presseticker

Skip to main content

Skatter fra det kongelige slott vises i Tromsø

  Publisert: 29.01.2013 06:30 - av  Maren Bleskestad

”Sommernatt i Lofoten”: Adelsteen Normanns ”Sommernatt i Lofoten” (ca. 1882) henger i en av gjestesuitene på Slottet til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø.

Julenek”: Karl Uchermann ble født i Vestvågøy i Lofoten. Han var en av få norske kunstnere som spesialiserte seg som dyremaler, og hans malerier ble svært populære. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

17 malerier av Norges fremste kunstnere er tatt ned fra veggene i Slottets indre gemakker for å stilles ut ved Nordnorsk Kunstmuseum. Mandag er dronning Sonja i Tromsø når kulturminister Hadia Tajik åpner utstillingen av folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup.

– Dette er en unik utstilling for hele Nord-Norge. Vi er glad og stolt over at utstillingen er lagt til Tromsø. Publikum får mulighet til å se malerier av våre aller fremste kunstnere, blant dem bodøværingen Adelsteen Normanns ”Sommernatt i Lofoten” og lofotværingen Karl Uchermanns ”Julenek”, sier Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” viser et bredt utvalg av 1880-årenes kunst. Kunstnere som Hans Gude, Christian Krohg, Fritz Thaulow og Harriet Backer er representert i utstillingen, som er i regi av Nasjonalmuseet. Adelsteen Normanns bilde ”Sommernatt i Lofoten” henger til vanlig i en av gjestesuitene på Slottet. Nå er det fraktet til Tromsø for kongelig åpning ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

– Adelsteen Normann var den første kunstneren fra Nord-Norge som oppnådde internasjonal berømmelse. Han utdannet seg i Düsseldorf, Tyskland, der han ble kjent som maleren av midnattssolens land, forteller Ljøgodt.

 

Nord-Norges konge

 

Oscar II var den første kongen som besøkte Nord-Norge siden Christian IV på i 1599.

 

– I den anledning er det ekstra passende at skattene fra Slottet vises fram nettopp i Tromsø. Verkene vises for første gang i et kunstmuseum, og det er ekstra gledelig at dronningen selv ønsker å være til stede under åpningen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.

 

Største enkeltkjøp av norsk kunst

 

I anledning kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup ble det samlet inn midler til en folkegave til kongeparet. Pengene skulle gå til innkjøp av kunst til å pryde Slottets vegger.

 

6. juni 1882 ble det utlyst en konkurranse i Aftenposten der landets kunstnere ble oppfordret til å sende inn verker. 55 malerier ble innsendt, og 17 av disse ble utvalgt til den kongelige gave. Som den første store kunstkonkurransen i landet, ga sølvbryllupsgaven det norske kunstliv et stort løft.

 

– Det kan tenkes at det var kongen selv som ytret et ønske om å få verk fra norske malere til sølvbryllupet. Maleriene utgjør i dag en kjerne i de kongelige samlinger, forteller Ljøgodt.

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” er den tredje av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. Etter stor suksess for de to første utstillingene i Oslo og Bergen fortsetter Nasjonalmuseet å organisere den neste jubileumsgaven.

 

(Pressenytt)

 

 

Bildetekst 1:
”Sommernatt i Lofoten”: Adelsteen Normanns ”Sommernatt i Lofoten” (ca. 1882) henger i en av gjestesuitene på Slottet til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø.

 

Bildetekst 2:

Julenek”: Karl Uchermann ble født i Vestvågøy i Lofoten. Han var en av få norske kunstnere som spesialiserte seg som dyremaler, og hans malerier ble svært populære. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

Kontaktpersoner:

 

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil 948 79 044
* Nasjonalmuseet, prosjektleder Anne Qvale, mobil 930 21 810

 

* Nordnorsk Kunstmuseum, direktør Knut Ljøgodt, mobil 905 40 346

”Den kongelige reise”:

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise. Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet.

* 4. februar åpner utstillingen ”Sølvbryllupsgaven 1882” ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Temaet for utstillingen er folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup i 1882. 17 malerier fra Norges fremste kunstnere vises stillers for først gang ut for publikum. Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, er kurator for utstillingen.

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 29.01.2013 06:30
Teknisk løsning ZEVS AS