presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2010:

Smart brannvern og ugressbind fra Akershus

  Publisert: 17.03.2010 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

DESIGNER FOR ALLE Sigrun Vik fikk den prestisjetunge prisen ”Unge Talenter – Design for alle”, for det intelligente brannslukningsapparatet Act.

Oslo: Med et intelligent brannslukningsapparat gikk Sigrun Vik fra Ski helt til topps i konkurransen ”Unge talenter – Design for alle”. Kristin Tobiassen fra Nesodden og Lars Marcus Vedeler fra Bærum gjorde det også sterkt i konkurransen.

De tre Akershus-designerne fikk alle priser i konkurransen Unge talenter. Sigrun Vik vant Design for alle-delen av konkurransen med brannslukningsapparatet Act, som varsler med lyd- og lyssignal ved brann. Kristin Tobiassen og Lars Marcus Vedeler kapret andreplassen i åpen klasse med sanitetsbindet Jani, som kan løse et stort problem for unge kvinner i den kenyanske slummen.

 

Prisene ble delt ut onsdag 17. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv, designere og unge talenter prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Trenger designinnovasjon

For fjerde gang samarbeider Norsk Designråd med Innovasjon Norge om å arrangere konkurransen Unge talenter. – Hvis vi skal hevde oss i konkurranse med store utenlandske selskaper i fremtiden, må vi satse på talentfulle designere som våger å utfordre eksisterende tankegods, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Gunn Ovesen.

 

Unge talenter har vært arrangert hele 19 ganger siden 1991, og har løftet fram flere designere som i dag er blitt etablerte og ettertraktede. Hver av konkurransevinnerne mottar en pengepremie som skal inspirere til videre talentutvikling.

.

Gjemmer vekk apparatet

Det ligger personlig erfaring bak ideen til førsteplassvinner Sigrun Vik. – Under en brannvernkontroll på kontoret ble jeg spurt om hvor brannslukningsapparatet var, forteller Vik, som måtte innrømme at hun ikke visste hvor det sto.
– Det at jeg ikke visste vekket en interesse hos meg, for jeg tror det er mange som gjemmer apparatet langt inne i kottet eller på steder der det lett blir glemt, utdyper hun.

Kan brukes av alle

Act appellerer både til synet og til hørselssansen, og dermed er det et produkt som inkluderer alle brukergrupper. Vik forteller at Act skal være lett å håndtere, og at man kan få et godt grep om apparatet selv med én hånd.
– I tillegg har jeg lagt vekt på at det skulle følge med veiledning med lys og lyd. For meg er det en naturlig del av designprosessen og produktutviklingen å tenke helhetlig og brukervennlig, sier Vik, som fullførte masterstudiene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i fjor. I dag jobber hun som industridesigner hos Hareide Designmill.

Påminnelse på SMS

Brannslukningsapparatet Act har diskret design og et rent uttrykk, og tar mindre plass i hjemmet. Som en tjeneste tilknyttet Act får brukeren beskjed via tekstmelding når det er behov for vedlikehold og service.

 

Industridesigneren har lagt vekt på interaksjonen mellom produkt og bruker under utviklingen av brannslukningsapparatet. Et tradisjonelt brannslukningsapparat skal vendes hver tredje måned, kontrolleres av en kompetent person hvert femte år og sendes på service etter ti år.

 

– Mange glemmer vedlikeholdsdelen, men med en påminnelse på tekstmelding blir det vanskeligere å glemme, tror Vik.

 

De av oss som synes det gamle, røde brannslukningsapparatet virker ekstra lite appellerende etter å ha hørt om Act, må smøre oss med tålmodighet enda en stund. Foreløpig er ikke Act i produksjon.
– Dette er et komplekst produkt og veien til ferdigstillelse er lang. For meg er det ikke nødvendigvis så viktig at Act skal i produksjon, men det er klart det hadde vært morsomt. Jeg håper å inspirere produsenter til å tenke nytt, sier Vik.

 

Plagsom ugressplante

I forbindelse med studiet ”Design i ekstreme omgivelser” reiste studentene Lars Marcus Vedeler fra Bærum og Kristin Tobiassen fra Nesodden til Kenya på to måneders feltstudie. Sammen med tre svenske studenter ble de utfordret til å finne gode løsninger på det lokale problemet vannhyasinten.

 

– Vannhyasinten dekker enorme deler av vannflaten i innsjøen. Dette fører naturligvis til store problemer for lokalbefolkningen, forteller Vedeler. Han forklarer at de derfor ønsket å bruke vannhyasinten som en ressurs for innbyggerne i landsbyen.

 

Studentene jobbet med den unike absorberingsevnen planten har i tørket tilstand. – I vannhyasinten hadde vi et fantastisk materiale vi kunne videreutvikle til noe nyttig, derfor undersøkte vi hvilke type produkter som trenger en absorberende effekt, sier medstudent Kristin Tobiassen.

 

Bruker avispapir

I dag bruker jentene i den kenyanske slummen avispapir og filler istedenfor sanitetsbind, og dette fører til mye sykdom. – Vi oppdaget at vannhyasinten kan brukes som material til sanitetsbind. Dette er et produkt som er enkelt å produsere, samtidig som det vil skape arbeidsplasser i Kenya, forteller Tobiassen.

 

Studentene fikk tilgang til et håndpapirbruk i Sverige, og fikk testet ut måter å produsere et sanitetsbind på. Resultatet ble en prototyp på et sanitetsbind de har kalt Jani, og som designjuryen betegner som et imponerende eksempel på respektfull omgang med kultur, hvor studentene har bidratt konkret og positivt.

 

Talenter på utstilling

Fram til 18. april vil de fire prisvinnerne i Unge talenter 2010 stå utstilt på DogA i Oslo – sammen med 19 andre sterke bidrag i konkurransen, totalt 23 i tallet.

 

– De unge designerne er uredde, og det er stor grad av empati og omsorg i utviklingen av produktene. Årets vinnerbidrag viser idealisme og samfunnsansvar, så vi kan være optimistiske med tanke på hvilke designere som skal løfte landet videre fremover, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd.

 

På utstillingen, som er gratis og åpen for alle, vil det også gå an å stifte bekjentskap med de nominerte til prestisjetunge Hedersprisen for god design 2010.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse, produktbilder med mer legges her kl 1700, onsdag 17. mars: http://www.norskdesign.no/unge-talenter/category495.html

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak act.ungetalentert2010.jpg 15,79 kB (459x280)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.03.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS