Møre og Romsdal reddet nesten 3000 matporsjoner fra søppelkassen
Det er nå litt over ett år siden Circle K Norge og Too Good To Go lanserte sin samarbeidsavtale mot matsvinn. Siden den gang har 43 996 porsjoner mat blitt reddet. Hver eneste måned hindrer stasjonskunder over hele landet at tusenvis av porsjoner med mat ender opp i søpla.
I Møre og Romsdal har kundene til Circle K Volda reddet hele 1032 porsjoner med overskuddsmat, noe som er best i fylket. Deretter følger Circle K Ørsta med 884 porsjoner, Circle K Digerneset med 540 porsjoner, Circle K Eid med 294 porsjoner og Circle K Hareid med 114 porsjoner mat.
Rause poser på Volda
Daglig leder Jan Erik Leira ved Circle K Volda forteller at matredding er blitt populært i nærområdet, og anbefaler at flere stasjoner i landsdelen prøver ut konseptet.
– Vi har redusert matsvinnet på stasjonen, samtidig som vi tjener noen kroner på overskuddsmaten. Vi prøver å være rause med det som blir lagt i posen, som kan være alt fra boller og baguetter til brus og sjokolade, sier han.
Tilsvarer cirka 88 tonn CO2
– Nasjonalt har Circle K Norge med dette samarbeidet oppnådd et klimakutt tilsvarende om lag 88 tonn CO2. Nesten 16 000 kunder har besøkt Circle K-stasjonene for å redde mat, og vi ser av tilbakemeldingene at de aller fleste er kjempefornøyde, sier Bendik Walderhaug, rådgiver i Too Good To Go.
En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat gjerne kan inneholde én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk, for eksempel et skolebrød. For 39 kroner får kunden overskuddsmat til en normal utsalgspris på mellom 100 og 140 kroner.
Vil doble i 2019
Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. I løpet av 2019 er målet hennes en dobling i antall Circle K-stasjoner som bruker Too Good To Go-appen.
– Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Ved å samarbeide med Too Good To Go, viser vi at vi tar problemet med matsvinn på alvor. Vi setter stor pris på at så mange kunder vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.
Karmøy-stasjon redder mest mat
Aller flinkest til å redde mat er Circle K Sævelandsvik på Karmøy, der det i løpet av 2018 gikk ut hele 1919 måltider med overtidsmat gjennom appen. Deretter følger Circle K Forus i Stavanger, Circle K Kvala i Haugesund, Circle K Viken i Bergen og Circle K Olav V’s gate i Bodø, som alle berget over 1500 porsjoner i fjor.
– Vi fryder oss over sterke resultater mange steder i landet, og vi gleder oss til å se hvordan utviklingen går videre i 2019. Et spennende resultat av satsingen er at de stasjonene som er med på samarbeidet ikke bare kaster mindre mat, men også blir flinkere til å planlegge matproduksjonen. Dermed blir det dobbel gevinst for oss og miljøet, sier Burud.
Ifølge Østfoldforskning og Matvett lå det totale matsvinnet i Norge på minst 385 000 tonn spiselig mat i 2017. Dette tilsvarer om lag 73 kilo per innbygger i året.
(Pressenytt)
Bildetekster:
FORUNDRINGSPOSE. Stasjonsdriver Bekim Istrefi på Circle K Brynseng i Oslo deler ut forundringsposer med bagetter og bakverk. Foto: Johnny Syversen
HALV MILLION MATREDDERE. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 460 000 matreddere over hele landet. Foto: Johnny Syversen
Kontaktpersoner:
* Circle K Volda, daglig leder Jan Erik Leira, mobil 90 10 50 25
* Too Good To Go, rådgiver Bendik Walderhaug, mobil 97 10 11 03
* Circle K Norge, Senior Store Manager Ida Ulla-Britt F. Burud, mobil 41 45 94 62
* Circle K Norge, kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen, mobil 91 73 80 53
2 riks foto Johnny Syversen.jpg 4,25 MB (3760x2115)