presseticker

Skip to main content

Opplev Norge på kongelig vis

  Publisert: 16.02.2012 07:38 - av  Maren Bækkelund Ellingsen
Oslo: Kong Olav i åpen bil på vei opp Slottsfjellet er blant minnene som hentes fram når kongeparets 75-årsdager skal feires. – Det er få nordmenn som kjenner landet vårt så godt som vårt nåværende kongepar, sier Widar Halén ved Nasjonalmuseet i Oslo.

Mange av oss har stått på tå i en folkemengde for å få et ørlite glimt av de kongelige på rundreise i fylket. Vi vil være en del av folkefesten, oppleve stemningen, se kjolene, uniformene og all prakten.
Nå kan du slippe trengselen: kongefamiliens møte med det norske folk har blitt utstilling.
Torsdag 16. februar åpner utstillingen ”Kongelige reiser 1905 – 2005” på Kunstindustrimuseet i Oslo. Utstillingen er en del av regjeringens gave til kong Harald og dronning Sonja i anledning deres 75-årsdager i 2012.

Møtet mellom folket og kongefamilien
– Dere må passe på å reise så mye rundt i dette landet som mulig, sa kong Olav i bryllupstalen til sin sønn kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.
Fram til slutten av august vil Kunstindustrimuseet i Oslo vise oss møtene mellom kongefamilien og folket gjennom en utstilling der kongelige reiser knyttet til historiske hendelser, men også hverdagens små og store begivenheter hentes tilbake til folkets hukommelse.
– Denne utstillingen viser glimt fra de tre siste regenters reisevirksomhet fra kong Haakon og dronning Maud steg i land på Honnørbryggen i 1905, til mange av dagens kongepar sine reiser i inn- og utland, sier avdelingsdirektør for kunsthåndverk og design ved Nasjonalmuseet i Oslo, Widar Halén.
Sammen med kunsthistoriker Nina Høye fra Det kongelige Slott er han kurator for utstillingen.
Kongeparet gleder seg
Allerede utstillingens inngangsparti, en praktfull åpningsportal, setter stemningen for staselige begivenheter som kroningen av kong Haakon og dronning Maud i 1906 og det nåværende kongeparets signing i Nidarosdomen i 1991.
Over 250 gjenstander er hentet ut fra de kongelige samlinger i denne første av i alt seks utstillingene under prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.

For ni år siden satte Slottet i gang et omfattende registreringsarbeid av alle gjenstandene som eies av kongehuset, og nå ser kongeparet frem til å kunne dele mange av gjenstandene med resten av Norge.
– Dronningen og jeg er glade for å kunne vise gjenstandene frem, sier kong Harald i jubileumsintervjuet gjort til praktboken ”Arv og tradisjon.” Jens Stoltenberg overrakte boken til kongeparet under utstillingsåpningen onsdag formiddag.
(Pressenytt)

Bildetekst:
Kongen av Slottsfjellet Kong Olav og prinsesse Astrid i strålende solskinn og åpen bil oppover Slottsfjellbakkene i Tønsberg under signingsferden i 1958 er blant de historiske bildene i praktboken ”Arv og tradisjon”. Foto: Ukjent. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 2:
Utålmodig og lykkelig kronprins Oslofjorden 7. juni 1945 var endelig hele kongefamilien samlet igjen. Kronprins Olav var allerede i Oslo, men hadde ikke tålmodighet til å vente på Honnørbrygga, så han ble fraktet ut til ”Norfolk” i sjalupp for å møte familien sin igjen. Foto: NTB. Det kongelige hoffs fotoarkiv
Bildetekst 3:
Den første fylkesturen Daværende kronprinsesse Sonja og kronprins Haralds tur til Finnmark i 1969 innledet tradisjonen med fylkesturer. Å bære samedrakt under besøkene i landets nordligste fylke har også blitt en tradisjon. Foto: Ukjent. Det kongelige hoffs fotoarkiv


Bildetekst 4:
Hoffotograf i Finnmark Kronprinsesse Märtha knipset ivrig under kronprinsparets tur til Nord-Norge i 1934. Her har hun fotografert sin mann kronprins Olav, iført pesk og solbriller, som poserer foran reinsdyr. Foto: Kronprinsesse Märtha. Det kongelige hoffs fotoarkiv


Bildetekst 5:
Liten prins med guttesveis I 1939 reiste daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha fra USA via Stavanger tilbake til Oslo. To år gamle prins Harald kom om bord på ”Stavangerfjord” og stilte seg raskt bak skipsrattet. Det var en overraskelse for foreldrene at prins Harald hadde fått guttesveis for første gang mens de var borte.
TIL REDAKSJONEN: For å få tilsendt høyoppløselige versjoner av disse bildene, vennligst svar på e-posten.
Kontaktpersoner:

* Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil: 99 28 96 29
* Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil: 94 87 90 44
* Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, prosjektleder Elsebet Kjerschow, mobil: 93 60 61 55

 

 

Den kongelige reise

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire større utstillinger og to vandreutstillinger, og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise”.
* Den første utstillingen ”Kongelige reiser 1905 – 2005” viser en kongefamilie i møte med sitt land og folk, i tillegg til utenlandsreiser.
* Utstillingen finner sted på Kunstindustrimuseet i Oslo fra 16. februar – 26. august, og er et samarbeid mellom Det kongelige Slott og Nasjonalmuseet, med Nina Høye og Widar Halén som kuratorer.
* 24. mai åpner praktutstillingen ”Gavebordet” i Bergen, der folkegaver skjenket det nye kongeparet i 1905 – 06 stilles ut. Utstillingene i Tromsø og Trondheim åpner i 2013.
* I den vandrende skoleutstillingen ”Konge uten krone” vises et utvalg bilder fra Slottets fotosamling, mens vandreutstillingen ”Den lengste reisen (1940-45)” handler om kongefamiliens lange og ufrivillige utenlandsopphold under annen verdenskrig.
* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.02.2012 07:38
Teknisk løsning ZEVS AS