presseticker

Skip to main content

Kongestoff på timeplanen i Hordaland

  Publisert: 23.10.2012 07:00 - av  Maren Bleskestad

Konge med krone: Kroning av kong Haakon VII og dronning Maud, 1906 (Foto: Peder Aune. Det kongelige hoffs fotoarkiv)

Den norske arverekken: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra avbildet i 2006 (Foto: Lasse Berre, Det Kongelige Hoffs Fotoarkiv)

Ungdomsskoleelever fra Hordaland får i disse dager kongelig besøk. I Nasjonalmuseets vandreutstilling ”Konge uten krone” får elevene se unike bilder fra Slottets egen fotosamling.

– Jeg var usikker på hvor populært kongestoff var blant ungdomsskoleelever, men nå er jeg ikke lenger i tvil. De er spesielt opptatt av hvorfor kongen ikke har krone på bildene, ler Brita Eskeland, formidler for Nasjonalmuseets vandreutstilling ”Konge uten krone”.

 

 

 

Krone, septer, sverd og hermelinskåpe er tydelige kjennetegn som tradisjonelt assosieres med de kongelige, men et fotografi fra 1906 viser et norsk kongepar iført slike attributter for siste gang. Selv om regaliene ikke lenger er i bruk, kan man hele veien finne ytre kjennetegn som er brukt for å kommunisere ideen om kongehuset som en opphøyet størrelse.

 

 

 

Hvorfor har ikke kongen krone?

 

– Mange lurer på om kronen ble kuttet ut fra de offisielle bildene, fordi den ble for tung å ha på hodet. Fra de offisielle fotografiene av kong Haakon til dagens kongelige portretter, ser man en klar utvikling mot det stadig mer folkelige. Med ukebladenes inntog, ble kongefamilien i stadig større grad fotografert i uhøytidelige settinger, forteller Eskeland.

 

 

 

I utstillingen ”Konge uten krone” får skoleelevene dykke ned i et utvalg offisielle fotografier fra Slottets fotosamling. Bildene viser portretter av både kong Haakon, kong Olav, kong Harald, kronprins Haakon Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra. I tillegg får elevene se private bilder som kongefamiliene selv har tatt fra ulike reiser, samt historiske bilder fra flukten under 2. verdenskrig og hjemkomsten i 1945.

 

 

 

– Fotografiene illustrerer det norske monarkiets posisjon og utvikling, men sier også mye om vårt samfunns visuelle kultur og fotografiets utvikling til den digitale tidsalder. Elevene lærer om kongehuset i en historisk kontekst, samtidig som de får øvelse i bildetolkning, forklarer Eskeland.

 

 

 

Vises på skoler i hele landet

 

Nasjonalmuseets utstilling skal nå på vandring til skoler rundt om i landet. Skolene i Hordaland fylke har fått æren av å være først i utstillingsrekken, i et samarbeid med den kulturelle skolesekken.

 

 

 

”Konge uten krone” er den fjerde av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra Regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. I disse seks utstillingene presenterer Nasjonalmuseet de kongelige samlinger for hele det norske folk. De to første utstillingene i Oslo og Bergen fikk over 60 000 besøkende. Nora Ceciliedatter Nerdrum er kurator både for utstillingen ”Konge uten krone” og for ”Den lengste reisen (1940-1945)” – en vandreutstilling til norske museer og gallerier.

 

(Pressenytt)

 

 

 

 

 

Bildetekst 1:
Konge med krone: Kroning av kong Haakon VII og dronning Maud, 1906 (Foto: Peder Aune. Det kongelige hoffs fotoarkiv)

Bildetekst 2:
Den norske arverekken: Kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra avbildet i 2006 (Foto: Lasse Berre, Det Kongelige Hoffs Fotoarkiv)

 

 

 

Bildetekst 3:
Blid prinsesse: Prinsesse Ingrid Alexandra på Skaugum, november 2008. (Foto: Julia Maria Naglestad. Det kongelige hoffs fotoarkiv)

 

 

 

Bildetekst 4:
Konge i eksil: Det første kjente fargefotoet av kronprins Olav. Bildet ble tatt mens kronprinsen var i eksil i England under andre verdenskrig, 1942 (Foto: John Cyril Alfred Redhead/ Det kongelige hoffs fotoarkiv))

 

 

 



Kontaktpersoner:

 

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, kurator og prosjektleder Nora Ceciliedatter Nerdrum, mobil 900 82 133

Den kongelige reise:

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.

 

* Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet. Utstillingene vises flere steder i Norge i 2012-2014. Utstillingene er basert på kunst- og kulturhistoriske gjenstander fra de kongelige samlingene.

 


* Den første utstillingen ”Kongelige reiser 1905–2005” viste en kongefamilie i møte med sitt land og folk samt på utenlandsreiser. Den andre utstillingen ”Gavebordet i Bergen”, viste folkegaver skjenket det nye kongeparet i 1905–1906.

 

 

 

* Vandreutstillingen ”Den lengste reisen (1940–1945)” handler om kongefamiliens lange og ufrivillige utenlandsopphold under annen verdenskrig.

 

 

 

* I vandreutstillingen for skoler, ”Konge uten krone”, vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling. Skoleutstillingene har oppstart i Hordaland.

 


* ”Konge uten krone” vises i ukene framover for elever ved Husnes ungdomsskule (18.10–25.10), Øyatun skule (26.10–29.10), Åkra skule (30.10), Hatlestrand skule (31.10), Odda ungdomsskule (01.11–09.11), Jondal skule (12.11), Hauso barne- og ungdsomsskule (13.11), Røldal skule (14.11), Enge skule (15.11–19.11), Skånevik skule (20.11), Kinsarvik skule (21.11–22.11), Lægreid skule (23.11), Brakanes skule (26.11), Granvin barne- og ungdomsskule (27.11).

 

 

 

* Utstillingen i Tromsø og Trondheim åpner i 2013.

 

 

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.10.2012 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS