presseticker

Skip to main content

Spektakulær furuvei får skryt for inkluderende design

  Publisert: 24.01.2024 11:26 - av  Henning Poulsen

Tretoppvegen får hederlig omtale i kategorien landskapsarkitektur under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto: Rasmus Hjortshøj

Fyresdals nye tretoppvei gjør Klokkarhamaren til en destinasjon som alle kan bestige, uansett funksjonsnivå. Nå får prosjektet hederlig omtale fra DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design.

– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.

 

– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.

 

Tretoppvegen Hamaren: Topptur for alle

Hamaren har blitt en svært populær attraksjon i Fyresdal. Det eneste alle de besøkende fra nær og fjern savnet var muligheten til å komme seg opp i høyden. Dette bestemte Fyresdal kommune seg for å ta tak i. De ville skape en spektakulær destinasjon for alle, uavhengig av funksjonsevne.

 

Gjennom brukermedvirkning og dialogmøter med en rekke organisasjoner og interessenter, fikk kommunen og samarbeidspartnerne alle relevante behov på bordet. Dette brukte de til å bygge Norges første tretoppvei, en én kilometer lang furusti som snirkler seg opp fra vannet via spektakulære utkikkspunkter og ender på toppen av Klokkarhamaren. Takket være en svak og jevn stigning er dette en topptur alle kan være med på.

 

Allerede i 2017 mottok Hamaren naturpark Innovasjonsprisen for inkluderende design i kategorien landskapsarkitektur. Nå blir det hederlig omtale for Tretoppvegen samme sted. Juryen er imponert over hva kommunen har fått til sammen med Faun Naturforvaltning og Effekt Arkitekter.

 

«Fyresdal kommune har ikke holdt noe tilbake med denne unike stien som tar oss til toppen av trekronene, og til storslagen utsikt over den omkringliggende, vakre naturen. Ved å tenke muligheter og ikke begrensninger, har kommunen skapt en helt unik og storslått attraksjon. Tretoppvegen setter universell utforming i sentrum, samtidig som den bidrar til god bygdeutvikling,» uttaler juryen.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

Tretoppvegen får hederlig omtale i kategorien landskapsarkitektur under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge (DOGA), seniorrådgiver Jannicke Hølen, mobil 905 62 909

* Fyresdal kommune, konstituert avdelingsleiar kultur - Hilde Martini Momrak, mobil 952 70 905, epost hilde.momrak@fyresdal.kommune.no

Innovasjonsprisen for inkluderende design

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

* Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn

* Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, møbel- og interiørdesign tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter.

Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design.

* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.

* Disse mottok kategoripriser i år: Ruten bypark (arkitektur), Mjøsparken (landskapsarkitektur), Carpe Diem demenslandsby (arkitektur OG landskapsarkitektur), Oslotrikken SL18 (transport), NRK – visuell profil (grafisk design), Movu Mobility (produktdesign), Overgangstjenesten (tjenestedesign), Justify (tjenestedesign) og Kysten er klar - Eila Regine Evensen Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein (talentprisen)

 

Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 24.01.2024 11:26
Teknisk løsning ZEVS AS