presseticker

Skip to main content

Oslos nye profil får viktig pris

  Publisert: 22.01.2020 18:08 - av  Henning Poulsen

Oslo kommune utmerkes for sin nye profil. Foto: Creuna

Den høyprofilerte omprofileringen av hovedstaden får nå utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge.

 

Prisbelønt kommuneidentitet

Blant de offentlige prosjektene som mottar DOGA-merket finner vi ett av fjorårets mest omtalte designprosjekter, nemlig den nye visuelle identiteten til Oslo kommune. Internasjonalt ble den nye identiteten belønnet med den øverste utmerkelsen i Red Dot Awards 2019. Her i byen høstet den både applaus og frisk debatt.

 

Før omprofileringen hadde byens om lag 250 kommunale virksomheter egen logo, noe som ga et fragmentert inntrykk. For snart fem år siden satte derfor daværende byråd i gang arbeidet med å samle alle kommunens virksomheter under ett flagg.

 

Ved hjelp av designpartner Creuna gjennomførte kommunen en inkluderende prosess der flere enn 1500 representanter for de berørte virksomhetene fikk delta. Løsninger ble testet og tilpasset i stort tempo gjennom prosessen.

 

Den nye visuelle profilen er basert på bybildet i Oslo. Skrifttypen bygger på byens gateskilt, mens farger er hentet fra byens fasader og natur. Det kjente og kjære byvåpenet med St. Hallvard ble beholdt, og utgjorde også utgangspunktet for den nye logoen.

 

Oslo kommune anslår at de sparer 40 millioner kroner årlig ved å gå over til én visuell identitet.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan kommunen og designerne har utført prosjektet med ærefrykt og respekt:

 

«Oslo kommune er en oppdragsgiver med utrolig mange virksomhetsområder, som det knytter seg mange – til dels motstridende – følelser til, både internt i kommunen og i befolkningen generelt ... Dette er en svært kompleks jobb, og det er godt gjort å lande på et så renskåret og fleksibelt system,» står det i jurykjennelsen.

 

 

 

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Prisutdeling strømmes direkte på Doga.no.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Oppegård kommune, Anna Lina Toverud, mobil 412 23 112

* Oker Arkitektur, Per Morten Josefson, mobil 909 67 663

* Oslo kommune, Hanne Rønning Jorud, mobil 414 32 615

* Creuna, John Aurtande, mobil 971 00 845

* Bymiljøetaten, Kamilla Borgnes, mobil 980 05 332

* Norconsult, Line Beate Løvlien, mobil 454 01 781

* Forsvarsbygg, Trond Enemo, mobil 815 70 400

* 3RW arkitekter, Vilde Braanaas, mobil 480 62 905

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Oslo kommune utmerkes for sin nye profil. Foto: Creuna

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Oslo kommue_foto-Creuna4.jpg 3,47 MB (4267x2400)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 18:08
Teknisk løsning ZEVS AS