presseticker

Skip to main content

Tidligere konsentrasjonsleirfange lærer nordmenn å koble av

Flere får hjelp mot jobbstress

  Publisert: 30.05.2011 07:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

DISKUTERER SYKEFRAVÆR: Professor Andries J. Krose og Kathrine Darell Hovland, daglig leder i Bwell, ønsker et bredt fokus på hvordan mennesker kan holde seg langtidsfriske i en hektisk hverdag. Foto: Guro Sollien Eriksrud

DISKUTERER SYKEFRAVÆR: Professor Andries J. Krose og Kathrine Darell Hovland, daglig leder i Bwell, ønsker et bredt fokus på hvordan mennesker kan holde seg langtidsfriske i en hektisk hverdag. Foto: Guro Sollien Eriksrud

MÅ STOPPE OPP: Lisa Gabrielsen får en kraftig vekker under et kurs om mindfulness av Andries J. Kroese og Bwell: Hun har alle symptomene på kronisk og skadelig stress. Sammen med kollega Nina Holmen Hjertås (i stolen) har hun nå avtalt at de skal sette av tid til å ta pauser for å hente seg inn. Foto: Guro Sollien Eriksrud



Oslo: Stadig flere bedrifter sender sine ansatte på kurs i oppmerksomhetstrening, bedre kjent som mindfullness. Tidligere hjerte-karkirurg Andries J. Kroese lærer folk å oppnå mer på jobb – med mindre stress.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har tidligere definert stress som det tredje største helseproblemet i verden. – Over 20 prosent av våre privilegerte studenter i verdens beste land har alvorlig stress og depresjoner. Dette er blitt en folkesykdom. Likevel er ikke vi leger trent i å håndtere denne tilstanden, sier pensjonert professor og hjerte-karkirurg, Andries J. Kroese.

 

Bwell, leverandør av massasjestol og stressmestringsprogram, bekrefter at interessen rundt oppmerksomhetstrening har eksplodert den seneste tiden.

 

Øker effektiviteten

I dag er sykefraværet på seks prosent, og en betydelig andel av dette antas å være knyttet til stress. Karen Kollien Nygaard, psykolog og bedriftsrådgiver, forklarer fenomenet slik: – Vi har kortere arbeidsdager og mer fleksibilitet. Likevel blir vi mer syke – av diffuse grunner. Utbrenthet og slitenhet er en konsekvens av måten vi lever livene våre på, sier hun.

 

Både hun og Kathrine Darell Hovland, daglig leder i Bwell, fremhever mindfulness som en anerkjent metode for å mestre stress – og ikke minst for å unngå det. Og på kjøpet blir vi mer konsentrerte og strategiske på jobb.

 

– Stadig flere bedriftsledere forstår at det vi leverer på jobb henger sammen med hvordan vi har det som mennesker, sier daglig leder Darell Hovland.

 

Både sykehus, skattekontor, kommuner, fengsel, vekterselskap og mange i det private næringsliv er blant Bwells kunder. Felles for dem alle er at de trenger å trene på å ta seg pauser. Pausene er avgjørende for å kunne holde på konsentrasjonen. Forskning viser nemlig at energien daler allerede etter tre timer på jobb. Og på slutten av dagen går de fleste av oss på halv maskin.

 

– Det handler om å være produktiv og til stede, om å oppnå mer med mindre stress. Tenk hva det for eksempel betyr at vi helsepersonell holder hodet kaldt, men hjertet varmt, sier Kroese.

 

Konsentrasjonsleir i Japan

Kroese fikk selv erfare en ekstrem form for stress tidlig i livet: Familien hans var nederlendere bosatt i Japan og ble sendt i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Kroese bodde der fra han var omtrent ni måneder til han ble fem år. Faren var blitt drept, mens moren ironisk nok ble reddet av Hiroshima-bomben.

 

– Vi ble befridd fra konsentrasjonsleiren rent fysisk, men ikke i hodet. Jeg har derfor hele livet lett etter en måte å håndtere stress på, forteller han.

 

Som voksen fikk han til alt det mange drømmer om: Han var kirurg, tjente godt, hadde god helse, gode venner og status. Men han var ikke lykkelig. Derfor kuttet han ut kirurgien og freste av gårde til India der han bodde i sin lille, gamle bil i ett år. Etter mye leting fant han veien ut av lidelse og usunt stress: oppmerksomhetstrening.

 

Usynlig fiende

Det farligste med usunt stress er at det ikke er sikkert at vi merker at det er der. –Men det hjernen glemmer, husker kroppen. Det er derfor mange har smerter som ikke kan forklares ved hjelp av MR, blodprøver eller røntgen. Vi må være oppmerksomme slik at vi kan lære oss å slå av bryteren, sier Kroese.

 

– Jeg opplever at de organisasjonene som tar dette på alvor både erfarer at de lykkes bedre og at det har innvirkning på sykefraværet. Det er en kjempemyte at man må skvise privatlivet sitt for å lykkes på jobb – det er jo der vi skal hente oss inn, sier psykolog Kollien Nygaard.

 

Hun anbefaler alle å trene på å hvile og være glad i den dagen man har, i stedet for å bruke krefter på å tenke på hvordan man trodde den skulle bli.

(Pressenytt)

Kontaktpersoner:

  • Bwell, daglig leder Kathrine Darell Hovland, mobil 40 00 12 10.
  • Scandinavian Centre for Awareness Training (Scat), Andries J. Kroese, mobil 90 15 17 34.

 

 

Mindfulness og stress

* I dagligtale brukes som regel ordet stress om noe negativt og potensielt farlig, men stress kan også være positivt og nødvendig, for eksempel i risikofylte situasjoner.

* I dag er sykefraværet i Norge på ca. seks prosent. Seks av ti tapte dagsverk 4. kvartal 2010 var i kategorien muskel-/skjelettlidelser eller psykiske lidelser. Ifølge Uni helse ligger ofte stress på jobb og hjemme bak en del av disse, og de holder på med et forskningsprosjekt for å synliggjøre denne kompleksiteten.

* Andries J. Kroese er pensjonsert hjerte-karkirurg. Han opplevde arbeidsmiljøet og arbeidet som både stressende og konkurransepreget, og har siden 1970 brukt mindfulness for å håndtere denne situasjonen.

* Oppmerksomhetstrening (engelsk: mindfullness) er en veldokumentert og effektiv metode for å redusere stress og øke livskvaliteten.

* Kroese har skrevet en rekke bøker om emnet, og har holdt kurs i oppmerksomhetstrening over hele Europa de ti siste årene. Kom i april ut med boken ”Fint å bli eldre med oppmerksomhetstrening – mindfulness” (Aschehoug).

 

Kilde: www.scat.no, Stein Atle Lie (professor og forskningsleder, forskningsselskapet Uni helse), NAV

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak IMG_0714.JPG 3,20 MB (2073x3110)
Bilde - vedlegg til sak IMG_0745.JPG 3,25 MB (2817x2173)
Bilde - vedlegg til sak IMG_0759.JPG 4,24 MB (3456x2304)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Bwell, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 30.05.2011 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS