presseticker

Skip to main content

Oppland reddet nesten 2700 matporsjoner fra søppelkassen

  Publisert: 20.02.2019 07:24 - av  Henning Poulsen

POPULÆRT. Too Good To Go-appen brukes av mange i Raufoss, konstaterer Siri Katrine Tokle ved Circle K Raufoss. Foto: Circle K Raufoss

HALV MILLION MATREDDERE. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 460 000 matreddere over hele landet. Foto: Johnny Syversen

FORUNDRINGSPOSE. Stasjonsdriver Bekim Istrefi på Circle K Brynseng i Oslo deler ut forundringsposer med bagetter og bakverk. Foto: Johnny Syversen

I 2018 reddet kunder ved Circle K-stasjonene i Raufoss, Gjøvik, Otta, Øyer og Lillehammer 2694 matporsjoner fra å havne i søppelkassa. Nå ønsker selskapet å få med enda flere kunder i kampen mot matsvinn.

Det er nå litt over ett år siden Circle K Norge og Too Good To Go lanserte sin samarbeidsavtale mot matsvinn. Siden den gang har 43 996 porsjoner mat blitt reddet. Hver eneste måned hindrer stasjonskunder over hele landet at tusenvis av porsjoner med mat ender opp i søpla.

 

I Oppland har kundene til Circle K Raufoss reddet hele 1207 porsjoner med overskuddsmat, noe som er best i fylket. Deretter følger Circle K Mjøsstranda med 591 porsjoner, Circle K Otta med 381 porsjoner, Circle K Nordre Ål med 351 porsjoner og Circle K Øyer med 162 porsjoner mat.

 

Matsvinn mer enn halvert i Raufoss

Daglig leder Siri Katrine Tokle ved Circle K Raufoss forteller at mens stasjonen tidligere kastet mat for mer enn 800 kroner daglig, ligger matsvinnet nå på om lag 300 kroner dagen.

 

– Reduksjon i matsvinn er viktig for oss. Nå kaster vi mindre mat, vi har mindre merarbeid med overskuddsmat og som en ren bonus får vi inn noen kroner for maten vi uansett ville ha kastet. En annen positiv effekt av samarbeidet er at vi er blitt enda flinkere til å planlegge matproduksjonen. Målet er faktisk å selge færrest mulig Too Good To Go-poser, sier hun.

 

Tokle forteller at alle posene automatisk legges ut i appen ved midnatt, og er solgt i løpet av noen timer, selv om henteiden er 20 timer senere.

 

Tilsvarer cirka 88 tonn CO2

– Nasjonalt har Circle K Norge med dette samarbeidet oppnådd et klimakutt tilsvarende om lag 88 tonn CO2. Nesten 16 000 kunder har besøkt Circle K-stasjonene for å redde mat, og vi ser av tilbakemeldingene at de aller fleste er kjempefornøyde, sier Bendik Walderhaug, rådgiver i Too Good To Go.

 

En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat gjerne kan inneholde én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk, for eksempel et skolebrød. For 39 kroner får kunden overskuddsmat til en normal utsalgspris på mellom 100 og 140 kroner.

 

Vil doble i 2019

Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. I løpet av 2019 er målet hennes en dobling i antall Circle K-stasjoner som bruker Too Good To Go-appen.

 

– Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter. Ved å samarbeide med Too Good To Go, viser vi at vi tar problemet med matsvinn på alvor. Vi setter stor pris på at så mange kunder vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.

 

Karmøy-stasjon redder mest mat

Aller flinkest til å redde mat er Circle K Sævelandsvik på Karmøy, der det i løpet av 2018 gikk ut hele 1919 måltider med overtidsmat gjennom appen. Deretter følger Circle K Forus i Stavanger, Circle K Kvala i Haugesund, Circle K Viken i Bergen og Circle K Olav V’s gate i Bodø, som alle berget over 1500 porsjoner i fjor.

 

– Vi fryder oss over sterke resultater mange steder i landet, og vi gleder oss til å se hvordan utviklingen går videre i 2019. Et spennende resultat av satsingen er at de stasjonene som er med på samarbeidet ikke bare kaster mindre mat, men også blir flinkere til å planlegge matproduksjonen. Dermed blir det dobbel gevinst for oss og miljøet, sier Burud.

 

Ifølge Østfoldforskning og Matvett lå det totale matsvinnet i Norge på minst 385 000 tonn spiselig mat i 2017. Dette tilsvarer om lag 73 kilo per innbygger i året.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

POPULÆRT. Too Good To Go-appen brukes av mange i Raufoss, konstaterer Siri Katrine Tokle ved Circle K Raufoss. Foto: Circle K Raufoss

 

HALV MILLION MATREDDERE. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 460 000 matreddere over hele landet. Foto: Johnny Syversen

 

FORUNDRINGSPOSE. Stasjonsdriver Bekim Istrefi på Circle K Brynseng i Oslo deler ut forundringsposer med bagetter og bakverk. Foto: Johnny Syversen

 

 

Kontaktpersoner:

* Circle K Fauske, daglig leder Siri Katrine Tokle, mobil 97 13 07 57

* Too Good To Go, rådgiver Bendik Walderhaug, mobil 97 10 11 03

* Circle K Norge, Senior Store Manager Ida Ulla-Britt F. Burud, mobil 41 45 94 62

* Circle K Norge, kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen, mobil 91 73 80 53

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Circle K Norge, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.02.2019 07:24
Teknisk løsning ZEVS AS