presseticker

Skip to main content

Elever fra Møre og Romsdal får se kongefamiliens fotosamling

  Publisert: 18.09.2013 07:00 - av  Maren Bleskestad

Konge med krone: Kroning av kong Haakon VII og dronning Maud, 1906. Foto: Peder Aune. Det kongelige hoffs fotoarkiv

Den norske arverekken: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra avbildet i 2006. Foto: Lasse Berre, Det Kongelige Hoffs Fotoarkiv

Eide ungdomsskole får i disse dager kongelig besøk. I Nasjonalmuseets vandreutstilling ”Konge uten krone” får elevene se unike bilder fra Slottets egen fotosamling i regi av Kultursekken. I løpet av de neste ukene står seks andre skoler i Møre og Romsdal for tur.

– ”Konge uten krone” er på mange måter en veldig innholdsrik vandreutstilling. I Møre og Romsdal er det lagt særlig vekt på bildeanalyse. Elevene som har sett utstillingen så langt har vært veldig interessert i virkemiddelbruken i de gamle bildene fra Slottets samling. Ikke minst har det vært populært å lage egne kongelige fotografier, med elevene selv i rollene som kongefamilien, sier Anette Storli Andersen, programansvarlig for Kultursekken i Møre og Romsdal.

 

Nasjonalmuseets vandreutstilling ”Konge uten krone” har tidligere hatt stor suksess blant ungdomskoleelever i Hordaland og Finnmark. I Møre og Romsdal er det Kultursekken som står ansvarlig for skolebesøkene.

 

Private bilder av kongefamilien

Denne uken dukker elevene ved Eide ungdomsskole ned i et utvalg offisielle fotografier fra Slottets fotosamling. Fra 24. september er det elevene ved Stranda Ungdomsskole sin tur, før utstillingen går videre til Geiranger Skole, Sunnylven skole, Eresfjord skole, Straumsnes skole og Tingvoll skole. ”Konge uten krone” viser portretter av både kong Haakon, kong Olav, kong Harald, kronprins Haakon Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. I tillegg får elevene se private bilder som kongefamiliene selv har tatt fra ulike reiser, samt historiske bilder fra flukten under 2. verdenskrig og hjemkomsten i 1945.

 

– Noen elever er særlig interessert i de historiske aspektene ved kongehuset og kongehusets samfunnsmessige funksjon, mens andre ønsker å diskutere konstitusjonelle aspekter. Ungdommen lærer om bilders betydning og påvirkningskraft, noe som er viktig også når det kommer til egen billedbruk, sier Storli Andersen.

 

Hvorfor har ikke kongen krone?

Interessen blant elevene som har sett utstillingen så langt har vært stor, og teoriene om hvorfor kongen ikke lenger har krone på bildene er mange.

 

– Mange lurer på om kronen ble kuttet ut fra de offisielle bildene fordi den ble for tung å ha på hodet. Fra de offisielle fotografiene av kong Haakon til dagens kongelige portretter, ser vi en klar utvikling mot det stadig mer folkelige. Med ukebladenes inntog ble kongefamilien i stadig større grad fotografert i uhøytidelige settinger, forteller Brita Eskeland, en av formidlerne for vandreutstillingen.

 

”Konge uten krone” er den fjerde av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra Regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. De to første utstillingene i Oslo og Bergen fikk over 60 000 besøkende

(Pressenytt)

 

 

Bildetekst 1:
Konge med krone: Kroning av kong Haakon VII og dronning Maud, 1906. Foto: Peder Aune. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 2:
Den norske arverekken: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra avbildet i 2006. Foto: Lasse Berre, Det Kongelige Hoffs Fotoarkiv

Bildetekst 3:
Blid prinsesse: Prinsesse Ingrid Alexandra på Skaugum, november 2008. Foto: Julia Maria Naglestad. Det kongelige hoffs fotoarkiv

 

Bildetekst 4:
Konge i eksil: Det første kjente fargefotoet av kronprins Olav. Bildet ble tatt mens kronprinsen var i eksil i England under andre verdenskrig, 1942. Foto: John Cyril Alfred Redhead/ Det kongelige hoffs fotoarkiv.


Kontaktpersoner:

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, prosjektleder ”Konge uten krone”: Jeanette Eek Jensen, telefon 21 98 20 00/22 25

* Nasjonalmuseet, prosjektleder for ”Den kongelig reise”-utstillingene: Anne Qvale, mobil 930 21 810

* Kultursekken Møre og Romsdal, formidler Kirsti Sæter, mobil 976 63 922

Faktabokser

Faktaboks 1
Den kongelige reise:
* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.

* Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet. Utstillingene vises flere steder i Norge fram mot 2014. Utstillingene er basert på kunst- og kulturhistoriske gjenstander fra de kongelige samlingene.

 

* I vandreutstillingen for skoler, ”Konge uten krone”, vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling. Skoleutstillingene vises i ukene framover for elever ved Eide ungdomsskole (16.9 – 20.9), Stranda ungdomsskule (23.9 – 90.9) Geiranger skule (1.10), Sunnylven skule (2.10), Eresfjord barne- og ungdomsskule (3.10), Straumsnes oppvekstsenter, avd skole (4.10 – 15.10 og Tingvoll barne- og ungdomsskole (16.10 – 18.10)

 

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Faktaboks 2

Kultursekken Møre og Romsdal:

Kultursekken er et samlebegrep for satsingen på kulturformidling i barnehage, grunnskole og videregående skule i Møre og Romsdal.
Kultursekken ble realisert gjennom tiltakene Kulturnista og Kulturlauget, samt gjennom kommunenes lokale Kultursekkprosjekt.
Kultursekken er Møre og Romsdal fylkeskommunes svar på Den kulturelle skolesekken - et nasjonalt tiltak for å satse på kultur i grunnskolen.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.09.2013 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS