presseticker

Skip to main content

Mindre jobbfavorisering i Østfold

  Publisert: 23.02.2014 07:50 - av  Henning Poulsen

SKADER VEKST. – Misfornøyde ansatte yter sjelden sitt beste, noe som skader produktivitet, verdiskaping og evne til økonomisk vekst, sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder i organisasjonen Lederne.

SYKEFRAVÆR. – Favorisering skaper mistillit, og vi kan påvise en tydelig sammenheng mellom tillitsbasert lederskap, økonomisk vekst og sykefravær, sier Jannik Krohn Falck i Great Place to Work.

Oslo: Så mange som halvparten av alle sjefer i Østfold har favoritter på jobb. Det er likevel en forbedring fra tidligere år, ifølge en ny undersøkelse

Er du sjefens kjæledegge? Da går du imot dårligere tider i Østfold. Det viser en omfattende undersøkelse gjennomført av analyse- og rådgivningsselskapet Great Place to Work blant nesten 2000 mellomledere i Norge.

 

– Favorisering kan forsurne arbeidsmiljøet i en hel bedrift. Har du opplevd å bli forbigått av en kollega som står på spesielt god fot med ledelsen, kan du skrive under på hvor demotiverende det føles. Med fornøyde ansatte har arbeidsgiver en konkurransefordel som ofte betyr økt produktivitet, verdiskaping og evne til økonomisk vekst, sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder i organisasjonen Lederne. Han påpeker at det kom inn i overkant av 60 svar fra Østfold i år, noe som kan bety en viss feilmargin i tallene. Imidlertid harmonerer svarene fra fylket i stor grad med resten av landet.

 

49 prosent av respondentene fra bedrifter i Østfold svarer at toppledelsen ikke favoriserer noen medarbeidere fremfor andre, mot 40 prosent for tre år siden. På landsbasis svarer 43 prosent av respondentene at ledelsen ikke favoriserer noen. – Dette er en forbedring for Østfold, og selv om det er mye å gå på viser utviklingen at det har kommet flere dyktige og rettferdige ledere i fylket. Imidlertid er landsgjennomsnittet altfor dårlig, særlig hvis vi sammenligninger med andre land, sier Jannik Krohn Falck, partner i Great Place to Work Norge. I Europa gjennomfører selskapet undersøkelsen med over 1,3 millioner deltakere fra over 2100 virksomheter i 19 land.

 

Sykefraværet til himmels

– Vi ser faktisk mer favorisering på norske arbeidsplasser enn hos de 100 dårligste europeiske bedriftene som deltok i studien i 2013. Disse tallene bør bedriftsledere, aksjonærer og politikere ta på alvor. Favorisering skaper mistillit, og vi kan påvise en tydelig sammenheng mellom tillitsbasert lederskap, økonomisk vekst og sykefravær, understreker Krohn Falck.

 

Han viser til at sykefraværet hos de 100 dårligste arbeidsplassene i målingen er 70 prosent høyere enn hos de 100 beste. – Selv middelhavsfarerne i undersøkelsen har 50 prosent høyere sykefravær enn de beste bedriftene. Det er snakk om mye penger, og er en nyttig påminnelse om hvor viktig det er med godt, rettferdig lederskap. Her stiller Østfold sterkere enn resten av landet, sier Krohn Falck.

 

Trives på jobb

Toppledere i Østfold er også flinkere enn landsgjennomsnittet til å holde det den lover. 62 prosent av fylkenes mellomledere er fornøyd med sin overordnede på dette feltet, mot 49 prosent på landsbasis. Da er det heller ikke så rart at den jevne østfolding smiler på jobb. 83 prosent av respondentene fra Østfold at de totalt sett trives på jobb, 90 prosent føler at arbeidet betyr mer for dem enn bare en jobb. 77 prosent rapporterer om godt samhold og mye omsorg mellom kolleger på arbeidsplassen.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKSER:

Her scorer østfoldssjefer best:

1. Rettferdig behandling uansett seksuell legning: 91%

2. Sørge for et fysisk trygt arbeidsmiljø: 90%

3. Rettferdig behandling uavhengig av kulturell eller etnisk tilhørighet: 88%

4. Rettferdig behandling uavhengig av kjønn: 88%

 

Her scorer østfoldssjefer dårligst:

1. Fordele oppgaver og koordinere arbeidet: 49%

2. Gi en rettferdig lønn for arbeidet: 52%

3. Involvere ansatte i beslutninger som påvirker dem: 52%

4. Ansette mennesker som passer godt inn på arbeidsplassen: 53%

 

(Kilde: Great Place to Work Trust Index, basert på besvarelser fra medlemmer av organisasjonen Lederne)

 

Bildetekst 1:

SKADER VEKST. – Misfornøyde ansatte yter sjelden sitt beste, noe som skader produktivitet, verdiskaping og evne til økonomisk vekst, sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder i organisasjonen Lederne.

 

Bildetekst 2:

SYKEFRAVÆR. – Favorisering skaper mistillit, og vi kan påvise en tydelig sammenheng mellom tillitsbasert lederskap, økonomisk vekst og sykefravær, sier Jannik Krohn Falck i Great Place to Work.

 

Kontaktpersoner:

* Lederne, forbundsleder Jan Olav Brekke, mobil 982 88 861

* Great Place to Work Norge, partner Jannik Krohn Falck, mobil 922 12 747

* Lederne, kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov, mobil 915 95 055

* Lederne, nestleder Tor Hæhre, mobil 982 88 859

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Sverre-Simen-Hov-5.jpg 7,10 MB (4016x6016)
Bilde - vedlegg til sak Jannik Falck.jpg 2,80 MB (3744x5616)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Lederne, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.02.2014 07:50
Teknisk løsning ZEVS AS