presseticker

Skip to main content

Kvinner i Kristiania startet gaveinnsamling til kongeparet

  Publisert: 22.05.2012 07:58 - av  Maren Thorsen Bleskestad

Norsk arv i fokus: Folkegavene til kongeparet skulle vise Norges arv og historie og ble gjerne utformet med inspirasjon fra vikingtid og sagatid. Denne massive vikingoppsatsen i sølv er tegnet av Lars Utne og Torolf Prytz og utført av gullsmedfirmaet J. Tostrup. Den består av sju deler, veier 103 kilo og bærer innskriften Til Dronning Maud fra Damer i Kristiania med Omegn. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoff

 

Kong Haakon og dronning Maud ble tatt imot av det norske folk med stor begeistring etter unionsoppløsningen i 1905. Nå stilles folkegaver til kongeparet ut, og hovedattraksjonen er en 100-kilos bordoppsats i sølv signert Damer fra Kristiania.

I 1905 sto Slottet i Kristiania (Oslo) nesten tomt tilbake. Sju jernbanevogner lastet med private gjenstander og utstyr tilhørende kong Oscar II var blitt sendt til Stockholm. En nasjonal dugnad ble satt i gang.

 

– Kvinner fra hele Norge sørget for en storstilt gaveinnsamling for å fylle hjemmet til Norges nye kongepar, forteller Trond Indahl, kurator ved Kunstmuseene i Bergen.

 

Startet i Kristiania

Utstillingen Kongelige reiser 1905–2005 har vært en stor suksess i Oslo. Nå fortsetter Nasjonalmuseet for kunst å presentere regjeringens storstilte gave til kongeparets 75-årsdager. 24. mai åpner utstillingen Gavebordet. Folkegaver til kong Haakon og dronning Maud 1905-06 med kong Harald og dronning Sonja som hedersgjester. Her kan publikum se noen av gavene skjenket i anledning dronning Mauds fødselsdag i 1905 og til kroningen i 1906.

 

Initiativet til gaveinnsamlingen startet blant en gruppe fremstående kvinner i Kristiania med et opprop i Aftenposten undertegnet blant annet Fru Statsminister Michelsen, Fru Udenriksminister Løvland, Fru Første Borgemester Christie og Fru Redaktør Schibsted. Snart spredte ideen seg til kvinnegrupper i hele landet.

 

– Bare i Oslo ble det samlet inn hele 22 003 kroner og 25 øre. Det tilsvarer flerfoldige millioner kroner i dag, forteller Indahl.

 

– Den er stygg!

Pengene ble brukt på en storslagen bordoppsats i sølv med en totalvekt på 103 kilo. Daværende hoffsjef Rustad koordinerte hva slags gaver som var ønsket og passende, omtrent på samme måte som man legger ut bryllupslister i dag.

 

– Fortsatt brukes denne såkalte vikingoppsatsen ved spesielle anledninger på Slottet. Den var sist gang i bruk ved stortingsmiddagen i 2011, opplyser Lønning

 

Hun kan også fortelle at Kristiania-kvinnene ombestemte seg underveis i gavevalget. Opprinnelig hadde de kastet sine øyne på en bordoppsats av et vikingskip tegnet av Henrik Bull. Midt i skipet sto en figur av smedguden Vølund, modellert av billedhugger Lars Utne.

 

Dette valget førte til stor medieomtale, og maleren Christian Krohg uttrykte følgende i VG 1. desember 1905: ”…Udenfor David Andersen stansede jeg og saa paa den berømte Sølvopsats, som skjænkes af Kristiania Damer. Idet jeg husker paa Redaktionens Ordre om pyntelig Tone, vil jeg kun bemærke, at den er fryktelig styg.”

 

– Etter hvert besluttet damene å endre gaven til en ny bestilling tegnet av Torolf Prytz og Lars Utne. Rykter sier også at dronning Maud var en litt blyg kvinne. Det kan ha vært en medvirkende årsak til at en halvnaken smedgud som bordoppsats ble valgt bort, sier Indahl.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekst:
Norsk arv i fokus: Folkegavene til kongeparet skulle vise Norges arv og historie og ble gjerne utformet med inspirasjon fra vikingtid og sagatid. Denne massive vikingoppsatsen i sølv er tegnet av Lars Utne og Torolf Prytz og utført av gullsmedfirmaet J. Tostrup. Den består av sju deler, veier 103 kilo og bærer innskriften Til Dronning Maud fra Damer i Kristiania med Omegn. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoff

 


Faktaboks 1
Den kongelige reise
* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet Den kongelige reise.

* Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet for kunst. Utstillingene vises flere steder i Norge i 2012-2014. Utstillingene er basert på kunst- og kulturhistoriske gjenstander fra de kongelige samlingene.


* Den første utstillingen Kongelige reiser 1905–2005 viser en kongefamilie i møte med sitt land og folk samt på utenlandsreiser. Utstillingen finner sted på Kunstindustrimuseet i Oslo fra 15. februar til 26. august og er et samarbeid mellom Det kongelige Slott og Nasjonalmuseet for kunst. Avdelingsdirektør Widar Halén og konservator Nina Høye er kuratorer.
* 24. mai åpner praktutstillingen Gavebordet i Bergen, der folkegaver skjenket det nye kongeparet i 1905–1906 stilles ut. Kurator er førstekonservator Trond Indahl. Utstillingen vises i Permanenten / Kunstmuseene i Bergen i perioden 24. mai–2. september 2012.

 

* Utstillingen i Tromsø og Trondheim åpner i 2013.
* I vandreutstillingen for skoler, Konge uten krone, vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling, mens vandreutstillingen Den lengste reisen (1940–45) handler om kongefamiliens lange og ufrivillige utenlandsopphold under annen verdenskrig.


* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no
Kontaktpersoner:

* Nasjonalmuseet for kunst, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet for kunst, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil 948 79 044
* Nasjonalmuseet for kunst, prosjektleder Elsebet Kjerschow, mobil 936 06 155

* Kunstmuseene i Bergen, kurator og prosjektleder Trond Indahl, mobil 915 53 454

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Vikingoppsats fra Kristiania.JPG 22,86 kB (3000x2041)
Bilde - vedlegg til sak Vikingoppsats fra Kristiania 2.JPG 9,69 kB (3000x2261)

Opprop til Kristianias kvinner: I anledning dronningens fødselsdag tok en gruppe kvinner i Kristiania initiativ til en gaveinnsamling fra folket. Snart gikk kvinner over hele Norge sammen om gaver for å ønske dronningen velkommen. Foto: Aftenposten/Det kongelige hoffs fotoarkiv

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.05.2012 07:58
Teknisk løsning ZEVS AS