presseticker

Skip to main content

Norsk byråkrati hindrer internasjonale studenter

  Publisert: 18.10.2012 06:15 - av  Stefan Thorsteinsen

Må dra tilbake: Santoshi Parajuli (29) fra Nepal må dra tilbake til sitt hjemland når hun er ferdig og være i minst to år før hun kan fortsette på en eventuell doktorgrad som hun ønsker å ta i Norge. Foto: Pressenytt

Språkproblemer: Lusine Marutyunuan (29) fra Armenia mener språkproblemene mange studenter møter kan være en av årsakene til at så mange forlater Norge etter de er ferdig utdannet. Foto: Pressenytt

På bildet: Administrerende direktør i Abelia, Paul Chaffey. Foto: Abelia

Oslo: Studenten Santoshi Parajuli må reise tilbake til Nepal når hun er ferdig med sin norskfinansierte utdanning. Blir hun i Norge, må hun betale tilbake all støtte hun har fått i studietiden. Kun 12 prosent av internasjonale studenter blir i Norge etter endt utdanning.

I gangene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er det stor trafikk av norske og internasjonale studenter på vei til dagens første undervisningstimer. Blant flere morgentrøtte fjes møter vi Santoshi Parajuli (29) som har kommet fra Nepal til Norge for å ta en master i International Social Welfare and Health Policy.

 

Hun kunne godt tenke seg å bli i Norge for å jobbe, men er tvungen til å dra tilbake til Nepal når studieoppholdet er over.

 

– Jeg har kommet hit på et stipend, som har sine positive sider med at jeg får støtte til å studere her. Men det betyr også at jeg må dra hjem med en gang jeg er ferdig. Blir jeg, må jeg betale tilbake alt jeg har fått i støtte, inkludert renter. Jeg er i tillegg pålagt å bli i Nepal i minst to år før jeg kan dra ut igjen, forteller Parajuli.

 

Kun 12 prosent blir

I dag samles norsk næringsliv under Oslo Global Mobility Forum hos Abelia for diskutere utfordringene det norske samfunnet vil møte i årene som kommer, med et arbeidsmarked som skriker etter mer kompetent arbeidskraft. Tall på utenlandske studenter som velger å bli i Norge viser at mer må gjøres.

 

Antallet studenter som kommer til landet har økt betydelig de siste årene, fra 9000 i 2005 til over 15 000 i 2011. Til tross for dette har andelen som velger å bli ikke endret seg. Kun 12 prosent av alle internasjonale studenter ved norske utdanningsinstitusjoner skaffet seg arbeidstillatelse eller familierelatert oppholdstillatelse etter endte studier.

 

Begynnelsen på en ”verdenskrig”

At så få utenlandske studenter tar seg jobb i Norge bekymrer daglig leder i Oslo Handelskammer, Lars Kåre Legernes. Han mener vi må ta bedre vare på de som velger å komme hit.

 

– Vi ser nå begynnelsen på en ny verdenskrig. I dag mangler vi over 16 000 ingeniører i Norge. Vi slåss med mange andre land om de beste hodene. Det er utrolig viktig at vi tar vare på de som kommer til Norge og sørger for at de blir gode ambassadører for landet, mener han.

 

Administrerende direktør i Abelia, Paul Chaffey, sier Norge for øyeblikket kun er for spesielt interesserte.

 

– De aller fleste attraktive arbeidstakere i verden har ikke en gang tenkt tanken på å jobbe her, og bedriftene kan oppleve at det er vanskelig å få folk til flytte hit. Vi må tenke nytt når det gjelder å koble internasjonale studenter til norsk næringsliv. Vi har ikke råd til å sende mennesker vi trenger ut av landet.

 

 

Mange blir skuffet

Som internasjonal student i Norge står både kulturelle og samfunnsmessige utfordringer i kø. Lusine Marutyunuan fra Armenia studerer også ved HiOA, men har i motsetning til Parajuli kommet til Norge på egenhånd uten støtte gjennom stipend.

 

Marutyunuan tror språkproblemene mange internasjonale studenter møter kan føre til at de ikke ønsker å bli i Norge.

 

– Det er mange som blir skuffet. Det er det vanskelig å få seg jobb ved siden av studiene, og for de som kommer hit på egenhånd kan dette være en nødvendighet. Det kan få mange til å tro de ikke har det som skal til i konkurransen om norske arbeidsplasser, og ser derfor ser de heller etter jobb i andre land, sier hun.

 

Vanskelig vei til Norge

Hun beskriver veien for å bli student i Norge som vanskelig, med mye ekstra papirarbeid.

 

– Skolesøknaden tok sin tid, og først når den ble godkjent kunne jeg søke om visum. Armenia er ikke medlem av EU, så det tok over tre måneder før jeg fikk det godkjent. Det var veldig frustrerende og demotiverende å vente så lenge, forteller hun.

(Pressenytt)

ENQUETE:

 

Hva må gjøres for at utenlandske studenter skal få det lettere?

 

Santoshi Parajuli (29)

Fra Nepal, tar en master i International Social Welfare and Health Policy ved HiOA

 

– Mer av offentlig informasjon må bli tilgjengelig på engelsk eller andre språk. Som utenlandsk student i Norge merket jeg fort at veldig mye informasjon ikke er å finne på språk som engelsk. En endring på dette ville gjort ting mye enklere i dagliglivet.

 

Gagan Chhabra (26)

Fra India, tar master i International Social Welfare and Health Policy

 

– Norge gjør mange ting rett, men dere må våge å tenke mer globalt i konfrontasjonen med det internasjonale jobbmarkedet. Om språkterskelen også senkes, vil flere få øynene opp for Norge. Først da kan studenter som meg begynne å snakke om ”Den norske drømmen”.

 

Rahima Khatun Lipi (33)

Fra Bangladesh, tar master i International Social Welfare and Health Policy ved HiOA

 

– Organiseringen rundt internasjonale studenter i Norge bør gjøres enklere. Jeg møtte på mange problemer da jeg kom til Norge, som innbetaling av depositum på studentbolig. Dette måtte betales inn før jeg kom til Oslo, noe som ikke var mulig å få til fra Bangladesh.

 

Lusine Marutyunuan (29)

Fra Armenia, tar en Master i Multicultural and International Education ved HiOA

 

– Det bør bli enklere å komme seg til Norge om man vil studere. Språkmessig må også mer informasjon være tilgjengelig på engelsk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Abelia, strategisk rådgiver Tarje Bjørgum, mobil 92 29 48 42

* Abelia, administrerende direktør Paul Chaffey, mobil 91 64 38 63

* Oslo Handelskammer, daglig leder Lars Kåre Legernes, tlf. 22 12 94 10

 

Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Abelia. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak santoshi.jpg 47,15 kB (3648x2736)
Bilde - vedlegg til sak lusine2.jpg 32,69 kB (2736x3648)
Bilde - vedlegg til sak paulchaffey.jpg 4,20 kB (4272x2848)
Bilde - vedlegg til sak lars kåre legernes oslo handelskammer.JPG 3,00 MB (1936x2896)
Bilde - vedlegg til sak gagan.JPG 6,34 MB (2736x3648)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Abelia, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.10.2012 06:15
Teknisk løsning ZEVS AS