presseticker

Skip to main content

Sogndal, Luster og Aurland vil ha innovasjonsforslag:

Skal tenke nytt om reiseliv i Sognefjorden

  Publisert: 10.03.2022 12:12 - av  Henning Poulsen

NATURPERLE. Gjennom et innovasjonsprosjekt ønsker Sogndal, Luster og Aurland å utvikle et mer bærekraftig reiseliv. Her fra Sogndal kommune. Foto: Sogndal kommune

Stadig flere turister bruker bygdene Undredal, Solvorn og Fjærland som innfallsport til Norges lengste fjord. Nå skal lokale og nasjonale innovasjonsmiljøer hjelpe kommunene med å håndtere besøksstrømmen på en innbyggervennlig og bærekraftig måte.

For mange tilreisende går veien til vakre fjell, vakre bygder, dramatiske isbreer og smaragdgrønne fjorder via de tre kommunene Sogndal, Luster og Aurland. Økende turisme byr også på forskjellige utfordringer for små lokalsamfunn, påpeker Malin Kock Hansen i Design og arkitektur Norge (DOGA). Hun er ansvarlig for Gnist, et designdrevet innovasjonsprogram for distriktskommunene.

 

– Reiselivet bringer med seg inntekter til kommunene og næringslivet, men det bør ikke gå på bekostning av naturen og lokalbefolkningen. Gjennom denne innovasjonsanskaffelsen tror jeg de tre kommunene vil motta svært verdifulle innspill til hvordan de kan finne en god balanse, sier hun.

 

Sterkt press på infrastruktur

Når sogneturismen vokser, knaker det i infrastrukturen i Sogndal, Luster og Aurland. De tre kommunene er rett og slett ikke dimensjonert for storinnrykk fra reiselivet. Nå skal de samarbeide om en innovasjonsanskaffelse der hensikten er å få friske og nyskapende tanker og tiltak på bordet.

 

– Vi ønsker at besøksstrømmene i bygdene våre blir håndtert på en bærekraftig og innbyggervennlig måte. Jeg håper eksterne krefter nå kan utfordre tradisjonelle tankemønstre og gi oss spennende løsninger, sier samfunnsutvikler Ingrid Annette Kristiansen i Sogndal kommune.

 

Sogndal, Luster og Aurland er blant de 11 kommunene som ble valgt ut til å delta i årets program. Kommunenes utfordringer blir nå utgangspunkt for en innovasjonsanskaffelse. Fristen for å sende inn tilbud er 11. april 2022. Leverandørene som velges ut mottar 300 000 kroner til gjennomføring av en designdrevet innovasjonsprosess sammen med kommunen.

 

Ordførerjubel

Ordførerne i de tre kommunene er spente på hva som kommer ut av Gnist-deltakelsen.

 

– De to siste årene har vært krevende for oss i Aurland, men vi vet at mange ønsker å besøke oss. Da er det viktig å tenke på videreutvikling av de flotte destinasjonene vi har i kommunen, sier Trygve Skjerdal, ordfører i Aurland kommune.

 

– Vi har en spektakulær natur og mange flotte destinasjoner i bygdene våre. Disse må vi forvalte på en god måte, samtidig som vi tenker næringsutvikling og skaper grunnlag for flere arbeidsplasser, sier ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune.

 

– Vi tror programmet vil gi oss ny kompetanse og hjelpe oss med å tenke innovativt og ta i bruk nye metoder og løsninger. Slik kan vi utvikle lokalsamfunnene våre i samarbeid med både lokalbefolkning og de som besøker oss, uttaler Sogndal-ordfører Arnstein Menes.

 

Tar tak i distriktsutfordringer

Det er DOGA og Nordic Edge som står bak innovasjonsprogrammet Gnist, som nå inne i sitt tredje virkeår.

 

– Gnist hjelper kommunene til å ta tak i utfordringene sine og snu dem til muligheter og nyskaping. Målet er å utvikle nyskapende ideer og konsepter som legger til rette for nye arbeidsplasser og mer attraktive lokalsamfunn i distriktene, sier Malin Kock Hansen i DOGA.

 

Hun legger til at design og arkitektur passer svært godt for denne type problemløsning.

 

– Det handler om å kartlegge behov, muligheter og ressurser i tett dialog med kommunen, innbyggere og lokalt næringsliv, for å forstå forskjellige perspektiver og se ulike behov i en sammenheng. På den måten får vi mer treffsikre og levedyktige løsninger, sier Kock Hansen.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Sogndal kommune, samfunnsutvikler Ingrid Annette Kristiansen, mobil 99 40 75 27

* Luster kommune, kommuneplanlegger Oliver Bjørndal, tlf. 57 68 55 18

* Aurland kommune, næringsrådgiver Linn-Janette Underdal Skarsbø, mobil 95 98 46 34

* Design og arkitektur Norge, seniorrådgiver Malin Kock Hansen, mobil 959 24 953

 

 

Bildetekst:

NATURPERLE. Gjennom et innovasjonsprosjekt ønsker Sogndal, Luster og Aurland å utvikle et mer bærekraftig reiseliv. Her fra Sogndal kommune. Foto: Sogndal kommune

 

Dette er Gnist:

Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Programmet gir kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Målet er å både bidra til nye arbeidsplasser og mer attraktive lokalsamfunn i hele landet.

 

DOGA og Nordic Edge står bak Gnist. Fylkeskommunene er sentrale støttespillere, sammen med Distriktssenteret, Husbanken, Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP), KS, Innovasjon Norge og Riksantikvaren.

 

Årets Gnist-kommuner er Åseral i Agder, Lom i Innlandet, Vanylven i Møre og Romsdal, Sortland i Nordland, Suldal i Rogaland, Nome i Vestfold og Telemark, Nore og Uvdal i Viken, Skjervøy i Troms og Finnmark og Sogndal, Luster og Aurland i Vestland.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.03.2022 12:12
Teknisk løsning ZEVS AS