presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Designsuksess med barneprodukter

  Publisert: 27.04.2016 18:50 - av  Henning Poulsen
Oslo: På kort tid har 2,6 millioner ukentlige seere tatt i bruk den nye NRK Super-appen. Med en ny bilbarnestol øker HTS BeSafe perioden da barn kan sitte bakovervendt i bil. En innovativ kleskrok fra Grande Fabrikker skal forhindre alvorlige kvelningsulykker i norske barnehager. Nå hedres arbeidene med Merket for god design.

Det var onsdag ettermiddag NRK, HTS BeSafe og Grande Fabrikker mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Her ser vi at design kan gi innovative løsninger for barneprodukter og -tjenester. NRK Super-appen er et eksempel på at løsninger skreddersydd for barn gjør at et produkt kan nå ut til millioner, mens HTS BeSafe og Grande Fabrikker har utviklet løsninger som gir bedre sikkerhet for barn. Dette er eksempler til etterfølgelse, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

NRK Super: App lastet ned 800.000 ganger

Den opprinnelige appen for barnekanalen NRK Super var ikke en "native app", men pakket kanalens nettsider inn i et app-skall sammen med en videoavspiller. Den nye appen, som er en fullverdig app med skreddersydd design for iOS og Android, er blitt så selvforklarende at barn i alle aldre raskt forstår hvordan de skal bruke den og navigere seg frem til det de vil se.

 

– Målet var nettopp å skape en app skreddersydd for utålmodige barnefingre - et magisk sted der de finner innhold selv, som de digger og som de blir smarte av, sier Ensi Mofasser, digital designer i NRK.

 

NRKs eget designteam har stått for hoveddelen av utviklingen, men enkelte eksterne designere har vært involvert. Lars Kristian Flem, kreativ direktør i Bekk Consulting, er blant disse. Han forteller at det til dels var utfordrende å jobbe med en så bred målgruppe som barn fra to til 12 år.

 

– De har svært ulik modenhet når det gjelder stil og tone. Vi visste at spredningen på innholdet traff målgruppen, men vi ville unngå at de eldste barna opplevde designet som "barnslig" og at de yngste opplevde det som vanskelig. Vi løste det ved å fokusere på innholdet gjennom bilder, minimere behovet for menynavigasjon og la alle barna gi designet et personlig uttrykk gjennom farger og illustrasjoner. For å styrke egen merkevare og gi følelsen av en magisk verden har vi også brukt animasjoner, sier Flem.

 

Stor suksess

Muligheten til å kontrollere hvilket innhold barna kan se er noe mange foreldre etterspør. NRK valgte en løsning der foreldrene selv, i dialog med barna, kan fjerne innhold etter aldersgrense.

 

Arbeidet har båret frukter. Den gamle NRK Super-appen var populær med 1,1 millioner ukentlige besøk. De nye appen er blitt NRKs mest populære med hele 2,6 millioner besøk hver uke. Appen er lastet ned 800.000 ganger, og har fire av fem stjerner i App Store og Google Play.

 

– Vi tar brukeropplevelse, tilgjengelighet og god design på alvor. Derfor er det en utrolig stor ære å få en anerkjennelse som Merket for god design, sier Heidrun Reisæter, medieutviklingssjef i NRK.

 

Grande Fabrikker: Fjernet barnehagekrokene

Etter flere ulykker begynte barnehager å skru ned kleskrokene i garderoben på grunn av kvelingsfaren. Men hva er vel en garderobe verdt når du ikke kan henge fra deg klærne? Dette ble utgangspunktet for et norsk innovasjonsprosjekt som på sikt kan trygge barnehagegarderober både nasjonalt og internasjonalt.

 

– En garderobe uten hengefunksjon er ingen god garderobe. Vi ønsket å se på mulighetene for å gjøre garderobene tryggere, samtidig som opphengsfunksjonen ble ivaretatt, sier Torbjørn Hjelden, daglig leder for Grande Fabrikker på Skjelbostad i Innfjorden.

 

En prosjektgruppe på sju fagpersoner fra Grande Fabrikker, designbyrået Anunatak, skolemøbelprodusenten Offinn og plastprodusenten Plasto, ble opprettet for å jobbe med problemstillingen.

 

Livreddende utløser

Flere måneder med utviklingsarbeid, studier og evaluering av prototyper fulgte. Blant annet ble det jobbet mye med å få til den en mekanisk utløserfunksjon som fungerte optimalt. Resultatet er garderobekroken Hlìn, en firearmet krok med roterbar sylinder. Den er enkel å montere og passer på hvilken som helst garderobehylle med et sikkert festeunderlag.

