og er etter vår mening et strålende eksempel på et tverrfaglig samarbeid mellom industridesign, grafisk design og tekstil. Resultatet er et bruksprodukt med høy estetisk verdi og god funksjon,» står det i jurykjennelsen.

 

Mossing vil endre vår akevittdrikking

Nordmenn blir stadig mer interessert i tradisjonsmat og -drikke, og derfor er det ingen overraskelse at antall akevittvarianter i polhyllene har eksplodert de siste årene. Fremdeles er salget størst i førjulstiden.

 

Den kjente kokken og TV-personligheten Eivind Hellstrøm fra Moss står bak flere akevitter, blant annet Hellstrøm Sommer Aquavit. Målet er å gjøre akevitten til en helårsdrikk, fremfor noe som kun hentes fram når julematen står på bordet. Hellstrøm har blant annet brukt blæretang fra Grimstad for å komponere sin milde og runde sommerakevitt.

 

For å komplementere akevitten henter vinhuset Moestue Grape Selection og designpartner OlssønBarbieri inspirasjon fra myter og overtro knyttet til den norske midtsommernatten. Den grønne flasken med silketrykk sender tankene mot en slags magisk eliksir.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige gjennomføringen av produktet:

 

«Flasken minner om gamle, håndmalte flasker, og er etter vår mening et svært vellykket samarbeid mellom designer og illustratør. Det er også et stort pluss at de har løpt linen helt ut, uten å falle for fristelsen til å kutte noen svinger med for eksempel plastforsegling eller papiretiketter,» skriver juryen.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Oppegård kommune, Anna Lina Toverud, mobil 412 23 112

* Oker Arkitektur, Per Morten Josefson, mobil 909 67 663

* Piql, Hilde Byrmo Parkin, mobil 907 20 748

* EGGS design, Erlend Østbø, mobil 924 22 310

* Lightcircle, Morten Revill, mobil 416 37 272

* Frost Produkt, Sondre Frost Urstad, mobil 959 44 159

* Hepro/Krabat, Jeanine Hauan Flaaten, mobil 926 15 340

* Moestue Grape Selections, Jon Lindahl, mobil 988 31 842

* OlssønBarbieri, Henrik Olssøn, mobil 900 87 336

* Designer Kristine Five Melvær, mobil 905 73 287

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Oppegård kommune mottar DOGA-merket for det nye sykkelhotellet ved Rosenholm stasjon. Foto: Espen Grønli

 

Piql mottar DOGA-merket på onsdag. Foto: Piql

 

Lightcircle tildeles DOGA-merket i dag. Foto: Lightcircle

 

Moestue Grape Selections mottar DOGA-merket på onsdag for akevitten Hellstrøm Sommer Aquavit. Foto: OlssønBarbieri

 

Heymat og designer Kristine Five Melvær får DOGA-merket for Heymat+. Foto: Sofie Brovold

 

Hepro/Krabat mottar DOGA-merket for Krabat Runner. Foto: Heidi Dokter

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:08
Teknisk løsning ZEVS AS