presseticker

Skip to main content

Kongelige gaver stilles ut

  Publisert: 22.05.2012 07:25 - av  Maren Thorsen Bleskestad

Norsk arv i fokus: Folkegavene til kongeparet skulle vise Norges arv og historie og ble gjerne utformet med inspirasjon fra vikingtid og sagatid. Denne massive vikingoppsatsen i sølv er tegnet av Lars Utne og Torolf Prytz og utført av gullsmedfirmaet J. Tostrup. Den består av sju deler, veier 103 kilo og bærer innskriften Til Dronning Maud fra Damer i Kristiania med Omegn.

 

 

Kong Haakon og dronning Maud ble tatt imot av det norske folk med stor begeistring etter unionsoppløsningen i 1905. Nå stilles folkets gaver til kongeparet ut i en unik utstilling ved Kunstmuseene i Bergen.

I 1905 sto Slottet i Oslo nesten tomt tilbake. Sju jernbanevogner lastet med private gjenstander og utstyr tilhørende kong Oscar II hadde blitt sendt til Stockholm. En nasjonal dugnad ble satt i gang.

 

– Kvinner fra hele Norge sørget for en storstilt gaveinnsamlingsaksjon for å fylle hjemmet til Norges nye kongepar, forteller Trond Indahl, kurator ved Kunstmuseene i Bergen.

 

Unike folkegaver

24. mai åpner utstillingen Gavebordet. Folkegaver til kong Haakon og dronning Maud 1905-06. med kong Harald og dronning Sonja som hedersgjester. Her kan publikum se noen av gavene skjenket i anledning dronningens fødselsdag 1905 og til kroningen i 1906.

 

– Mange av gjenstandene har vi ikke visst om selv. Det er først i de senere årene, etter at vi startet registreringen, at mye av dette har kommet fram, sier kong Harald i jubileumsintervjuet gjort til praktboken ”Arv og tradisjon.”

 

Massive bordoppsatser i sølv, staselige lysestaker, dessertbestikk til 120 personer i forgylt sølv, storslåtte malerier av datidens fremste kunstnere er bare noen av de mange skattene fra Slottet som stilles ut.

 

Dugnadsånd

– Innsamlingen til kong Haakon og dronning Mauds ankomst i Norge var preget av en sterk dugnadsånd blant folket og av at tiden var knapp. Dronningen hadde fødselsdag dagen etter at kongeparet skulle ankomme landet. Det ble en god anledning til å overrekke gaver, forteller Ingeborg Lønning, Slottets seksjonsleder for kunst.

 

Initiativet startet blant en gruppe fremstående kvinner i Kristiania med et opprop undertegnet blant annet Fru Statsminister Michelsen, Fru Udenriksminister Løvland, Fru Første Borgemester Christie og Fru Redaktør Schibsted. Snart spredte ideen seg til kvinnegrupper i hele landet.

 

– Bare i Kristiania ble det samlet inn hele 22 003 kroner og 25 øre. Det tilsvarer flerfoldige millioner kroner i dag, forteller Indahl. Pengene ble blant annet brukt på en storslagen bordoppsats i sølv med en totalvekt på 103 kilo.

– Fortsatt brukes denne såkalte vikingoppsatsen ved spesielle anledninger på Slottet. Den var siste gang i bruk ved stortingsmiddagen i 2011, opplyser Lønning

 

Gavebordet er den andre av i alt seks utstillinger under navnet Den kongelige reise – en gave fra Regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. Etter stor suksess for den første utstillingen i Oslo fortsetter Nasjonalmuseet for kunst nå å overrekke den neste jubileumsgaven.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekst:
Norsk arv i fokus: Folkegavene til kongeparet skulle vise Norges arv og historie og ble gjerne utformet med inspirasjon fra vikingtid og sagatid. Denne massive vikingoppsatsen i sølv er tegnet av Lars Utne og Torolf Prytz og utført av gullsmedfirmaet J. Tostrup. Den består av sju deler, veier 103 kilo og bærer innskriften Til Dronning Maud fra Damer i Kristiania med Omegn.

Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

 


Kontaktpersoner:

* Nasjonalmuseet for kunst, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet for kunst, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil 948 79 044
* Nasjonalmuseet for kunst, prosjektleder Elsebet Kjerschow, mobil 936 06 155

* Kunstmuseene i Bergen, kurator og prosjektleder Trond Indahl, mobil 915 53 454

 

 

Den kongelige reise

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet Den kongelige reise.

* Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet for kunst. Utstillingene vises flere steder i Norge i 2012-2014. Utstillingene er basert på kunst- og kulturhistoriske gjenstander fra de kongelige samlingene.


* Den første utstillingen Kongelige reiser 1905–2005 viser en kongefamilie i møte med sitt land og folk samt på utenlandsreiser. Utstillingen finner sted på Kunstindustrimuseet i Oslo fra 15. februar til 26. august og er et samarbeid mellom Det kongelige Slott og Nasjonalmuseet for kunst. Avdelingsdirektør Widar Halén og konservator Nina Høye er kuratorer.
* 24. mai åpner praktutstillingen Gavebordet i Bergen, der folkegaver skjenket det nye kongeparet i 1905–1906 stilles ut. Kurator er førstekonservator Trond Indahl. Utstillingen vises i Permanenten / Kunstmuseene i Bergen i perioden 24. mai–2. september 2012.

 

* Utstillingen i Tromsø og Trondheim åpner i 2013.
* I vandreutstillingen for skoler, Konge uten krone, vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling, mens vandreutstillingen Den lengste reisen (1940–45) handler om kongefamiliens lange og ufrivillige utenlandsopphold under annen verdenskrig.


* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Vikingoppsats fra Kristiania.JPG 2,16 MB (3000x2041)
Bilde - vedlegg til sak Vikingoppsats fra Kristiania 2.JPG 2,19 MB (3000x2261)

Opprop til Kristianias damer: I anledning dronningens fødselsdag tok en gruppe kvinner i Kristiania initiativ til en gaveinnsamling fra folket. Snart gikk kvinner over hele Norge sammen om gaver for å ønske dronningen velkommen. Foto: Aftenposten/Det kongelige hoffs fotoarkiv

 

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.05.2012 07:25
Teknisk løsning ZEVS AS