 

Den potensielt livreddende innovasjonen ligger i utløsermekanismen. Ved en belastning på mer enn om lag 8 kilo løsner simpelthen kroken og faller ned på golvet. Hjelden forteller at dette er et unikt produkt, og at det gir trygghet til både barn, foreldre og barnehageansatte. Interessen fra markedet har vært stor siden lanseringen i fjor høst.

 

– De første barnehagene har allerede erstattet alle sine gamle kroker med Hlìn-kroker, og tilbakemeldingene er veldig gode. De ansatte sier de er lettet over at ulykkesrisikoen er fjernet, sier Hjelden, som selvsagt også har sørget for å installere Hlìn-krokene i barnegarderobene hos Grande.

 

HTS BeSafe: Bedrer sikkerheten for barn i bil

Barn anbefales å sitte bakovervendt i bil. EU-kravet er at de sitter i bakovervendte barnestoler til de er 15 måneder gamle, men Trygg Trafikk anbefaler å la barn gjøre det til de er fire år gamle. HTS BeSafes nye bilbarnestol iZi Modular gjør det mulig.

 

– Vår visjon er at ingen barn skal skades alvorlig i trafikken. Derfor er design, innovasjon og sikkerhet i fokus når vi utvikler våre produkter. Med iZi Modular så vi en mulighet til å lansere et produktkonsept som kan tilpasses det voksende barnet og der beinplassen kan utvides slik at stolen også fungerer godt for større barn. I tillegg legger vi til rette for enkel og trygg montering med ISOfix, og gir muligheten til å ha to barnestoler på samme base. Slik kan iZi Modular brukes fra 0 til fire år, sier Per Robertson, administrerende direktør i HTS BeSafe.

 

Selskapets barnestoler tilhører premium-segmentet, noe designet kommuniserer. Siden design er viktig, har HTS BeSafe egne designere. Dette kom godt med under utviklingen av iZi Modular.

 

– Det var en utfordring å utvikle et produktkonsept tilpasset UN r129 i-Size, som er den nye europeiske standarden for bilbarnestoler, samtidig som denne standarden var under utvikling. Vi opplevde at spillereglene ble endret flere ganger underveis. Heldigvis har vi dyktige designere og produktutviklere som tar slike utfordringer på strak arm og finner gode løsninger på nye utfordringer, sier direktøren.

 

Større marked

Det ferdige produktet har fått en formidabel mottakelse. iZi Modular fikk flere priser i løpet av 2015, blant annet Red Dot Design Award og den franske Prix de l'Innovation.

 

– Lanseringen har vært en stor suksess. På verdensbasis er om lag 70.000 enheter solgt allerede, noe som er formidable tall siden produktet ble lansert i Norge så sent som i august 2015 og i det 50. landet i februar 2016. Alle våre eksisterende forhandlere har tatt inn iZi Modular, og i tillegg har stolen gitt oss nye forhandlere i Europa og Asia, sier han.

 

– Å motta Merket for god design er fantastisk positivt. Det er en anerkjennelse av vårt langsiktige arbeid med å utvikle bilbarnesikringsprodukter med høy sikkerhet og god design, og gir ytterligere motivasjon og inspirasjon til å utvikle "norske" barnesikkerhetsprodukter for salg over hele verden, sier Robertson.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* NRK, profilsjef Cecilie Lyng, mobil 906 35 397

* HTS BeSafe, administrerende direktør Per Robertson, mobil 415 53 953

* Grande Fabrikker, daglig leder Torbjørn Hjelden, mobil 907 94 254

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

NRK og designere i Bekk mottok Merket for god design for ny NRK Super-app. Foto: NRK.

 

Visuell navigasjon gjør at barn lett kan bruke den nye appen for NRK Super. Foto: NRK.

 

HTS BeSafe mottok Merket for god design for iZi Modular. Foto: HTS BeSafe.

 

Bilbarnestolen iZi Modular kan benyttes helt til barnet er fire år. Nå får stolen Merket for god design. Foto: BeSafe.

 

Grande Fabrikker og Anunatak mottok Merket for god design for garderobekroken Hlìn. Foto: Grande Fabrikker.

 

 

 

 

 

Merk:

 

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/industridesign/besafe-izi-modular

http://doga.no/merket/interaksjonsdesign/nrk-super-app

http://doga.no/merket/møbeldesign/hlín

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:

https://vimeo.com/164250038

https://vimeo.com/164235654

https://vimeo.com/164233935

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak NRK SuperApp 2.jpg 12,48 kB (2950x1718)
Bilde - vedlegg til sak hts besafe MI020_bilde014.jpg 4,36 kB (1080x689)
Bilde - vedlegg til sak grande MM006_bilde3_Foto_Anunatak.jpg 2,96 kB (5616x3744)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:50
Teknisk løsning ZEVS AS