presseticker

Skip to main content

Finnmarkselever får se kongefamiliens fotosamling

  Publisert: 11.02.2013 06:30 - av  Maren Bleskestad

Konge med krone: Kroning av kong Haakon VII og dronning Maud, 1906. Foto: Peder Aune. Det kongelige hoffs fotoarkiv

Den norske arverekken: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra avbildet i 2006. Foto: Lasse Berre, Det Kongelige Hoffs Fotoarkiv

Skoleelever fra Sør-Varanger får i disse dager kongelig besøk. I Nasjonalmuseets vandreutstilling ”Konge uten krone” får elevene se unike bilder fra Slottets egen fotosamling. I løpet av våren står også skoler i Vadsø, Honningsvåg, Måsøy og Alta for tur.

– Utstillingen utgjør et viktig bidrag i arbeidet med å synliggjøre visuelle kunstfag i kulturskolen i Norge. Kongehuset har vist at de er opptatt av kunst og det er inspirerende for både elever og lærere i kulturskolen, sier Stein Erik Hansen, fagsjef i Norsk Kulturskoleråd.

 

Nasjonalmuseets vandreutstilling ”Konge uten krone” har tidligere hatt stor suksess blant ungdomskoleelever i Hordaland. Nå er turen kommet til Finnmark.

 

Private bilder av kongefamilien

Fra onsdag 13. februar til fredag 8. mars får skoleelevene ved Kirkenes barneskole og Sør-Varanger kulturskole dykke ned i et utvalg offisielle fotografier fra Slottets fotosamling. Utstillingen ”Konge uten krone” viser portretter av både kong Haakon, kong Olav, kong Harald, kronprins Haakon Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. I tillegg får elevene se private bilder som kongefamiliene selv har tatt fra ulike reiser, samt historiske bilder fra flukten under 2. verdenskrig og hjemkomsten i 1945.

 

– I Finnmark er det mye kulturarv som kan formidles til barn og unge. Kongehuset er fjernt, men står mange nært i nord og kan i dag knytte generasjoner sammen gjennom de fem generasjonene i kongehuset som blir presentert i utstillingen. Samtidig tar utstillingen utgangspunkt i bilder, et medie som opptar ungdom gjennom mobiltelefoner og sosiale medier. Ungdommen lærer om bilders betydning og påvirkningskraft, noe som er viktig også når det kommer til egen billedbruk, sier Hansen.

 

Vadsø, Honnigsvåg, Måsøy og Alta neste ut

Også kulturskolene i Vadsø, Honningsvåg, Måsøy og Alta får kongelig besøk i løpet av våren. Interessen blant elevene som har sett utstillingen så langt har vært stor, og teoriene om hvorfor kongen ikke lenger har krone på bildene er mange.

 

– Mange lurer på om kronen ble kuttet ut fra de offisielle bildene, fordi den ble for tung å ha på hodet. Fra de offisielle fotografiene av kong Haakon til dagens kongelige portretter, ser vi en klar utvikling mot det stadig mer folkelige. Med ukebladenes inntog ble kongefamilien i stadig større grad fotografert i uhøytidelige settinger, forteller Brita Eskeland, en av formidlerne for vandreutstillingen.

 

”Konge uten krone” er den fjerde av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra Regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. De to første utstillingene i Oslo og Bergen fikk over 60 000 besøkende

(Pressenytt)

 

Bildetekst 1:
Konge med krone: Kroning av kong Haakon VII og dronning Maud, 1906. Foto: Peder Aune. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 2:
Den norske arverekken: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra avbildet i 2006. Foto: Lasse Berre, Det Kongelige Hoffs Fotoarkiv

Bildetekst 3:
Blid prinsesse: Prinsesse Ingrid Alexandra på Skaugum, november 2008. Foto: Julia Maria Naglestad. Det kongelige hoffs fotoarkiv

Bildetekst 4:
Konge i eksil: Det første kjente fargefotoet av kronprins Olav. Bildet ble tatt mens kronprinsen var i eksil i England under andre verdenskrig, 1942. Foto: John Cyril Alfred Redhead/ Det kongelige hoffs fotoarkiv.

Kontaktpersoner:

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629

* Nasjonalmuseet, prosjektleder ”Konge uten krone”: Jeanette Eek Jensen, telefon 21 98 20 00/22 25

* Nasjonalmuseet, prosjektleder for Kongelig reise-utstillingene: Anne Qvale, mobil 930 21 810

*Norsk kulturskoleråd, fagsjef Stein Erik Hansen, mobil 990 18 455

Den kongelige reise:

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.

* Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet. Utstillingene vises flere steder i Norge fram mot 2014. Utstillingene er basert på kunst- og kulturhistoriske gjenstander fra de kongelige samlingene.

* I vandreutstillingen for skoler, ”Konge uten krone”, vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling. Skoleutstillingene vises i Sør-Varanger fra 13. februar.

* ”Konge uten krone” vises i ukene framover for elever ved Kirkenes barneskole og Sør-Varanger kulturskole (13.2 - 8.3), Kulturskolen i Vadsø: Sentrum skole og kulturskole (11.3 - 1.4), Nordkapp kulturskole(3.4 - 18.4) Måsøy kulturskole (19.04 – 14.05), Alta kulturskole (14.5 - 4.6)

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.02.2013 06:30
Teknisk løsning ZEVS AS