presseticker

Skip to main content

Slottsskatt fra Sunnfjord vises i unik utstilling

  Publisert: 31.01.2013 06:30 - av  Maren Bleskestad

”Fergested ved en innsjø : Anders Askevolds ”Fergested ved en innsjø” (1882) henger i et av de offisielle gjesteværelsene på Slottet til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

17 malerier av Norges fremste kunstnere er tatt ned fra veggene i Slottets indre gemakker for å vises ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Sunnfjordingen Anders Askevold er representert i utstillingen.

– Anders Askevold kretset stadig om motiver fra norsk natur og folkeliv i tradisjonen fra nasjonalromantikken. Det kan tenkes at det var kongen selv som ytret et ønske om å få verk fra norske malere til sølvbryllupet. Maleriene utgjør i dag en kjerne i de kongelige samlinger, forteller Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

Mandag er dronning Sonja i Tromsø når kulturminister Hadia Tajik åpner utstillingen ”Sølvbryllupsgaven 1882” – folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup. I anledning sølvbryllupet ble det samlet inn midler til en folkegave til kongeparet. Pengene skulle gå til innkjøp av kunst til å pryde Slottets interiører.

 

Første gang

 

– Verkene vises for første gang i et kunstmuseum, og det er ekstra gledelig at dronningen selv ønsker å være til stede under åpningen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.

 

6. juni 1882 ble det utlyst en konkurranse i Aftenposten der landets kunstnere ble oppfordret til å sende inn verker. 55 malerier ble innsendt og 17 av disse ble utvalgt til den kongelige gave, blant dem Anders Askevolds ”Fergested ved en innsjø”. Som den første store kunstkonkurransen i landet, ga sølvbryllupsgaven det norske kunstliv et stort løft.

 

Rett fra Kongens arbeidsrom

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” viser et bredt utvalg av 1880-årenes kunst. Kunstnere som Hans Gude, Christian Krohg, Fritz Thaulow og Harriet Backer er representert i utstillingen i regi av Nasjonalmuseet. Christian Krohgs bilde ”Hardt le” henger til vanlig på kong Haralds audiensværelse. Nylig ble maleriene fraktet til Tromsø for kongelig åpning ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” er den tredje av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. Etter stor suksess for de to første utstillingene i Oslo og Bergen fortsetter Nasjonalmuseet å organisere den neste jubileumsgaven.

 

(Pressenytt)

 

 

 

Bildetekst:
”Fergested ved en innsjø : Anders Askevolds ”Fergested ved en innsjø” (1882) henger i et av de offisielle gjesteværelsene på Slottet til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv


Kontaktpersoner:

 

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil 948 79 044
* Nasjonalmuseet, prosjektleder Anne Qvale, mobil 930 21 810

* Nordnorsk Kunstmuseum, direktør Knut Ljøgodt, mobil 905 40 346

"Den kongelige reise":

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet Den kongelige reise. Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet.

* 4. februar åpner utstillingen ”Sølvbryllupsgaven 1882” ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Temaet for utstillingen er folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup i 1882. 17 malerier fra Norges fremste kunstnere vises stillers for først gang ut for publikum. Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, er kurator for utstillingen.

 

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 31.01.2013 06:30
Teknisk løsning ZEVS AS