presseticker

Skip to main content

Skatter fra det kongelige slott vises i Tromsø

  Publisert: 31.01.2013 06:30 - av  Maren Bleskestad

Fra Kongens værelse: Christian Krohgs ”Hardt le” (1882) henger på kong Haralds audiensværelse til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

17 malerier av Norges fremste kunstnere er tatt ned fra veggene i Slottets indre gemakker for å stilles ut ved Nordnorsk Kunstmuseum. Mandag er dronning Sonja i Tromsø når kulturminister Hadia Tajik åpner utstillingen av folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup.

– Dette er en unik utstilling for hele Nord-Norge. Publikum får mulighet til å se malerier av våre aller fremste kunstnere. Vi er glad og stolt over at utstillingen er lagt til Tromsø, sier Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” viser et bredt utvalg av 1880-årenes kunst. Kunstnere som Hans Gude, Christian Krohg, Fritz Thaulow og Harriet Backer er representert i utstillingen, som er i regi av Nasjonalmuseet. Christian Kroghs bilde ”Hardt le” henger til vanlig på kong Haralds audiensrom. Nå er det fraktet til Tromsø for kongelig åpning ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

Nord-Norges konge

 

Oscar II var den første kongen som besøkte Nord-Norge siden Christian IV i 1599.

 

– I den anledning er det ekstra passende at skattene fra Slottet vises fram nettopp i Tromsø. Verkene vises for første gang i et kunstmuseum, og det er ekstra gledelig at dronningen selv ønsker å være til stede under åpningen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.

 

Storstilt kunstkonkurranse

 

I anledning kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup ble det samlet inn midler til en folkegave til kongeparet. Pengene skulle gå til innkjøp av kunst til å pryde Slottets vegger.

 

6. juni 1882 ble det utlyst en konkurranse i Aftenposten der landets kunstnere ble oppfordret til å sende inn verker. 55 malerier ble innsendt, og 17 av disse ble utvalgt til den kongelige gave. Som den første store kunstkonkurransen i landet, ga sølvbryllupsgaven det norske kunstliv et stort løft.

 

– Det kan tenkes at det var kongen selv som ytret et ønske om å få verk fra norske malere til sølvbryllupet. Maleriene utgjør i dag en kjerne i de kongelige samlinger, forteller Ljøgodt.

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” er den tredje av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. Etter stor suksess for de to første utstillingene i Oslo og Bergen fortsetter Nasjonalmuseet nå å organisere den neste jubileumsgaven. (Pressenytt)

 

Bildetekst:
Fra Kongens værelse: Christian Krohgs ”Hardt le” (1882) henger på kong Haralds audiensværelse til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv


Kontaktpersoner:

 

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil 948 79 044
* Nasjonalmuseet, prosjektleder Anne Qvale, mobil 930 21 810

 

* Nordnorsk Kunstmuseum, direktør Knut Ljøgodt, mobil 905 40 346

”Den kongelige reise”:

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet ”Den kongelige reise. Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet.

* 4. februar åpner utstillingen ”Sølvbryllupsgaven 1882” ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Temaet for utstillingen er folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup i 1882. 17 malerier fra Norges fremste kunstnere vises stillers for først gang ut for publikum. Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, er kurator for utstillingen.

 

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Christian Krohg, Hardt Le.JPG 26,65 kB (3543x2896)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 31.01.2013 06:30
Teknisk løsning ZEVS AS