presseticker

Skip to main content

DOGA-merket nykommer:

Skaper samisk urbanmote – får talentpris

  Publisert: 01.03.2023 08:50 - av  Henning Poulsen

SAMISK MOTE. Med Gobmi har Live Moen Johannessen (t.v.) og Hanna Moen Reinsnes laget samisk urbanmote. Nå får de DOGA-merket nykommer. Foto: Magpie

De har designet et klesmerke som kombinerer samisk identitet med urban mote. Nå belønnes Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes fra Alta med DOGA-merket nykommer.  

– Dette er noe jeg gleder meg like mye til hvert år. DOGA-merket nykommer lar oss ta pulsen på en ny generasjon med unge og ambisiøse designere og arkitekter, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Han forteller at årets vinnere kommer med spennende og uventede løsninger på viktige samfunnsutfordringer.

 

– Her kan vi alle lære noe, sier Hjemdal.

 

DOGA-merket nykommer deles ut årlig til de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prisen løfter fram unge, visjonære forslag til fremtidens løsninger. Årets priser deles ut på DOGA 16. mars i Oslo. I år er det sju mottakere.

 

Løfter samisk mote ut av turistbutikkene

Samisk kultur er i vinden. Likevel er samisk design fremdeles noe du stort sett bare får kjøpt i turistbutikker. Derfor bestemte to søstre fra Alta seg for å lage urbane klær inspirert av Sápmis unike kulturarv.

 

Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes har begge bakgrunn fra kultur- og musikkbransjen. Nettverket de har herfra kom virkelig til nytte da de grunnla klesmerket Gobmi. Med seg på laget fikk de et tverrfaglig team av fotografer, designere, gründere, modeller og fotografer.

 

Gobmi har i løpet av kort tid blitt et ettertraktet klesmerke, og har blitt nominert til en nasjonal hederspris, blitt plukket ut av en gründerakselerator og hentet inn millioner i folkefinansiering.

 

Med hornlua på brystet

Søstrene har lagt stor vekt på at både produksjon og materialvalg skal være bærekraftig. De benytter blant annet reinskinn, noe som støtter den sårbare reindriften i nord. For å unngå unødig produksjon og forsendelser av prototyper, utformer designerne plaggene i 3D før de etter hvert sys opp.

 

På den første kolleksjonen av moderne hverdagsklær, har Gobmi fått hjelp av kunstneren og illustratøren Kamilla Triumf. Hun har designet et broderi som tar utgangspunkt i hornlua. Dette er et samisk hodeplagg som storsamfunnet la ned forbud mot på 1800-tallet, men som nå er på vei tilbake som en viktig identitetsmarkør.

 

Innovativ og bærekraftig klesdesign

Juryen for DOGA-merket nykommer roser designerne for å kombinere samisk og trendy på en måte som appellerer til et kresent marked.

 

«Det er kjempespennende at unge designere går sammen om å løfte fram samisk kultur på en ny arena. Vi fryder oss over en kleskolleksjon som formidler historier på en subtil, intelligent måte. Vi er spesielt imponert over kvalitetsplaggene av reinskinn, som er et godt eksempel på at innovativ klesdesign kan bidra til lokal verdiskapning og bærekraftig materialbruk,» skriver juryen i sin vurdering.

(Pressenytt)

 

 

Les mer om prosjektet her:

www.doga.no/merket-nykommer/gobmi

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket nykommer her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/merket-nykommer/

 

 

Bildetekst:

SAMISK MOTE. Med Gobmi har Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes laget samisk urbanmote. Nå får de DOGA-merket nykommer. Foto: Magpie

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Gobmi, Hanna Moen Reinsnes, hannarein@gmail.com, mobil 91 72 44 13

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Gobmi live moen johannessen og hanna moen reinsnes - Magpie.jpg 2,52 MB (2492x1640)
Bilde - vedlegg til sak Gobmi_Magpie.jpg 3,39 MB (2500x1603)
Bilde - vedlegg til sak Gobmi_Magpie3.jpg 2,89 MB (1980x2497)
Bilde - vedlegg til sak Gobmi_privat.jpg 1,23 MB (2040x1360)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 01.03.2023 08:50
Teknisk løsning ZEVS AS