presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Viktig utmerkelse til to norske attraksjoner

  Publisert: 22.01.2020 07:24 - av  Henning Poulsen

Lindesnes Havhotell og Snøhetta får DOGA-merket for restauranten Under. Foto: Inger Marie Grini

Telemarkskanalen regionalpark utmerkes for Soria Moria-badstuen. Foto: Dag Jenssen

Det populære badstuanlegget Soria Moria har satt Telemarkskanalen på det internasjonale arkitekturkartet. Den undersjøiske sørlandsrestauranten Under har fått stor oppmerksomhet over hele verden. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Begge mottakerne er dessuten nominert til kveldens hovedpris; DOGA Hedersmerket. Den deles ut mot slutten av dagen.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og er full av lovord om både Under og Soria Moria.

 

– Med Under har både Lindesnes og Sørlandet fått et landemerke de kan være stolte over. Det samme kan sies om Soria Moria og Telemarkskanalen. Dette er to arkitekturprosjekter i toppklasse, sier han.

 

Landemerke på påler

I fjor fikk den naturskjønne innsjøen Bandak en ny attraksjon; et iøynefallende, gyllent badstuanlegg som står på påler i vannet. Telemarkskanalen regionalpark og Nordisk Designteam står bak Soria Moria, som allerede er besøkt av National Geographic og blitt hyllet av den lokale arkitektforeningen som et landemerke og «et kunstverk av en badstue».

 

Soria Moria er et resultat av et tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, landskapsarkitekter, lysdesignere og kunstnere. Bygningens utforming er inspirert både av lokal byggeskikk og de skrånende fjellsidene rundt Bandak.

 

Juryen kaller Soria Moria et nydelig prosjekt som treffer på det meste:

 

«Det er sjelden at et bygg forsterker opplevelsen av landskapet slik som Soria Moria lykkes med. Dette er rett og slett et flott prosjekt – fra oppdragsgiverens vilje til å satse på design til det tverrfaglige teamets innsiktsfulle tolkning av landskapet og den lokale byggeskikken. Vi får enkelt og greit bare lyst til å reise dit,» står det i juryens vurdering.

 

Spise med fiskene

På Spangereid i Lindesnes kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter flere meter under vannoverflaten. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med kyndig hjelp fra verdensberømte Snøhetta.

 

Under, som åpnet dørene 20. mars i fjor, er resultat av et helhetlig og tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere, havforskere og lokale sørlandshåndverkere. Utvendig er bygningen formet for å ta hensyn til sine omgivelser – både over og under vannskorpen.

 

Innvendig er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er til og med designet en egen møbelserie bare for restauranten, og lokal eik går igjen i interiør og detaljer. Utvendig er bygget utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som lar havforskere studere den lokale havfloraen og -faunaen.

 

Juryen gratulerer Snøhetta og Ubostad-brødrene med et «aldeles storslagent prosjekt»:

 

«Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som det må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til minste detalj, og samspiller mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten,» står det i jurykjennelsen.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Lindesnes Havhotell, Kathrine Ubostad, mobil 959 08 240

* Stig Ubostad, mobil 913 80 269

* Snøhetta, Ingrid Sårheim, mobil 928 27 185

* Nordisk Designteam, David Fjågesund, mobil 476 40 360

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Lindesnes Havhotell og Snøhetta får DOGA-merket for restauranten Under. Foto: Inger Marie Grini

 

Telemarkskanalen regionalpark utmerkes for Soria Moria-badstuen. Foto: Dag Jenssen

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:24
Teknisk løsning ZEVS AS