presseticker

Skip to main content

Slottsskatter fra Fleskummalerne vises i unik utstilling

  Publisert: 31.01.2013 06:30 - av  Maren Bleskestad

”Monte Aventino”: Christian Skredsvigs ”Monte Aventino” (1883) henger i en av gjestesuitene på Slottet til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

”Interiør fra Rochefort en Terre”: Harriet Backers maleri ble malt vinteren 1881-82 i Bretagne og vist på Salonen i Paris før det ble sendt inn til konkurransen om sølvbryllupsgaven. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

17 malerier av Norges fremste kunstnere er tatt ned fra veggene i Slottets indre gemakker for å vises ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Fleskummalerne Christian Skredsvig og Harriet Backer er begge representert i utstillingen.

– Christian Skredsvig begynte allerede som 15-åring ved J.F. Eckerbergs malerskole i Kristiania. Sammen med Harriet Backers ”Interiør fra Rochefort en Terre” er Skredsvigs ”Monte Aventino” det eneste maleriet i utstillingen som hentet motiv fra fjernere himmelstrøk. Maleriene utgjør i dag en kjerne i de kongelige samlinger, forteller Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

Mandag er dronning Sonja i Tromsø når kulturminister Hadia Tajik åpner utstillingen ”Sølvbryllupsgaven 1882” – folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup. I anledning sølvbryllupet ble det samlet inn midler til en folkegave til kongeparet. Pengene skulle gå til innkjøp av kunst til å pryde Slottets vegger.

 

Første gang

 

– Verkene vises for første gang i et kunstmuseum, og det er ekstra gledelig at dronningen selv ønsker å være til stede under åpningen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.

 

6. juni 1882 ble det utlyst en konkurranse i Aftenposten der landets kunstnere ble oppfordret til å sende inn verker. 55 malerier ble innsendt og 17 av disse ble utvalgt til den kongelige gave, blant dem Harriet Backers ”Interiør fra Rochefort en Terre” og Christian Skredsvigs ”Monte Aventino”. Som den første store kunstkonkurransen i landet, ga sølvbryllupsgaven det norske kunstliv et stort løft.

 

Rett fra Kongens arbeidsrom

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” viser et bredt utvalg av 1880-årenes kunst. Kunstnere som Hans Gude, Christian Krohg og Fritz Thaulow er også representert i utstillingen i regi av Nasjonalmuseet. Christian Krohgs bilde ”Hardt le” henger til vanlig på kong Haralds audiensværelse. Nylig ble maleriene fraktet til Tromsø for kongelig åpning ved Nordnorsk Kunstmuseum.

 

”Sølvbryllupsgaven 1882” er den tredje av i alt seks utstillinger under navnet ”Den kongelige reise” – en gave fra regjeringen til kongeparet i anledning deres 75-årsjubileum. Etter stor suksess for de to første utstillingene i Oslo og Bergen fortsetter Nasjonalmuseet å organisere den neste jubileumsgaven.

 

(Pressenytt)

 

 

Bildetekst 1:
”Monte Aventino”: Christian Skredsvigs ”Monte Aventino” (1883) henger i en av gjestesuitene på Slottet til vanlig. Nå er maleriet på eksklusiv visitt i Tromsø. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

 

Bildetekst 2:

 

”Interiør fra Rochefort en Terre”: Harriet Backers maleri ble malt vinteren 1881-82 i Bretagne og vist på Salonen i Paris før det ble sendt inn til konkurransen om sølvbryllupsgaven. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoffs fotoarkiv

Kontaktpersoner:

 

* Nasjonalmuseet, kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo, mobil 992 89 629
* Nasjonalmuseet, prosjektkoordinator Anniken Thue, mobil 948 79 044
* Nasjonalmuseet, prosjektleder Anne Qvale, mobil 930 21 810

 

* Nordnorsk Kunstmuseum, direktør Knut Ljøgodt, mobil 905 40 346

"Den kongelige reise":

* Regjeringens gave til kongeparet består av fire store utstillinger og to vandreutstillinger og har fått prosjektnavnet Den kongelige reise. Prosjektet organiseres av Nasjonalmuseet.

* 4. februar åpner utstillingen ”Sølvbryllupsgaven 1882” ved Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø. Temaet for utstillingen er folkets gaver til kong Oscar II og dronning Sophies sølvbryllup i 1882. 17 malerier fra Norges fremste kunstnere vises stillers for først gang ut for publikum. Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, er kurator for utstillingen.

 

* For mer informasjon: www.denkongeligereise.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Nasjonalmuseet, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 31.01.2013 06:30
Teknisk løsning ZEVS AS