presseticker

Skip to main content

Færre ønsker å bli lenge i jobben

  Publisert: 30.01.2013 07:00 - av  Kari Magnussen

– Mellomledere opplever mye press, særlig fra toppledelsen. Dette kan være noe av grunnen til at færre ser for seg at de vil bli værende i jobben i lang tid, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i organisasjonen Lederne. Foto: Lederne

– Det er viktig å føle at man blir respektert, og involveres i beslutninger som påvirker arbeidssituasjonen, sier Jannik Krohn Falck, administrerende direktør i Great Place to Work Norge. Foto:Jonny Syversen

Oslo: Kun seks av ti mellomledere planlegger å bli værende i jobben sin i lang tid, viser en undersøkelse. – Rollen som mellomleder er preget av mye press ovenfra, sier Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne.

I en omfattende undersøkelse blant 1600 mellomledere i Norge, oppgir 64 prosent at de ønsker å bli i sin nåværende jobb i lang tid fremover. Det er en nedgang på sju prosent fra 2011.

 

 

 

Undersøkelsen er gjennomført av Great Place to Work blant medlemmene til organisasjonen Lederne. Forbundsleder i Lederne, Jan Olav Brekke, sier dette er en utvikling man har sett i norsk arbeidsliv over tid, men er likevel overrasket.

 

 

 

– Det er uventet å se en så stor endring i løpet av bare ett år, og det er bekymringsverdig. Vi vet at mellomledere opplever mye press, særlig fra toppledelsen. De har vanskeligere for å bli hørt, og ofte får de ikke myndighet som står i forhold til det ansvaret de har, sier Brekke.

 

 

 

Viktig å tilrettelegge

 

Det er mye en arbeidsgiver kan gjøre for å beholde gode mellomledere i flere år, påpeker Brekke.

 

 

 

– En dårlig relasjon til nærmeste leder er en viktig årsak til at mange ikke ønsker å fortsette i jobben. Arbeidsoppgaver, utviklingsmuligheter, kolleger og ledelse er faktorer som kan påvirke om de blir værende.

 

 

 

Han får støtte av Jannik Krohn Falck, administrerende direktør i Great Place to Work.

 

 

 

– Det er viktig for alle mennesker å bli sett og ikke oppleves som en brikke eller ”bare en ansatt”. Resultatene fra årets undersøkelse demonstrerer tydelig at flertallet av norske ledere mener at dette er et område deres egne ledere bør bli bedre på.

 

 

 

Blir ikke involvert

 

Krohn Falck viser til at kun 43 prosent av de spurte i undersøkelsen sier seg enig i at ”ledelsen viser en oppriktig interesse for meg som person, ikke bare som ansatt”.

 

 

 

– Halvparten av norske mellomledere opplever i liten grad at de kan stille ledelsen spørsmål og få tydelige svar. Det er viktig å føle at man blir respektert, og involveres i beslutninger som påvirker arbeidssituasjonen, sier Krohn Falck.

 

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

 

* Lederne, forbundsleder Jan Olav Brekke, mobil 982 88 861

 

* Lederne, nestleder Tor Hæhre, mobil 982 88 859

 

* Lederne, kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov, mobil 915 95 055

* Great Place to Work Norge, administrerende direktør Jannik Krohn Falck, mobil 922 12 747

 

Om undersøkelsen:

 

  • 64 prosent svarte bekreftende på påstanden ”jeg ønsker å jobbe her i lang tid”. Det er sju prosent færre enn året før.
  • På landsbasis er det Bergen, Oslo, Hedmark/Oppland og Vestfold som peker seg ut, i og med at under 60 prosent sier seg enig i påstanden. I Vestfold svarer kun 44 prosent bekreftende på dette.
  • Kun 43 prosent er enig i at ”ledelsen viser en oppriktig interesse for meg som person, ikke bare som ansatt”.
  • 56 prosent sier seg enig i at ” jeg får den støtte jeg trenger for å utøve godt lederskap”.

 

 

 

Om Lederne:

 

Lederne er en frittstående, partipolitisk uavhengig organisasjon for ledende og betrodde ansatte. Organisasjonen har over 16 000 medlemmer på landsbasis fordelt på sju regioner og 125 avdelinger.

 

 

 

Om Great Place to Work:

 

Analyse- og rådgivingsselskapet Great Place to Work har gjennom 25 år samlet data og analysert arbeidsplasser i land verden over. Undersøkelsene er bygget opp av 58 påstander og baserer seg på at på de beste arbeidsplassene har medarbeiderne tillit til de man arbeider med og for, er stolt av den jobben de gjør og føler fellesskap med sine kolleger. Great Place to Work sin undersøkelse er verdens mest utbredte som muliggjør sammenligning på tvers av virksomheter, bransjer og land. I 2011 gjennomførte 5800 virksomheter med 11 millioner medarbeidere undersøkelsen. Great Place to Work Norge har arbeidet med norske virksomheter siden 2003.

 

 

 

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Jan Olav Brekke portrett jan13.JPG 8,86 MB (4016x6016)
Bilde - vedlegg til sak Jannik Krohn Falck.jpg 11,11 MB (5396x3716)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lederne, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 30.01.2013 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS